SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
to bylo první co jsem vyměnil. Má to ale jen jednu asi ne moc podstatnou vadu. Přes napínací kladku se řemen láme obráceně a mezi zuby vznikají v gumě trhliny. Co se týká přenosu kroitícího momentu, je zubatý mnohem lepší.
Napsane to na nem bohuzel neni (resp. neni to citelne, asi se tisk nepovedl).
Ad prodejna, asi mi nic jineho nezbyde (pokud v Praze nejakou najdu, tu, o ktere jsem vedel, uz davno zavreli).
Ad ozubeny remen, taky me to napadlo, ale rikal jsem si, ze klinak ma vyhodu, ze proklouzne misto aby neco urval... Mozna je to zcestna predstava
Editoval E-Ryc (27-11-2023 11:51:25)
E-Ryc napsal(a):
Ad prodejna, asi mi nic jineho nezbyde (pokud v Praze nejakou najdu, tu, o ktere jsem vedel, uz davno zavreli).
Ad ozubeny remen, taky me to napadlo, ale rikal jsem si, ze klinak ma vyhodu, ze proklouzne misto aby neco urval... Mozna je to zcestna predstava
Zelenej domeček na spojce ve Štěrboholech funguje.
Záleží na tom, jak moc to napneš. Ale u těhle malejch soustruhů bych se moc nebál; univerzála se dá zastavit rukou při malejch otáčkách. Nebo se z nuly nerozběhne, když jí držíš.
Řemen v Praze seženeš:
1)
KLÍNOVÉ ŘEMENY
Plzeňská 62
15000 Praha 5
Tel.: 725 973 426
http://www.klinoveremeny.eu
2) Zelený domeček ve Štěrhoholech (https://techseal.cz/), odkaz v příspěvku od pana Pafíka1506
3) https://www.pikron.cz
Všude nakupuji.
Ad 1) sežene asi všechny řemeny, včetně řemenů do Lidl strojků, doneseš řemen, on ho změří a objedná.
Ad 2) Výborný na ložiska a těsnění, řemeny už míň, ale nějaký mají.
Ad 3) výborný výběr a pokud koupíš víc kusů, tak je nejlepší cena (včetně započítané dopravy).
Ještě je pár firem co zasílají řemeny, ale také si to nechají pořádně zaplatit. Něco se dá koupit na Aliku, jenže dost draze a něco v obchodech s autodíly.
Řemen lze docela dobře změřit a podle toho objednat. Soustruh má výhodu, že se řemen napíná (zkontroluj si to na svém stroji před objednáním) a tak se nemusíš trefit absolutně přesně. Horší jsou zařízení kde je řemen napnutý bez napínáku, hoblík, protahovačka, pásová bruska ... a mnohdy mají propietární řemínek podle výrobce.
Já mam na soustruhu drážkovaný řemeny, mají lepší vlastnosti než klínový, ale musí na to být správný kola-řemenice. To kdyby jsi chtěl měnit řemen včetně kol. Nechceš aby ti řemen prokluzoval, v malých otáčkách bys nic neudělal a moment potřebuješ třeba při řezání závitů. Bohužel u soustruhu nelze stavět bezpečnost na tom, že řemen proklouzne. Dospělý soustruh je schopen lecos urvat, uškrtit. Tak třeba obsluha soustruhu nesmí mít plandavý oblečení.
Editoval Charon (27-11-2023 19:53:31)
Z vlastnej skusenosti viem, ze aj ta cinska hracka dokaze slusny preplesk
Souhlas. Zkus vzít nůž a vyškrábnout šponu do železa stejnou jako dokáže ona.
Famater napsal(a):
...Plátky na hliník (H01) jsou broušené a dají se použít i na konstrukční ocel. Jsou ale choulostivější. Mě nejlépe vyhovují plátky z V15TF, které jsou univerzální a určené na menší řezné rychlosti...
Asi jsi mel na mysli VP15TF, ze? Taky je mam rad, krom toho ze jsou univerzalni, umi velmi dobre finisovat i lepsi nerezi. Krome KORLOY ted prodava na Aliku tyhle cinske platky s Mitsubishi materialy (VP15TF, US735, 6020...) i par prodejcu pod znackou "CVCVCV" viz ty zlute krabicky nahore na obrazku (ted jsem dokupoval zasoby). Jsou levne a dobre, alespon v tech malych CCMT platcich. A frezarske APMT 1135 taky.
Mě blbne klávesnice, nebo prsty. Ano mělo to být VP15TF.Jsou určeny pro menší řezné rychlosti, semifinish a snášejí i silně přerušovaný řez.
Ja nakoupil nejake UE6020 a taky funguji.
Charon napsal(a):
2) Zelený domeček ve Štěrhoholech (https://techseal.cz/), odkaz v příspěvku od pana Pafíka1506
.
chudák pan pafík1605 takovou urážku si snad nezaslouží
Zelený domeček (když firma ještě sídlila v někde v Sadské u Poděbrad) uměli dodat jakékoliv těsnění.
Už před 50 lety jsem zde pořídil těsnění pod hlavu Praga Picolo.
Všechna čest pokud firma funguje i nadále!
Taky mivali ruzna divna lepidla od Loctite, ktera se jinde blbe shanela.
E-Ryc napsal(a):
Ja nakoupil nejake UE6020 a taky funguji.
Jo jo, to jsou jedny z tech Mitsu platku. Ekvivalent P20 na prerusovane rezy, stredni rychlosti a nejak vylepsene proti ulpivani narustku.
Nedelaji ale holt tak pekny povrch jak ty VP15TF nebo VP10RT.
Vyzkousim, dik
E-Ryc napsal(a):
Klinaky se napinaji na definovany tah. Je na to meric napeti, ktery funguje na principu mereni vlastni frekvence. Pri prepnuti remenu hrozi prekroceni dovoleneho radialniho zatizeni hridele motoru. Uz jsem videl nekolik ulomenych hrideli s typickym unavovym lomem.
bourač napsal(a):
Charon napsal(a):
.chudák pan pafík1605 takovou urážku si snad nezaslouží
Pána si nech od cesty a jinak mě o měsíc omladil, tak co ...
Sláva, v Praze začalo sněžit. Jdu se projet ....
To zas nebude nic jezdit a jako tradičně, silničáři budou zaskočení.
Pafiku1605, dík že to bereš sportovně. Nerad komolím jména či nicky, obzvlášť u lidí kterých si cením.
no jooo, pražáci držej spolu
bourač napsal(a):
no jooo, pražáci držej spolu
Ale dyť mi máme rádi i tebe, akorát k nám moc nezajíždíš, tak se holt osobně neznáme
Bourači, přijeď, Tebe též máme rádi.
Tak jsem jel před chvílí po Praze autem a jsem rád, že už jsem doma a nic se nestalo. Klouže to jak prase a že bych viděl někde pracující sypač nebo odklízení sněhu, asi vědí že to jednou roztaje.
Sem tam nejaky videt byl, treba jeden v kopci z Vysocanske na Prosek...
Ale bylo slyset, jak dispecer autobusakum do vysilacky rika, ze maji hlasit jen, kdyz to stoji, jinak ze se nikdo nedovola. Takze to asi fakt je osklive.
Upichovak hire nihami a spatny chod vretena.
Atlan napsal(a):
Ano tenhle postup je výhodnější jak pro obrobek,tak stroj(obzvášť pokud není nějak "extratuhý)
Atlan napsal(a):
Vypni si ten automat
Malá tuhost minisoustruhů činí z upichování zážitek plný stresu. Při upichování působí na nůž velká síla, která působí momentem, který tlačí nůž více do řezu. Když síla vzroste, přejde tento jev do "lavinového", kdy se nůž vlastní silou zapichuje hlouběji a hlouběji a to způsobí ještě větší sílu atd. Až se něco podělá. Když se upichuje obráceně při opačných otáčkách, jak bylo zmíněno výše, síla působící na nůž naopak vytlačuje nůž z řezu. Proto to jde lépe. V následujícím videu je řešeno předcházení vtahování nože do řezu posunutím "otočného" bodu výše a při současném snížení tuhosti.
https://www.youtube.com/watch?v=du2eCZlOQXE
Já jsem šel snížením řezného odporu zvýšením ostrosti nože, volbou destičky a dolapováním ostří. To velmi pomohlo. Dále jsem zkusil vylepšit zapichování zvýšením tuhosti. Odstranění malého suportu a nahrazení pevnou "kostkou" jsem zavrhl, protože by to znamenalo silné omezení možností soustruhu. Proto jsem zkusil udělat "podpěru" pod nůž. Je to sice takové dost "kostrbaté" řešení, ale výsledek je opravdu velmi dobrý. Nedělá velký problém ani upichování nerezu 1.4301. Pokusná podpěra vypadá takto:
A pro Pafíka:
Včera jsem zase měl v soustruhu Imbus 8.8. Tak jsem sledoval jak to je s tvrdostí. Hodně tvrdší byla hlava. Když jsem ji odtáčel, tak odletovaly drobné modré třísky, povrch byl lesklý. U těla šroubu jsem to neppozoroval. Jevilo se to stejné na povrchu u uvnitř a dost měkčí než hlava.