SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 22-01-2023 13:20:41

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Dříve se v domovních vodoinstalacích hojně používaly ocelové pozinkované trubky, které se v naší oblasti za chvíli zevnitř pokryly vápenitými úsadami. Pokud to někdo pravidelně nečistil, voda tekla v podstatě "kamennou" vápencovou trubkou. V krajních případech docházelo třeba po 30-40ti letech vlivem úsad až k ucpání potrubí. (hlavně tam, kde byl malý průtok/odběr a voda dlouho stála). Pak se musely rozvody vyměnit. U plastu se to usazování v takové míře neděje, ale nějaký povlak tam je také. Takže kdo má trochu vápenatou (kamenitou) vodu, za nějaký čas má "vyvložkováno".


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#27 22-01-2023 13:24:40

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Franku, tu vodu vám závidím. Dříve, když jsme nepoužívali filtry typu Brita a podobně, jsme museli čistit rychlovarnou konvici každý týden.


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#28 22-01-2023 13:28:34

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2403
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

j.bill napsal(a):

Franku, tu vodu vám závidím. Dříve, když jsme nepoužívali filtry typu Brita a podobně, jsme museli čistit rychlovarnou konvici každý týden.

To si pamatuju, když jsem žil v ČSSR. Úžasně tvrdá vápenatá voda... smile

Offline

 

#29 22-01-2023 13:39:51

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

J bill: na plastu se inkrusty  vytvářejí také, i když trochu jiné a jinak. Ale co je horší, že na něm moc nedrží. Stačí když někdo třeba nechtěně do potrubí uhodí a dopadně to takto:

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/3584_p3130052.jpg
Tyto šupiny dále pak srostou do jedné velké hroudy.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#30 22-01-2023 14:10:12

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Tak to je mazec!


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#31 23-01-2023 11:56:28

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Destilak na vodu pamatuju z jedne labiny, to musel byt tentyz. Kdyz se prechazelo na upravu vody molekularnimi sity, tak jsem si ten 1fazovy bral domu, po par letech dal znamemu. Nikdy jsem jej nezprovoznil, obrovska spotreba elektriny a vody, system byl prutokovy, pitna voda se pouzivala na chlazeni a soucasne prepadem doplnovala varnu. Toto mohlo fungovat fakt jen v socialistickem vlastnictvi. V labine byl 1fazovy a velky 3fazovy. Elektrody nerez, 2 plechy onute do U sesroubovane k sobe sruby z texgumoitu nanytovane na nerezove tycky, dodnes si to pamatuju. Mel jsem to doma mesic v kyblu se solnou, nebylo jinak mozne vymyt vodni kamen.

Offline

 

#32 23-01-2023 17:37:06

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4458

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Za komunistů  takové  věci obvykle produkovala jen  jedna fabrika v republice.  Konkurenční provozy komunisti  buď zrušili  nebo pospojovali  do  jednoho podniku. Proto  byl  v republice obvykle k  dispozici  jen  jeden  typ.
Účinnost  jinak  nebyla tak  hrozná, protékající  voda se musela seřídit tak  akorát. Aby jí  vytékalo  málo ale ještě to  dobře chladilo.   Když  by se počítalo    měrné  teplo  vody z  20 do  100 st  c plus výparné  teplo jako  základ,  tak  při  tom  správném  nastavení mohla být účinnost  vyšší  než  100 %.  Významná  část  výparného  tepla se tím  chlazením  vracela zpět ,  odhadem  by to  tak  mohlo  být  víc než  čtvrtina.
Ale každopádně taková  elektroforézní  linka nebo většina mokrých  předúprav  pod lakování  nebo prakticky všechny galvanovny by pro kvalitní produkci,  kdyby se tam  měla používat  destilovaná  voda, žraly kvanta energie. Všude v takových  linkách,  hlavně na oplachy dílů a na přípravu  většiny lázní  se dnes používá  voda na úrovni  čistoty destilované  vody.  Jenže dnes se už  dávno ta voda dělá  iontoměniči  neboli  těmi  molekulárními  síty.

Editoval Radim (24-01-2023 07:59:25)

Offline

 

#33 23-01-2023 21:59:03

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Je vidět , habaso , že nemáš potuchy o průmyslu . Ve velkém průmyslu existovala všade tzv. průmyslová voda . Zjisti si co to bylo . A spotřeba elektriky je normální , odpovídající varu . A voda je DESTILOVANÁ . Nech se někde poučit o rozdílu vody destilované a získané osmozou . Neznalost je děsivá . Nehledě na to , že bolševik si postavil dostatek energetických zdrojů , kdy za mého mládí byla akumulační sazba 7hal/kWh . Kdyby se dnes měly ztratit stavby vedené bolševikem , byli bychom byli rázem v Afghánistánu .

Offline

 

#34 24-01-2023 05:31:59

habaso
Člen
Registrovaný: 12-06-2020
Příspěvky: 149

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

bobobo napsal(a):

Je vidět , habaso , že nemáš potuchy o průmyslu . Ve velkém průmyslu existovala všade tzv. průmyslová voda . Zjisti si co to bylo . A spotřeba elektriky je normální , odpovídající varu . A voda je DESTILOVANÁ . Nech se někde poučit o rozdílu vody destilované a získané osmozou . Neznalost je děsivá . Nehledě na to , že bolševik si postavil dostatek energetických zdrojů , kdy za mého mládí byla akumulační sazba 7hal/kWh . Kdyby se dnes měly ztratit stavby vedené bolševikem , byli bychom byli rázem v Afghánistánu .

bobobo Prosím Tě, až budeš mít zase chuť psát všude ke všemu svá vyjádření, zkus si přečíst alespoň komu odpovídáš. Mně to v tomto vlákně fakt těžko půjde, když jsem sem nic nenapsal. smile

Offline

 

#35 24-01-2023 08:16:41

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Sorry , měl to být jakobo . Omlouvám se .

Offline

 

#36 24-01-2023 11:29:16

Jakobo
Člen
Registrovaný: 20-09-2010
Příspěvky: 314

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Ale to tak vubec neni. Voda se pro prumysl kdysi mozna destilovala, protoze to bylo technonolgicky jednodussi. V drtive vetsine pripadu lze deionizovanou a destilovanou vodu zamenovat typ. pro oplachy pred naterem, priprava lazni, napln do akumulatoru a dalsi. Tak se to dela v soucasne dobe, vyjde to levneji. A v laboratorich jsou ty demineralizatory mnohem slozitejsi, nez co ma nekdo doma na vodovodu nebo pro bezne predcisteni vody v prumyslu. Soucasti je i uhlikovy filtr na odstraneni organickych latek ad, ktere sita nepoberou. S cistotou destilovane vody si nedelej iluze, ty sklenene aparatury Simex nebyly z nijak vysoce jakostniho skla. Ac ti to muze prijit jako nesmysl tak ze skla se do destilovane vody dostavaly primesy skla. Dokonce vim, ze pokud byla nova kadinka a varila se v ni voda, fenoftalein ji zbarvil do cervena, bylo tam teda zasadite pH vyluhovanim sodnych iontu. Ja se nepotrebuji dohadovat, v laboratori jsem pracoval10 let a spoustu zarizeni jsem mel i doma vc. kolon a analytickych vah s presnosti 0.1 mg.

Editoval Jakobo (02-03-2023 15:08:01)

Offline

 

#37 24-01-2023 11:50:26

Vokys
Člen
Registrovaný: 24-01-2023
Příspěvky: 10

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Dobrý den, zpět k tématu. Na plynovém grilu se nám rozpadají hořáky. Mám tu zbytky nerezové trubky o stejném průměru jako jsou ty hořáky. Myslíte, že se může ten horák ohřát na tolik, aby se z něho začal uvažovat chrom jako třeba při svařování?  Aby se to pak zbytečně nejedlo a nedýchalo. Na druhou stranu plyn hoří kousek od hořáku a hořák je plynem chlazený, takže si myslím, že by k uvolnění docházet nemělo. Co si o tom myslíte?

Editoval Vokys (24-01-2023 11:52:15)

Offline

 

#38 24-01-2023 13:41:05

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

To jsou zase bláboly , a protože se křemenné sklo rozpoští , tak se v něm v analytice stále pracuje . Nevím co sem taháš váhy , ty má každý ňouma , jinak laborka nejede . Nejenomže jsem měl kalibrované váhy , ale měřidla jak na teplotu , tak na délková měření i např. trhačku . Nevysvětluj mi , co je to laborka . Poprvé jsem v ní pracoval před 50sáti lety .

Offline

 

#39 24-01-2023 14:14:58

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Vokys: Klidně na to trubku nerez použij. Tady nejde, ža by se z nerez trubky uvolňoval teplem chrom, ale že trubka při přehřátí degraduje, stane "rezivou".


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#40 24-01-2023 14:24:55

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2403
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Vokys napsal(a):

Myslíte, že se může ten horák ohřát na tolik, aby se z něho začal uvažovat chrom jako třeba při svařování?  Aby se to pak zbytečně nejedlo a nedýchalo. Na druhou stranu plyn hoří kousek od hořáku a hořák je plynem chlazený, takže si myslím, že by k uvolnění docházet nemělo. Co si o tom myslíte?

Při teplotách plynového hořáku se chróm, ani jiné legující prvky uvolňovat nebudou v míře ohrožující zdraví. Takový jev nastává při mnohonásobně vyšších teplotách. Teplota varu Cr je 2670,85 °C Takovou teplotu nelze dosáhnout hořákem plyn/vzduch.

Offline

 

#41 24-01-2023 16:54:09

Vokys
Člen
Registrovaný: 24-01-2023
Příspěvky: 10

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Děkuji, myslel jsem si to ale je dobré znát i jiný názor. Přeci jen nikdo neví všechno ;-)
S tím, že to bude reznout počítám ale předpokládám, že pomaleji než původní hořák z nějaké 0,8mm plechu.

Offline

 

#42 24-01-2023 18:14:01

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2403
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Vokys napsal(a):

S tím, že to bude reznout počítám ale předpokládám, že pomaleji než původní hořák z nějaké 0,8mm plechu.

No, záleží jaký druh nerezu použijete. Ale i ten běžný AISI 304 by v plynovým hořáku neměl ihned ani reznout. Z dlouhodobého hlediska ano, neboť nastane vysokou teplotou úbytek chrómu, jednak povrchovou oxidací a potom vysokou afinitou k uhlíku(který je součástí paliva) nastane vznik carbidů chrómu a za velmi dlouhou dobu i ke zkřehnutí. Ale to je záležitost mnoha let.

Offline

 

#43 24-01-2023 21:15:05

Vokys
Člen
Registrovaný: 24-01-2023
Příspěvky: 10

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Frank napsal(a):

Vokys napsal(a):

S tím, že to bude reznout počítám ale předpokládám, že pomaleji než původní hořák z nějaké 0,8mm plechu.

No, záleží jaký druh nerezu použijete. Ale i ten běžný AISI 304 by v plynovým hořáku neměl ihned ani reznout. Z dlouhodobého hlediska ano, neboť nastane vysokou teplotou úbytek chrómu, jednak povrchovou oxidací a potom vysokou afinitou k uhlíku(který je součástí paliva) nastane vznik carbidů chrómu a za velmi dlouhou dobu i ke zkřehnutí. Ale to je záležitost mnoha let.

Upřímně řečeno už nevím co to bylo přesně za nerez asi před dvěma lety se z toho dělala napáječka na demi vodu na elektrárně.
Ty původní vydržely asi tři sezóny a za novej chtějí asi osmnáct stovek. A jelikož jich tam je šest, tak to je skoro cena grilu. Takže bych je chtěl udělat aby něco vydržely.

Offline

 

#44 27-01-2023 11:02:39

Mirino
Člen
Registrovaný: 05-06-2022
Příspěvky: 8

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Zdravím. Tak jsem si to tu pročetl. Škodlivost chrómu, škodlivost mědi....kdysi jsme měli v kuchyni grilovací jehly. Stříbrné. vypadaly jako nerezové. Postupem času, asi hlavně vlivem čištění drsnou hubkou sa setřel ten "nerez" a pod tím byla měď. Takže pochromovaná ocel. Co takto oklepat nerezovou elektrodu, ošmirglovat a vyrobit si z ní jehlu? Horší nebo lepší než ten chróm?

Offline

 

#45 27-01-2023 11:48:18

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Vždyť se dá koupit nerezová kulatina nebo drát . Tady je důležitá četnost použití . Kolikrát za rok jste použili ty jehly ? Když to bude občas měděné nádobí , na kterém nebude měděnka , tak je to taky šumák . Když budeš konzumovat drůbež , tak hormony z masa ti zničí děti . Tedy kluky ..... Vyhýbej se spíše palmovému oleji a dusitanům a dusičňanům v masných výrobcích . To je mnohem horší . Naschvál si prohlédni obaly masných výrobků . Snad ani jeden není bez dusitanu a je velká skupiny lékařů , kteří tvrdí , že způsobuje rakovinu . Kdyby se měly z regálu ztratit výrobky s dusitanem , tak tam nic nezbude . Proto se snažím vše dělat z masa , vařit , péci , mlet a z toho pokračovat .

Offline

 

#46 27-01-2023 12:28:20

Mirino
Člen
Registrovaný: 05-06-2022
Příspěvky: 8

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Problematiku hormonů a dusitanů v této chvíli a na tomto fóru asi ani řešit nechci. Šlo mně spíš o to, že nerez je v různých složeních, že existuje "potravinářská nerez" a v tomto kontextu mě zajímá jak daleko je nerez elektroda od potravinářského nerezu?

Offline

 

#47 27-01-2023 12:51:15

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Potravinářskou nerez koupíš ve formě drátu běžně ve svářecích potřebách nebo ne e-shopu. Jsou to svařovací dráty pro TIG v metrových tyčích průměru od 1 až po 4 mm.


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

#48 27-01-2023 13:05:06

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2403
Web

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Když to zde čtu, musím se některým obavám smát. Rozumně to zde zdůvodnil bobobo s tou četností použití.
Mimochodem chróm se za běžných teplot neuvolňuje do potravin, stejně jako nerez. Také prakticky nevidím rozdíl mezi nerez a "potravinářská nerez". Kdo to proboha tak určil?

Offline

 

#49 27-01-2023 13:26:49

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4073

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

Nebertež to osobně , kapitalistické třídění . Dříve se prostě určila třída a nikdo by se nespokojil s přízviskem potravinářská . Je to stejné , jako s normami na salám a párky .

Offline

 

#50 27-01-2023 13:35:02

j.bill
Člen
Registrovaný: 23-03-2017
Příspěvky: 709

Re: Oceli vhodné pro úpravu potravin - grilovací rošt, plotny,…

1.4301 / AISI 304 / ČSN 17240, 17241
"Potravinářská nerez" ("potravina") je zažitý neodborný název pro tuto korozivzdornou ocel nejčastěji používanou v potravinářském  průmyslu. Něco podobně vzniklého jako třeba "kamnářský tmel" nebo "karosářský tmel" či "motorový olej"....


Lepič vlaštovčích hnízd.  smile
GÜDE GE145W + Proteco P550  ---> Berlan BWIG 180, Omicron OMI 246, LGK60 + Speedglas 9100XX, Predátor a další hračky... - všechno na takové to "domácí žvýkání"

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče