SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Vžyť tam jsou pory jako prase a ta sponí hrana sváru je naprosto neprovařená. No na rentgen tedy nevím, nevím?
Jestli ten výtvor přineseš na rentgen, počítej s tím, že pod tím rentgenem skončí tvoje palice. To jak tě s tím majzne ten kontrolor. :-) A že jsem tak smělý, v čem spočívala ta příprava? Jinými slovy, kolik a čeho...
jole napsal(a):
Vžyť tam jsou pory jako prase a ta sponí hrana sváru je naprosto neprovařená.
Neco mi rika, ze si z nas alkoholik dela vytrvale srandu.
Sice jsem co se tyce svareni totalni llama, ale to, ze to v tomhle tisicileti nepotkalo ani dratenej kartac poznam i ja.
Ok, dík za kritiku obrousím to a zkusím víc vohulit svářečku.
Jouda74: Taky si myslím že to celé je jen legrace.
alkoholik napsal(a):
Ok, dík za kritiku obrousím to a zkusím víc vohulit svářečku.
Tak ono svařovat MIG/MAGem aby vyhovoval RT je celkem odvaha. Když jsem jen vizuálně prohlédl tu fotku, tak to je opravdu plné porosity. "Vohulit" mašinu asi nepomůže. Je potřeba mít pečlivě udržovaný hořák, správný difusor i (čistou) hubici a špičku, která musí být co nejvíc ve středu hubice. Správně zvolený plyn a jeho průtok. Takto na dálku těžko radit víc.
Alkoholik: Křivý svár jako prase, plynu 2x více než je potřeba. No parametry si každá svářečka nastaví podle toho jak je nastavená, jaký má program. Ale ty parametry jsou nějaké divoké na 1mm drát. Při 23V a 8m/min. Už by mělo být kolem 180A možná i více. Mě mašina ukazuje když ji přepnu na synergii a nastavím 5mm materiál: 23,8V a 9m/min. Proud je 189A. Na těch 8m/min. Já ale svařuju v manuálu a pro 160A mám zhruba 20V a 6,60m/min.
asi se zapomělo přesušit drát...
Co tohle:
Edit: Nevíte někdo proč se mi furt točí všechny fotky na bok?
Editoval varok (20-12-2023 16:02:37)
Varoku, svar je perfektní. Co by se našlo na rengenu nevím, ale asi by toho moc nebylo. Na alkoholika již nereaguji, proto, že mám dojem, že si z nás dělá srandu. Došlo mi to, když v jednom vláknu, ukázal jakýsi podivný svar s nějakými pochybnými parametry a vůbec se neobtěžoval upozornit na to, že to je na hliníku.
ZDENÁL: Děkuji, chtěl jsem jen ukázat, že se nepovažuji za nějakého mistra svářeče, ale když člověk chce, tak jde udělat i pěkný svár. A to jsem svařoval mašinou v práci, nastavenou ručně, materiál zhruba 5mm jak psal alkoholik. Máme mašiny Lorch MicorMig, nastavení 21V a 7,60m/min jo a plyn máme Stargon 82/18, mám nastaveno asi 12L/min. To v pohodě stačí, i když máme v práci občas průvan.
A taky si myslím že si alkoholik stále dělá legraci. Neustále tady píše že umí svařovat lépe než svářeči u nich v práci, přitom neumí to nejdůležitější a to nastavit si mašinu. Musí k nim jezdit externě nějaký svářeč. K čemu takový svářeč? Už několikrát tady dal obrázek svárů které udělá i nějaký šikovný zámečník.
Frank: Děkuji. Já stále tvrdím že pořád jde něco zlepšovat, ale takhle si představuji alespoň ten základ pro svár určený pro RTG. I když nevím jestli by byl bez chyby. Ale materiál očištěný v místě sváru fíbrem 40, nakonec trochu líznuté kartáčem v úhlové brusce.
Editoval varok (20-12-2023 17:24:03)
Varoku pekny zvar.
Ohladom fotky,ked je otocena neurobis nic.Nahra ju tu tak ako si odfotil s otocenym mobilom.Moja skusenost.
kimir: To chápu, ale v mobilu mi to ukáže fotku normálně nastojato jak má být, po přetáhnutí do počítače taky normálně nastojato a když to uložím tady tak je zboku. A to se mi stalo už několikrát. Zkoušel jsem více velikostí, ale pořád je to stejné, nabok. A děkuji
Editoval varok (20-12-2023 17:26:22)
Zkusím to a pak to tady zkusím dát znovu. Děkuji
varok napsal(a):
ZDENÁL: Děkuji, chtěl jsem jen ukázat, že se nepovažuji za nějakého mistra svářeče, ale když člověk chce, tak jde udělat i pěkný svár. A to jsem svařoval mašinou v práci, nastavenou ručně, materiál zhruba 5mm jak psal alkoholik. Máme mašiny Lorch MicorMig, nastavení 21V a 7,60m/min jo a plyn máme Stargon 82/18, mám nastaveno asi 12L/min. To v pohodě stačí, i když máme v práci občas průvan.
A taky si myslím že si alkoholik stále dělá legraci. Neustále tady píše že umí svařovat lépe než svářeči u nich v práci, přitom neumí to nejdůležitější a to nastavit si mašinu. Musí k nim jezdit externě nějaký svářeč. K čemu takový svářeč? Už několikrát tady dal obrázek svárů které udělá i nějaký šikovný zámečník.
Moc hezkej svár, vyzkouším nastavit na 21V a 7,6m a musí mi to taky vyjít.
Dělám si legraci? Ne! Nikdy jsem nepsal že svařuju lépe než svářeči u nás v práci už jenom proto že u nás v práci svářeči nejsou. Jsme tam všichni zámečníci. Za toho šikovnýho zámečníka děkuji. Obyčejnou odbočku si nastavím v pohodě, máme trochu složitější svářečky kde se kromě napětí a posuvu nastavuje tlumivka, dynamika, dýlka oblouku, pulz, synchropulz, předfuk, počáteční proud a doba, svářecí proud, koncový proud a doby plynulého klesání, dofuk. Je toho trochu víc co nastavovat a nastavovací tabulky nejsou.
Varoku, pěkný svár, to duši pohladí. A to je ten rozdíl mezi výhodnou pracovní sílou co přišla ze zahraničí a odborníkem.
Fotka. Pokud chci šetřit práci s otáčením, tak doporučuji před focením postavit mobil, tak aby hořejšek byl tam co ho chceš mít. To pokud je nastaveno automatické natáčení podle náklonu mobilu. Následné otočení fotky v PC se mi prostředky Win neosvědčilo, Win si jen zapamatovali jak mají fotku otočit pro zobrazení ale zdroj neotočily. Pokud chci fotku otočit tak používám photoshop, otočím a uložím po novu.
Není důvod, aby načtení fotky zde na forum provedlo samo otočení. Spíš je fotka otáčena pro zobrazení ve Win na tvém počítači a načtením na forum se zobrazí tak, jak je ve zdroji.
Zdenáku, dík za potvrzení. Též jsem na tom s Alkoholikem podobně. Jeho příspěvky jsem si zařadil mezi nedůvěryhodné, je tam spoustu věcí co si odporují.
Varoku, vyzkoušel jsem ty paramtry od tebe levá strana a potom podobný jjinej program na svářečce pravá strana. Už se snad přibližuju k trochu obstojnýmu sváru, samozřejmě na místní mistry co roky svařujou nikdy mít nebudu. Moc děkuji za rady.
Chárone a Zdenále, nejsem odborník na svařování neprošel jsem žádný svářecí školy, jenom jsem se vyučil zámečníkem bez maturity, neznám terminologii a teorii. Proto jsou moje otázky zmatené a možná jak se díky radám zde na fóru dozvídám nový věci, tak si někde i odporuji. Co se týká toho sváru na hliníku zrovna jsem vařil hliník (to zn. tady máš nastavenou svářečku a tady to takhle zavaříš a pak obrousíš), tak jsem do na odřezkách zkusil i na stoupačku. Sváření beru jako celek a myslím že je jedno na jakým matriálu se to učím. Takže se omlouvám za svou neznalost a děkuji za pochopení a rady.
Bohužel svár moc nedržel, skusil jsem ho zlomit jestli drží a prasknul jako nic. Dotaz co udělat/nastavit líp aby mi sváry nepraskali jako perník?
Tady to je zezadu po zlomení vpravo dle parametrů zde doporučených vlevo v sinergii parametry podobný, ale ne přesně stejný. V prostřed jsem začínal první svár a druhej k němu dojel, možná by pomohlo v prvním sváru vybrousit jako-by nájezd pro druhej, ale to mně napadlo až teď a stejně by to tomu prasknutí asi nezabránilo.
Editoval alkoholik (21-12-2023 17:47:38)
Fotka: Prostředky ve Windows jsou většinou k ničemu. buďto nic neumí, nebo umí jen trochu a současně jsou zvláštním microsoftím způsobem složité a komplikované.
Na grafiku je dobré si stáhnout nějaký prohlížeč obrázků zdarma, obvykle tam ty běžné funkce jsou. Photoshop je na to zbytečně velký a taky hodně drahý.
Já používám a doporučuji Irfan Wiew.
Nastavení parametrů u svářečky MIG/MAG je diametrálně odlišné svařuje-li se ocel, nerez, hliník, nebo se migově pájí slitinami CU. Velký vliv na svařovací parametry má i průměr použitého drátu a plyn. To zásadní, co se na stroji nastavuje, je vždy a pouze posuv drátu a napětí. Vše ostatní jsou pouhopouhé doplnkové parametry u levnějších svářeček nastavené napevno výrobcem. Proto nemám rád synergii, vychovává svařeče co nepochopily podstatu migového svařování a pak si nedokáží sami nastavit stroj, když přejdou na jinou práci, nebo svářečku.
To je to co píšu, neznám teorii nestudoval jsem ve svářecí škole. Chápu že je nutno nastavit jiný parametry pro různý materiály i různý polohy ale nevim jaký jsou doporučený hodnoty. Na starších svářečkách byla tabulka co přibližně nastavit, ale u tý nový neni nic, takže buď pokus omyl, nebo synergie a ta jde ladit těma ostatníma parametrama a příjde mi že dýlka oblouku přidává/ubírá drát, ale v převrácených hodnotách, možná přidává/ubírá proud nedokážu přesně určit, ale jde s tím trochu ta synergie doladit. Obecně se řiká že vařit cóčkem je jednoduchý a zvládne to každej jenom zmáčkne a vaří. Přijde mi to díky složitosti nastavování naopak podstatně složitější než elektrodou kde si podle tloušťky mat. vyberu průměr a na krabičce je napsáno rozsah ampérů co mám nastavit u autogenu ještě jednoduší na hořáku je přímo vyraženo na jakou sílu mat. je použitelnej. Samozřejmě elektroda i autogen vyžadujou víc zručnosti.
to že je na autogenní trysce nebo krabici od elektrod napsáno pro jak tlustý materiál je to určené a tím pádem to může kdokoliv vzít do ruky a tvořit je celkem zábavná myšlenka
Zdravím pana ZDENALA a děkuji za kvalitní příspěvek!