SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#26 29-08-2015 19:07:23

DUDO100
Člen
Registrovaný: 26-08-2015
Příspěvky: 13

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Radim napsal(a):

Já bych to viděl vybírat taky podle možnosti servisu a podle přístupu prodejce.
A invertor v záruční době pořádně prohnat. Když dostane zabrat v záruční době, něco jako svařováním silnějších elektrod plus ještě v době letních veder, je velice pravděpodobné, že následujících pár let bude držet. Protože u hodně vykostovaných invertorů může být dost velká pravděpodobnost, že schcípnou hned po záruční době.
Přirozeně čím vyšší technické a cenové hladiny invertor je, tím by měl vydržet déle.

Stejně invertor není trafo, které se dá na 20 let uložit do stodoly a pokud je tam sucho, po vyčištění od prachu svařuje stejně jako před 20 lety. Elektronické součástky stárnou i při nepoužívání , může se stát, že se koupený invertor po vyvaření pár elektrod uloží na 5 let a potom, když se vytáhne, ukáže se, že mezitím odešel.

Už jsem to psal jinde, pokud se invertor koupí, je třeba počítat s jeho stárnutím, i když se nepoužívá. A je třeba počítat s tím, že i když leží nepoužívaný někde v regálu, formálně každý rok majitel invertoru odepíše tak tisícovku, možná i 2000 Kč na účet stárnutí toho invertoru. Neboli když se používá tak málo, že se jednou za rok vyvaří třeba jen 3 elektrody, je třeba k ceně toho svaru   - cena 3 elektrod plus spotřebovaná elektřina plus čas tu tisícovku připočíst. Nebo jinak , když se bude svařovat třeba jen jednou za rok ty tři elektrody, vyjde mnohem ekonomičtěji invertor půjčit nebo rovnou naptat svářeče s vlastním invertorem.
Pokud si ovšem majitel cení to, že kdykoliv ho napadne, může invertor vytáhnout a svařuje , víc než tu tisícovku, dva tisíce ročně,  i když v reálu třeba ani nesvařuje, tak ať si ten invertor koupí.

Při té příležitosti mě napadlo, že dobrá koupě by možná bylo místo nového invertoru koupit použitý profesionální původně drahý invertor z nějaké firmy. Pokud je za rozumnou cenu. Jestli totiž ten invertor ve firmě hodně používali a dávali mu hodně zabrat a on přesto stále funguje bez problémů, je oprávněný předpoklad, že ještě hezkých pár let vydrží. A přitom jakožto profi invertor by měl svařovat o dost lépe než nějaký levný vykostovaný.

Presne chapem ako to myslite, v tomto konkretnom pripade mate pravdu, som elektrotechnik takze viem, ze niektore suciastky starnu.  V naradi som zacinal tak, ze som si kupoval tzv. baubau veci, horsie ci lepsie. Niekolko rozsypanych ciskych zazrakov ma ale presvedcilo, ze tadialto cesta nevedie. Vo fabrike na vyrobu hydraulickych noznic a ohranovacich lisov, kde som pracoval ako servisny inzinier som mal moznost pracovat s kvalitnym naradim a odvtedy aj za cenu vyssich nakladov nedam na kvalitne naradie dopustit. Tiez som zacinal s domo vyrobenymi trafami, ktore lepsie zvarali ako gude trafo, ktore som si ja blbec z nudze kupil. Aj pri beznych veciach sa clovek natrapil ako kon a vysledok bol mizerny. Mal som pozicaneho Rilona, na moje prekvapenie celkom fajn, sadol mi lepsie ako Fronius Transpocket 1500, az sa hambim k tomu priznat. Dakujem za nazor, urcite si preverim moznosti pozarucneho servisu a na zaklade vsetkych parametrov zhodnotim vyber.

Offline

 

#27 03-09-2015 11:18:41

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

styles:
Elekronika stárne i tak, protože občas někde něco ukoroduje, někde vnikne vhkost tam, kde nemá a zničí nějakou součástku nebo významně změní její hodnotu. Ale u běžně složité elektroniky a pokud se jedná o rozumné výkonové zatěžování s dostatečnou rezervou, je to záležitost desítek let. Snad kromě těch elektrolytů.
Tady se ale bavíme o vykostované elektronice.
Při práci s takovou elektronikou jsou součástky zatěžovány na hranici maximálních dovolených parametrů a tak dochází k posunu jejich parametrů.
Vykostované a nekvalitní jsou i součástky a tak i při ležení v regálu ta vlhkost někde pronikne a něco zkoroduje mnohem častěji, takže elektronika schcípne třeba už za těch pár let.
Nebo stačí, když se posunou parametry nějaké součástky, jak dříve byly třeba polovodiče zatěžovány na doraz, potom to už bude přes doraz a zase to chcípne.

Co se týká těch tisícovek, není nutné mít nějaké ekonomické vzdělání, aby člověk pochopil, že když něco koupím za třeba 10 tisíc a počítám s tím, že reálná životnost toho "bazmeku" bude 5 let, že mě ten nákup bude stát 2000 za rok, i když to jen bude ležet v regálu.

Editoval Radim (03-09-2015 11:19:57)

Offline

 

#28 04-09-2015 08:06:19

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Tady se jedná o teorii spolehlivosti elektronických součástek. Stylesi, jsi z oboru, tak si to najdi na internetu, třeba pod heslem "spolehlivost elektroniky" .
Co se týká "tisícovek", je mně jasné, že leckdo bere to svařování jako koníček, který automaticky požírá prachy. Potom nic nevýčisluje, prostě ty tisícovky vražené do nákupu nového stroje odepíše hned a když stroj jakýmkoliv způsobem chcípne tak, že je neopravitelný, tak prostě koupí další.  Když si to může dovolit......
Já jsem jen chtěl jen poukázat na to, že jestli někdo kupuje invertor proto, že si myslí, že ušetří, když nějaký rozpadlý stojan na zahradě nebo kus plotu jednou za dva roky svaří sám místo aby to dal za tisícovku, dvě tisícovky svařit profesionálnímu svářeči, tak neušetří.

Offline

 

#29 04-09-2015 10:42:25

DUDO100
Člen
Registrovaný: 26-08-2015
Příspěvky: 13

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

To Styles:
Co sa tyka Fronius TP1500, bol to len moj subjektivny pocit. Samozrejme som v tom case som neriesil skustocny stav zariadenia, ktore malo uz cosi za sebou. V tom case som riesil ine problemy ci parametre. Nepochybne sa jedna o spickovy stroj. Moje vlakno nie je len o zvarackach Lincoln, Kemppi ci EWM, je aj o tom, co sa skryva pod kapotou znackovych strojov a ci clovek dostane za tie investovane peniaze to co ocakava. Opravou zvaracich invertorov sa nezaoberam, preto neviem posudit konstrukcne riesenie jednotlivych znaciek - menejznaciek. Necham si veci vysvetlit a urcite to nebudem brat ako urazku. Nie som zastanca znackoveho, znackovejsieho, najznackovejsieho. Osobne tiez preferujem len jednu znacku rucneho naradia, je to vec subjektivna, na zaklade osobnych pocitov. Neviem ich kvantifikovat ani presnejsie urcit, je to suhrn viacerych faktorov. Je iste, ze na trhu su lepsie stroje v pomere cena/vykon. Kazdy si moze vybrat podla hlbky svojej penazenky.  Tiez si naradie radsej kupim ako poziciam aj na ukor vyssej ceny. Je to konicek a radost z toho, ze praca ide odruky a ze si clovek vyrobi nieco sam a nieco sa aj pritom nauci. Funkcia PFC je pre mna dolezita preto, lebo stroj bude pouzivany aj na zahrade na dlhom predlzovaku.

Offline

 

#30 04-09-2015 11:22:16

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

K TP1500. Když jsem ho kupoval (byla nějaká akce), tak jsem měl již prostudovaný návod a věděl jsem, že se dá nastavit dynamika, vlastně Arc Force. Tak jsem si to ve specializovaném obchodě chtěl nechat předvést. Prodávající vůbec netušil, že tam něco takového je. Společně jsme potom podle návodu vyzkoušeli jak se to dělá. Piši to proto, že různě nastavený TP 1500 se chová různě. Myslím si po této zkušenosti, že mnoho uživatelů o této možnosti neví.
Co se týká té ekonomie, je to tak. Někdo dá 10k za lístek na fotbal, jiný si koupí třeba svářečku. Oběma to přinese jisté uspokojení. Oba mají z pohledu ekonoma 10k v pytli, ani jedna investice není návratná.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#31 04-09-2015 15:47:47

FF
Člen
Registrovaný: 27-07-2010
Příspěvky: 520

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Famater napsal(a):

K TP1500. Když jsem ho kupoval (byla nějaká akce), tak jsem měl již prostudovaný návod a věděl jsem, že se dá nastavit dynamika, vlastně Arc Force. Tak jsem si to ve specializovaném obchodě chtěl nechat předvést. Prodávající vůbec netušil, že tam něco takového je. Společně jsme potom podle návodu vyzkoušeli jak se to dělá...

..."presne to" som chcel napísať aj ja...

Len máloktorý invertor má nastavenie dynamiky - tento ho má v štyroch stupňoch a dá sa povedať, že sa dá parádne prispôsobiť v podstate každej elektróde... ...a v režime CEL má podobnú možnosť a to nastavenie klesavej charakteristiky, ale s celulózovou elektródou som sa ešte nejak nestretol  - maximálne tak s vytrešteným pohľadom...

Editoval FF (04-09-2015 15:48:15)

Offline

 

#32 04-09-2015 17:36:13

Evita
Člen
Registrovaný: 27-05-2015
Příspěvky: 915

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Ale no tak, máme tady Stick 250 H 2 od Messru přes 15 let a tohle má plynule, sváření celulozkou shora běžně předvádíme, jen ten Vámi uváděný strojek šéf s prodělkem brzy prodal, svářeči ho nechtěli používat, asi nějakej psychickej blok a zabíral nám nám box a na centrálu bez PWR jsme se báli ho použít...hi

Offline

 

#33 05-09-2015 12:29:41

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8509

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Porovnávat mezi sebou profi mašiny a hodně levné hobbyčka je podle mě blbost. Samozřejmě že budou mít navrch ty profi mašiny, i když asi mohou být i vyjímky. Ve firmě kde jsem kdysy dělal měli invertor Kemppi, označení teď nevím, ale verzi 150. Párkrát jsem s ní svařoval a není špatná. V jiné firmě měli ESAB asi Buddy 180 a nic moc. Ale možná to bylo tím, že už ji měli dost dojebanou, špinavou a téměř žádná údržba. Špatné zapalování oblouku, hoření oblouku bylo takové kolísavé, no moc dobře se mi s tím nesvařovalo. Pak tam měli Tuson 160, něco jako má zdejší uživatel Discovera a taky solidní parametry. Zapalování oblouku pěkné, oblouk hořel stabilně, pro hobbyčko paráda.
Pak bylo málo svářeček, tak někde v bazaru koupili obyřejné baubau trafo a katastrofa. S tím mi nešlo vůbec zapálit oblouk, při svařování mi oblouk pořád zhasínal a svár škaredý. Na stavbě měl jeden típek nějakou malou mašinku Asist a hnus fialový. Kdybych to měl porovnat, tak srovnatelné s klasickým baubau trafem za pár korun. Špatné zapalování oblouku, nestabilní oblouk. Ve firmě kde pracuji teď jsem nedávno jednou svařoval nějakým miniaturním Froniusem, nevím jestli to byl ten Transpocket 1500 o kterém jste tady psali, ale skvělá mašinka. Svařoval jsem basickými elektrodami 2mm a 2,5mm a paráda. Super zapalování oblouku, oblouk hořel stabilně a svár hezký. To vozí jeden mladík na montáže. Pak tam většinou mají hodně Kemppi Minarc 180 nebo 200. Tou 180kou jsem svařoval ve čtvrtek, sice jen takové kratší sváry a taky luxus. Pěkné zapalování oblouku, stabilní oblouk, sváry se mi docela povedly. Svařují těmihle mašinami hlavně technologií TIG a jsou prý taky hodně spokojení. Vozí je hodně na montáže, tak jim váhově a rozměrově tyhle mašiny vyhovují. Minulý týden tam jeden svářeč svařoval svářečkou dvě trubky průměr asi 200mm, stěna asi 10mm mašinkou Kuhtreiber 1900 TIG HF, nebo tak nějak. měl nádherné sváry, asi nejhezčí co jsem ve firmě zatím viděl. Samozřejmě je to hodně o umu, už má asi hodně odsvařováno, ale co jsem koukal, tak taky dobré parametry. Je to mé posouzení z pohledu amatéra co se týče MMA technologie svařování, mám jen záklaďák a odsvařováno hodně málo. Teď kde dělám to ale vypadá nadějně. COčkem se tam svařuje méně, skoro všechno TIGem nebo obalovanou elektrodou a právě tou obalovanou elektrodou bych se chtěl opět trošku zdokonalit. Jestli si mě ve firmě nechají, tak snad budu mít příležitost se zdokonalovat.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#34 05-09-2015 17:01:03

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4459

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Styles:  OK
Manuál: Dneska je běžné, že když se koupí nějaký stroj z druhé ruky, manuál se prostě stáhne na internetu. Myslím, že už to na internetu má skoro každý trochu solidní výrobce a spousta prodejců.

Offline

 

#35 18-03-2023 20:22:27

fanousp
Člen
Registrovaný: 17-09-2013
Příspěvky: 1

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Dudo u nás v podniku máme vynikajícího svařeče ...potrubař s dlouholetou praxi a vedl jsem s nim debatu ohledně invertorů a on povídal Lincoln fronius a kemppi jsou všechny špičkové invertory se kterými svařoval a se všemi byl velice spokojen ale v současné době používá jen kemppi minarc Evo 180 které považuje za nejlepší z důvodu nejmodernějších komponentu uvnitř invertoru  a mohu potvrdit že kemppi sváruje fakt nádherně,,plynuly klidně hořící stabilní oblouk za všech okolnosti....nádhera!

Offline

 

#36 19-03-2023 09:57:54

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4786

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Fanousp, Dudo za 7 roků svůj problém jistě vyřešil. Možná že potvrdí, že to co jsi v příspěvku uvedl je pravda.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#37 13-06-2023 07:28:59

ZDENÁL
Člen
Registrovaný: 03-01-2009
Příspěvky: 1508

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

Yilongma, už jsem se, po přečtení tvého příspěvku, zaradoval, že je mezi námi zase nějaká žena, ale pak jsem narazil na tvůj druhý příspěvek a jsem volajaký zmetený. Jsi muž, nebo žena, čech nebo slovák? Mám v tom trochu zmatek.

Offline

 

#38 13-06-2023 08:24:46

E-Ryc
Člen
Místo: Praha / Horazdovicko
Registrovaný: 08-09-2020
Příspěvky: 820

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

> muž, nebo žena, čech nebo slovák

Spammer, co jineho? Dva prispevky, oba s odkazem na nejaky eshop a pocitacem prelozeny blabol kolem.


IDEAL Tecnomig 212 LCD, Fronius TransPocket 150, IDEAL EXPERT TIG 220 AC/DC PULSE LCD, Ideal Praktik 220 LCD (v pořadí podle četnosti používání)

Offline

 

#39 13-06-2023 08:46:49

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

ZDENÁL napsal(a):

Yilongma, už jsem se, po přečtení tvého příspěvku, zaradoval, že je mezi námi zase nějaká žena, ale pak jsem narazil na tvůj druhý příspěvek a jsem volajaký zmetený. Jsi muž, nebo žena, čech nebo slovák? Mám v tom trochu zmatek.

Asi nebinární boží hovádko big_smile

Offline

 

#40 24-10-2023 16:52:01

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá
Registrovaný: 04-03-2013
Příspěvky: 2661

Re: Kemppi Minarc EVO180 vs Lincoln Electric inverter 170S vs EWM Pico 162

ZDENÁL napsal(a):

Yilongma, už jsem se, po přečtení tvého příspěvku, zaradoval, že je mezi námi zase nějaká žena, ale pak jsem narazil na tvůj druhý příspěvek a jsem volajaký zmetený. Jsi muž, nebo žena, čech nebo slovák? Mám v tom trochu zmatek.

Vidíš, kdybys citoval, tak bychom ten jeho/její/onoho příspěvek měli. Takhle ho smazal a víme kulový smile.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče