SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Poradí mi někdo jak vyvařit praskliny do vodního kanálu na formě tváření za zatepla. Kavita má 58RC. Po předehřátí a vyvaření svár znovu praská.
Čím jste to dosud svařovali? Jakým teplotám má forma odolávat? Z jakého je materiálu, jaká je tlouštka kanálu v místě předpokládaného svaru. Jaké je namáhání v místě svaru. Mnoho dalších otázek, bez kterých nelze odpovědět ani dobře, ani špatně.
Vstřikolis? Tedy velmi časté a velmi rychlé střídání teplot? Stáří formy? Velikost...
Vzhledem k nástrojovým ocelím, používaným pro tyto formy, je vhodný následující postup:
Trhlinu důkladně vybrousit, díl pořádně očistit a odmastit.
Navařování probíhá za předehřevu 400-450°C, předehřev musí být pozvolný. Teplota nesmí v průběhu svařování klesnout pod 350°C, takže případně průběžně dohřívat.
Po navaření následuje pomalé ochlazování 20-40 °C/h první 2 h, poté 50 °C/h do vychladnutí.
Přídavný materiál Thermanit 30/10 nebo UTP A 651. To v případě, že trhlina zasahuje do pracovní plochy a spojovací svar by měl být převařen návarem požadované tvrdosti ca. 58 HRc.
Pokud jde jen o spojovací svar a nebude požadavek na vysokou tvrdost, tedy potřeba návaru klasickou nástrojovou slitinou, lze s výhodou použít Thermanit NICRO 82 nebo UTP A 068 HH.
To je materiál na niklové bázi a díky vysoké houževnatosti a příznivému koeficientu tepelné roztažnosti výrazně zvyšuje odolnost vzniku trhlin. A dokáže tak eliminovat třeba ne úplně správně dodržený technologický postup.
JardaK:Potvrzuju že teplotní režim před i po je minimálně stejně důležitý jako kvalitní provedení sváru vhodným PM kor u těhdle "chromovek" na formy.("hele ono mi to prasklo,zas vedle"...a cos s tím dělal předehřívals a chladil pomalu?"předehřát sem to předehřál ,ale pak už sem to potřeboval tak sem to polil vodou,to přece nevadí ne?"....)
Dobrý den, omlouvám se, že jsem neodepsal na vaše otázky a děkuji za odpovědi. Pomohlo mi to. Díky.
Proč se maskuješ za ženskou?
Kamila napsal(a):
Dobrý den, omlouvám se, že jsem neodepsal na vaše otázky a děkuji za odpovědi. Pomohlo mi to. Díky.
Skoro bych se vsadil, že v nějaké firmě živící se dlouhodobě lisováním plastů dostal provozní inženýr plastikář, který o kovech a svařování neví nic za úkol významně prodloužit životnost formy na nějaký výlisek. Místo objednání nové formy u nástrojářů, jak se to dělalo až dosud. protože firma potřebuje velmi nutně snížit provozní náklady.
Radime, formy se běžně opravují, protože jsou velmi drahé. Jsou na to i specializované firmy. Forma se vymění tehdy, když už nezaručí požadované tolerance výlisku.
Pozn.: Konečně něco co se týká svařování.