SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den ,
chci se zeptat jaké materiály - oceli,litiny,ostatní lze použít pro výrobu ploch určených pro styk s potravinami - výroba roštu na gril a plotny na gril?
Potažmo kde se takové informace hledají.
Lze obecně nějak zjistit zda se mohou z materiálu uvolňovat zdraví škodlivé látky při určitých teplotách ?
Díky
Offline
MKRATZ napsal(a):
Dobrý den ,
chci se zeptat jaké materiály - oceli,litiny,ostatní lze použít pro výrobu ploch určených pro styk s potravinami - výroba roštu na gril a plotny na gril?
Potažmo kde se takové informace hledají.
Lze obecně nějak zjistit zda se mohou z materiálu uvolňovat zdraví škodlivé látky při určitých teplotách ?
Díky
Do nedávna se pro potravinářství používala a stále asi používá nerez ocel AISI 304, nebo 316 kvůli větší odolnosti proti chloridům.
Nedávno jsem četl zajímavou studii, že z hlediska potlačení růstu bakterií v masných produktech je mnohem účinnější použití mědi a jejích slitin. Článek je v AJ, ale kousek přeložím...
https://journals.asm.org/doi/10.1128/aem.02532-05
Cílem této studie bylo vyhodnotit sedm litých slitin mědi (61 až 95 % Cu) z hlediska jejich schopnosti snižovat životaschopnost E. coli O157, smíchané s mletou hovězí šťávou nebo bez ní, a porovnat tyto výsledky s výsledky pro nerezovou ocel. . E. coli O157 (NCTC 12900) (2 × 107 CFU) smíchaná s extrahovanou hovězí šťávou (25 %) byla naočkována na kupony z každé slitiny mědi nebo nerezové oceli a inkubována při 22 °C nebo 4 °C po dobu až 6 h. Životaschopnost E. coli 0157 byla stanovena počítáním na destičkách kromě barvení in situ respiračním indikátorem fluorochrom 5-kyano-2,3-ditolyl tetrazoliem. Bez hovězího extraktu tři slitiny úplně zničily inokulum během 6-hodinové expozice při 22 °C. Při 4 °C pouze slitiny s vysokým obsahem mědi (>85 %) významně snížily počty O157. U hovězí šťávy pouze jedna slitina (95 % Cu) zcela zabila inokulum při 22 °C. U nerezové oceli nedošlo k žádnému významnému snížení počtu článků. Při 4 °C pouze slitiny C83300 (93 % Cu) a C87300 (95 % Cu) významně snížily počty E. coli O157 s 1,5 a 5 log usmrcení. Snížení inokula na 103 CFU vedlo k úplnému zničení všech sedmi litých slitin mědi za 20 minut nebo méně při 22 °C. Tyto výsledky jasně demonstrují antimikrobiální vlastnosti litých slitin mědi s ohledem na E. coli O157, a v důsledku toho mají tyto slitiny potenciál napomáhat bezpečnosti potravin.
Editoval Frank (21-01-2023 02:39:58)
Offline
Ale půjde o její uvolnění . Měď je reaktivní a jedovatá . Což u složení běžné nerezi není .
Offline
S takovými studiemi bych byl opatrný. Zrovna měď je materiál, který se poměrně snadno přes oxidy a uhličitany na svém povrchu rozpouští. Tudíž člověk, který měď nekriticky používá pro přípravu potravy může časem dostat do těla dostat dost toho kovu. A měď je těžký kov a je jedovatá. Nevím, jak je v lidském těle toxická a co tam způsobuje či jak se z lidského těla může odstraňovat, ale je jedovatá. Odtud je zřejmě ona likvidace choroboplodných zárodků, hrubou chemickou silou ionty mědi, které se mohou ve slušném množství dostat do potravy. Takže na tom bych nebazíroval. Chroboplodné zárodky v potravinách se dají mnohem snadněji a úplně bez jakéhokoliv zdravotního rizika ničit vysokou teplotou při vaření nebo ohřívání. Když bych chtěl desinfikovat potraviny mědí, nemusím na to používat drahé měděné nádobí, stačí koupit pytlík modré skalice a vždycky trochu do jídla přisypat.
Při vaření s měděným nádobím je tak třeba zřejmě dodržovat určité zásady, například hned po použití měděné věci očistit a vysušit nebo možná i nakonzervovat. Jinak zbytky potravin zoxidují na organické kyseliny, které urychlí korozi a tím rozpouštění mědi. A pokud takové měděné věci delší dobu nejsou používány, tak by asi bylo dobré před jejich použitím odstranit mezitím vzniklé oxidy třeba omytím octem. Jinak ionty mědi v roztoku jsou hořké. Podle mne stačí vzít na přípravu malého množství jídla nějaký velký dlouho stojící měděný kastrol a pokud to jídlo má trochu kyselou reakci, bude z iontů mědi uvolněných do jídla zřetelně nahořklé.
Na rošt nebo plát na gril je podle mne měď nevhodná, protože tepelné podmínky při grilování budou urychlovat rozpouštění mědi do potravy.
"Potravinářská nerez" je potom odolná proto, že má na svém povrchu velmi odolné oxidy, které se jen obtížně rozpouštějí. Ale za určitých pomínek se mohou rozpouštět. přitom kovy v nerezi jsou toxičtější než měď, nikl a zejména chrom. Ale při běžném použití se rozpouští pod nějakou hranicí, kdy by to škodilo, ale asi se rozpouští. Protože ty kovy se pak najdou tam, kde všechno končí a sice v kalech z čistíren odpadních vod. Ale grilovací mřížky nebo jehly se běžně vyrábějí z nerezi a nikdo s tím nemá problém. Řekl bych, že by bylo dobré použít potrevinářskou nerez odolnou prosteřdí s chloridy.
Co se týká černého materiálu nebo i litiny, dřív se běžně vařilo v litiniovém nádobí nebo otlučeném smaltovaném nádobí a nebyl problém. Železo není jedovaté, ale ve větším množství chuťově jídlo znehodnotí. Po použití je třeba díl pořádně očistit, případně nakonzervovat, aby rezlo co nejméně a před novým použitím případnou rez očistit.
Podle mne je nejlepší na griilovací rošt nerez a na grilovací plotnu vulkanický kámen či co se to za nerostný materiál či keramiku používá.
Editoval Radim (21-01-2023 09:44:37)
Offline
I na to grilonání , pokud se jedná o desku je nejlepší polévaná litina . Koupil jsem na bazoši a suprspokojenost . Uvědom si , že i dnes běžně kuchaři ve velkých kuchyních používají běžné plechové pánve .
Offline
Není to u té mědi trochu jinak? Nejsou jedovaté pouze její oxidy, tak zvaná "měděnka"? Například většina profesionálních kávovarů má bojlery z mědi, to by se asi zákazníkům nelíbilo, kdyby je v kavárnách trávili jako hlodavce....
Offline
Neznám samozřejmě všechny prodávané kávovary z mědi, ale naprostá většina různých měděných nádob pro potravinářské účely má vnitřní povrch potažený jiným materiálem, ať už cínem, teflonem nebo nerezí. Měděná konstrukce je výhodná pouze pro svou tepelnou vodivost.
Případně pro estetické hledisko.
Editoval Zdenek11 (21-01-2023 10:53:38)
Offline
A u pálenice při pálení slivovice pro odstranění kyanidů z pecek. Pokud je pálenice z nerezu, dává se filtr s mědí. Ale jinak je nádobí cínované.
Offline
Zdenek11 napsal(a):
...... Měděná konstrukce je výhodná pouze pro svou tepelnou vodivost.
Případně pro estetické hledisko.
Možná nejen to. Nemůže tam hrát roli i to antibakteriální působení (kávovary)? Myslím, že před nástupem "doby plastové", se v mnoha domech dělaly a zřejmě také dnes ještě dělají rozvody i pitné vody v měděných trubkách. Kdyby to bylo tak jedovaté, ztěží by na to existovala ČSN EN 1057.
Offline
bobobo napsal(a):
Ale půjde o její uvolnění . Měď je reaktivní a jedovatá . Což u složení běžné nerezi není .
Takže si myslíš, že je to celý podvod, ta studie? Měď sama o sobě jedovatá není, jedovaté jsou její rozpustné sloučeniny. Teď jde o to, zda dotykem s potravinami reaguje a ty případné sloučeniny budou vznikat v natolik škodlivé míře. Tyto samé antibakteriální vlastnosti jako Cu má i stříbro a některé další vzácné kovy. Cu je však relativně nejlevnější.
Tady v USA se měděné nádobí běžně prodává, domácí rozvody pitné vody jsou převážně v mědi atd. Možná, že to jsou jen předsudky. Já jsem původně logicky také dospěl k názoru, že měď není vhodný potravinářský materiál, ale několik studií dokazuje pravý opak.
Pochopitelně souhlasím, že dělat měděný rošt na grill je asi pitomost...
Offline
Ono je důležité pH . Pokud bude kyselé bez přístupu kyslíku , tak vše OK , ale pokud zásadité .... Ono to samé platí pro olovo . Kdo třeba tušil , že ještě v roce 1991 (sic!) byly rozvody vody ve vyhlášené restauraci na náměstí ve Vamberku v olovu ! To není vypravování , osobně jsem ho likvidoval , tehdá jsem se 3roky po převratu živil jako instalater .
Offline
Jasně, bobobo. Je tam víc faktorů pro i proti. Jen tak pro zajímavost:
Rozpustnost CuO je ve vodě, 0,000 08 g/100 ml.
Podobně oxid měďný (Cu2O) je téměř nerozpustný ve vodě.
Rozpouští se oba v některých kyselinách...
Určitě bych viděl riziko použití Cu tam, kde dochází ke styku potravin obsahujících silné organické kyseliny (citronová ap.) a závisí ty reakce i na teplotě.
Chloridy, chloristany atd. Uhličitany, křemičitany aj. jsou nerozpustné sloučeniny. Jako i CuCl se příliš nerozpouští ve vodě.
intermediární sloučeniny jsou označovány hydrid mědi (CuH) a nitrid mědi (CuN) CuS ve vodě nerozpustný.
CuCO3 - uhličitan je ve vodě nerozpustný, za běžných podmínek je na mědi jeho vznik velmi pomalý, ovšem reaguje s něktrými kyselinami. Velmi dobře rozpustné jsou síran. a dusičnan.
Editoval Frank (21-01-2023 12:47:16)
Offline
A PB trubky jsou pro pitnou vodu pocínované uvnitř. Ale kdo ví .
Kávovarů mám pár profi a všechno je to nerez, hadičky teflon/nerez, max pár kousků mosazi. I topná spirála je nerez.Elektrody pro hlídání hladiny titan. Měd už bude jen nějaká předražená pákovka a uvnitř bude stejně nerez minimálně v bojleru.
Offline
Radim napsal(a):
Podle mne je nejlepší na griilovací rošt nerez a na grilovací plotnu vulkanický kámen či co se to za nerostný materiál či keramiku používá.
S takovou praktickou radou souhlas! Také mám rošt vyrobený z nerez 309 a bez problémů.
Offline
Juggernault napsal(a):
Kávovarů mám pár profi a všechno je to nerez, hadičky teflon/nerez, max pár kousků mosazi. I topná spirála je nerez.Elektrody pro hlídání hladiny titan. Měd už bude jen nějaká předražená pákovka a uvnitř bude stejně nerez minimálně v bojleru.
Ono se nerez ocelím dává mnohdy až neoprávněná korozivzdornost. Ale vše záleží na prostředí. Pokud je narušená ochranná vrstvička oxidů chrómu, tak koroduje stejně rychle jako obyčejná ocel. Mám destilační přístroj na vodu, nerez 304, tl. si 1mm. Pokud jsem vždy po destilaci vypláchl usazeniny, vysušil a uchoval nádobu suchou, tak vše OK. Jednou jedinkrát jsem se na to vykašlal a nechal ji po destilaci uzavřenou se zbytkem mokrých usazenin na dně, odjel na dva měsíce na dovolenou a potom jsem se zhrozil jak to dopadlo. Na několika místech koroze skrz a všude spousta koroze do hloubky...
Offline
No, oxid a uhličitan měďnatý je sice nerozpustný, ale oba dva se velice ochotně rozpouštějí prakticky jakýmikoliv kyselinami. A jejich měďnaté soli jsou všechny nebo skoro všechny dobře rozpustné ve vodě. A samotná měď je sice inertní materiál, ale na povrchu mědí působením vzdušného kyslíku, vlhkosti a CO2 dost snadno vznikají právě ty oxidy mědi a uhličitany - měděnka. Neboli vyčištěná měď na vzduchu během týdnů až měsíců zajde. U třeba topné spirály to tolik nemusí vadit, protože na spirále se vyloučí z vody vodní kámen a ten měď zakryje. Jinde v nádobí to vadit může. Ve vodovorních trubkách je zase ta měď pod vodou a bez přístupu kyslíku a kdyby tam kyslík byl, nebývají ve vodě zase kyseliny, které by oxid a uhličitan mědi rozpustily. Plus k tom většinu vody proteklé vodovodním potrubím člověk spotřebuje jinak než že ji vypije.
V destilačním aparátu je zase měd dokonce potřebná, protože ionty mědi tam katalyticky přispívají k rozkladu nežádoucích součástí pálenky, tuším aldehydů a způsobují tak, že pálenka má lepší a jemnější chuť.
Offline
Radim napsal(a):
No, oxid a uhličitan měďnatý je sice nerozpustný, ale oba dva se velice ochotně rozpouštějí prakticky jakýmikoliv kyselinami. A jejich měďnaté soli jsou všechny nebo skoro všechny dobře rozpustné ve vodě. A samotná měď je sice inertní materiál, ale na povrchu mědí působením vzdušného kyslíku, vlhkosti a CO2 dost snadno vznikají právě ty oxidy mědi a uhličitany - měděnka. Neboli vyčištěná měď na vzduchu během týdnů až měsíců zajde. U třeba topné spirály to tolik nemusí vadit, protože na spirále se vyloučí z vody vodní kámen a ten měď zakryje. Jinde v nádobí to vadit může. Ve vodovorních trubkách je zase ta měď pod vodou a bez přístupu kyslíku a kdyby tam kyslík byl, nebývají ve vodě zase kyseliny, které by oxid a uhličitan mědi rozpustily. Plus k tom většinu vody proteklé vodovodním potrubím člověk spotřebuje jinak než že ji vypije.
V destilačním aparátu je zase měd dokonce potřebná, protože ionty mědi tam katalyticky přispívají k rozkladu nežádoucích součástí pálenky, tuším aldehydů a způsobují tak, že pálenka má lepší a jemnější chuť.
Tak ČISTĚ OSOBNÍ ZÁŽITKY - pamatuju jako mladej kluk z venkova, že naši rodiče měli hospodářství, doma ve speciální místnosti měli kotel z mědi ve kterém se ve velkém dělaly povidla ze švestek i jablek, marmelády, vařily se v něm brambory, vařil se v něm ovar, když se prováděla domácí zabíjačka atd atd... Padesátá a šedesátá léta. A to jsme zdaleka nebyli sami. Nikdo neumřel na otravu mědí. Pamatuji se, že na nově zřízené věži kostela (po požáru) s měděnou střechou se vytvořila měděnka až po několika letech.Tady v Americe přes 40 let používáme vodu z měděného potrubí z vlastní studny, mně je dnes 77 a ještě žiju a příznaky otravy mědí nepociťuji, to spíše trpím otravou u TV zpravodajství ap. Ostatně pro organizmus je určité množství mědi velmi důležité. Myslím cca 2mg denně. Při nedostatku vzniká tzv. Wilsonova choroba.
Nezpochybňuji, že v určitých extrémních případech by k nadměrnému vniknutí mědi do organismu a předávkování dojít mohlo. Znám zde lidi, kteří žijí celý život v domech s rozvody vody v mědi a neslyšel jsem, že by to nějak vadilo, nebo to bylo nějakým zákonem zakázané. tvrdíte, že ve vodě nejdou kyseliny - a co chlorování, nebo fluorování vody z městských vodáren? Běžně se prodává měděné nádobí. Já to tedy za zvlášť šťastné nepokládám.
Hodně takových poplašných zpráv se šíří díky neznalostem lidí. Nedávno zrovna jsem viděl pořad, jak škodlivé je používání plastů a kolik mg rozpuštěných plastů denně zkonzumujeme ve vodě a potravinách skladovaných v plastu. Teď jde o to co jsou fakta a co je bullshit.
Offline
No je třeba přistoupit k chemii . Odjakživa platí pravidlo , že zvýšení reakční teploty o 10°C zvyšuje rychlost reakce 6x . Tak si to porovnej mezi 4°C a např. 80°C . Já jsem jasně napsal , reakce aby vzniklo něco jedovatého je déledobě vlhkost a vzdušný kyslík . To je výsledek toho , co je na střeše . Pít takovou dešťovou vodu by ti moc neprospělo . Však se u šindelové střechy vyrábí široký hřebenáč z Cu plechu , potom je růst mechu výjimečný . To domácí hřátí bylo chvilkové a namazaná Cu po zabíjačce ani nemohla nic dělat. Šéfoval jsem skoro 20 let laborce a dělal jsem destilku . Elektrody byly z nerezi . A to jsem destiloval tak jednou měsíčně a ten nerez nevydržel 3 roky a kupoval jsem elektrody nové . Rozpustily se ve vodě . Tedy pochopitelně působením elproudu . Prostě odtekly do odpadu .
Offline
Vodovodní potrubí z mědi se běžně používá. Je to ale podmíněno: pH 6,5-9 a obsah CO2 méně než 44 mg/l. To jsou také požedavky na pitnou vodu. Protože pitná voda obsahuje kyslík, tak musí být zachováno "pravidlo toku", t.j. po úseku potrubí z mědi nesmí následovat potrubí z oceli. Z toho vyplývají pak praktické důsledky pro zapojování spotřebičů ap.
Offline
Famater:
Tak jistě, věřím, že pitná voda by měla odpovídat nějaké normě, pokud má nýt opravdu pitná. Copak ze studny to více-méně bude OK, ale mnoho městských domů je připojeno na vodárnu, kde aby zamezili výskyt bakterií, tak je přidávan chloramin, nebo přímo i chlór. Tam by mně to zajímalo jestli to může reakcí s mědí škodit a nikde jsem se nedověděl nic vysvětlujícího.
Co se týče propojení, tak tady je v tom naprostá džungle Tak od ponorného čerpadla ve studni běží trubka pozink až do zásobníku. Odtud je napojen vývod ocelovou pozink trubkou pomocí mosazného ventilu do rozvodu studené vody po domě. U každého spotřebiče je mosazný ventil, aby jej bylo možné kdykoliv odpojit. Před vstupem studené vody do boileru je opět mosazný ventil, ten boiler je ocel pozink. Na boileru je pojistný ventil a přepadd do kanalizace ocel pozink trubkou. Rozvod teplé vody mědí v kombinaci s mosaznými ventily, stejně jako u studené, jen určenými pro teplou vodu. No, zatím to spoustu let tak funguje bez problémů.
Bobobo: souhlas.
Offline
bobobo napsal(a):
osobně jsem ho likvidoval
a nestydíš se trochu? Likvidovat odkazy předků...
Offline
Pozink a mosaz budou náchylné na pH. pod 6,5 a nad 9. Dochází k odzinkování. Řešil jsem jednou na jednom pražském sídlišti korozi ms armatur na topení. V kotelnách se voda máalkalizovat na hodnotu cca 8,5. Tady byla voda kluzká jako louh. Obsluha kotelny byla lajdácká. Franku, ta kombinace by měla být v pořádku a dá se předpokládat, že tě "přežije".
K vlivu kontaminace pitné vody mědí. Protože pitná voda obsahuje kyslík, dovchází k "rozpouštění" mědi v místech, kde se nevytvořil povlak z kysličníků. Poud by se tato voda dostaůla do styku s potrubím a armaturami z oceli, došlo by poškození těchto ocelových komponentů. Proto to "pravidlo toku". Kde to je správně, tam se hold ta měď vypije a neřeší se to.
Co se týká vlivu chlorování vody nic nevím. Neřeší se to. Jiná věc je v nemocnicích a hotelích a td, kde se sleduje kontaminace legionelou, se někdy používá k dezinfekci chlordioxyd. Tam to je jiné kafe s vlivem na plastové rozvody i ms armatury.
Offline
Famater napsal(a):
Vodovodní potrubí z mědi se běžně používá. Je to ale podmíněno: pH 6,5-9 a obsah CO2 méně než 44 mg/l. To jsou také požedavky na pitnou vodu. Protože pitná voda obsahuje kyslík, tak musí být zachováno "pravidlo toku", t.j. po úseku potrubí z mědi nesmí následovat potrubí z oceli. Z toho vyplývají pak praktické důsledky pro zapojování spotřebičů ap.
To je proto, protože měď i když prakticky nekoroduje, vždy do vody zanáší nějaké množství měďnatých iontů. Ty by se potom na tom železe vyloučily jako kovová měď a elektrochemickou korozí by velice rychle zničily to ocelové potrubí. Jedná se o to, že měď vyloučená na oceli může mít mezi sebou velmi nízký elektrický odpor a přitom je měď a ocel těsně u sebe. Napětí, které mezi nimi vzniká, je sice velmi nízké, nějak 300 nebo 500 milivoltů, ale díky tomu velmi malému odporu a tomu, že je těsně u sebe tam přes vodu soustavně protéká slušný proud, který může tu ocelovou trubku "prožrat" už za pár měsíců.
Jinak se jedná o to, že prakticky neexistuje materiál, který by neovlivňoval vodu, kterou člověk pije nebo potravu, kterou člověk připravuje a jí. Prakticky vždy se něco do té vody nebo potravy uvolní. Je akorát potřeba, aby ta škodlivost byla přiměřená. Například po třicetileté válce, kdy feudál ždímal své podané, co to šlo, protože bylo málo lidí, mohli těm nevolníkům klidně vařit i v olověném nádobí a nijak by se to neprojevilo. Protože ti nevolníci běžně umírali udření robotou a zlikvidovaní alkoholem ve 30 - 45 letech a pokud jim to vaření v olovu zkrátilo život, tak jen o pár let a to tehdy nikdo nepoznal.
Měděné nádobí o 200 let později nebo ještě před těmi 50 lety třeba nevadilo podobně, protože lidi byli po 40 opotřebovaní, po padesátce už hodně umírali na rakoviny a infarkty a jen málokteří se dožívali osumdesátky. Tak se třeba nemuselo projevovat to měděné nádobí.
Dneska se to posunulo o takových 20 let, víc umírají na infarkty a rakovinu lidi tak v sedumdesáti a osumdesátka je +- běžný věk. Tak možná se na tu měď někdo zaměří a nějak ze statistik zjistí, že každodenní používání měděného nádobí ukrojí lidem z té osumdesátky věku třeba 5 let života. A potom se to obrátí a měděné nádobí se začne z běžného používání vyřazovat. Nebo taky ne.
Ovšem kdo třeba hodně a dlouhodobě svařuje a má třeba mizerné odsávání, takže ty škodliviny hodně dýchá, si třeba v průměru ukrátí život třeba vzhledem k té osumdesátce o 10 let.
Editoval Radim (22-01-2023 09:59:49)
Offline
Na hloupou otázku snad ani neodpovídat , no o kazateli lecos vypovídá . Ale já jsem potom namontoval potrubí nové , které slouží dodnes .
Tak nějak to Radime bude , dnes s tebou souhlas . Ono bylo veřejně prohlášeno , že dnes je 90% zdrojů vody kontaminováno všemožnými postřiky z polí . A to se již nezlepší , myslím , že se spíše pracuje na 100%ním znečištění . Sám bych si Cu potrubí na pitnou nedal . Ale zase dříve byly rozvody vody v litině a oceli a dnes jsou to kilometry v plastu . Kde jsou různé stabilizátory , změkčovadla atp. No ještě u studené vody , ale u horké musí to vymývaní chemických reziduí např. z PPRka být silné . Ale prý na něco zemřít musíme .
Offline
Famater: Ano asi to je OK. Ještě jsem zapomněl sdělit, že na sekci studené vody používám průtokový filtr s uhlíkovou vložkou. Je to taková berlička, která snad zachytí případné sedimenty a bakterie. Skutečně ta vložka, která je ve skleněné nádobě je po roce zahnědlá a každý rok ji měním. Asi by zachytil i chlór, ale tady mám vodu ze studny, takže to odpadá.
Schválně jsem se díval na vzorek rozboru pitné vody, který jsme si nechali udělat asi před rokem a skutečně tam je několik zajímavých minerálů. Voda je označená jako měkká. pH 6,9.
Obsah vápníku pod 2 mg. Si ve formě H4SiO4, nepatrně, stopově As a Cd... 0,03 mg NaNO3, 0,1 mg NaCl, vůbec tam nefiguruje Cu, Fe, Al a Zn, což mně tedy docela překvapuje... Ta voda je skutečně měkká, na varné konvici po roce provozu se projeví jen nepatrné zešednutí, lehce odstranitelné octem.
Editoval Frank (22-01-2023 13:25:23)
Offline