SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 02-04-2024 12:34:02

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 35

MAGNUM 208 ALU nefunguje

Zdravim , z nicoho nic prestala fungovat zvaracka. Naposledy bola pouzita pred rokom ,fungovala bez problemov.
Vcera som ju chcel pouzit a nic. Normalne ju zapne , displej ide , ked tocim volicmi ,vsetko ide.
Ale ked stlacim pistol nepodava drot , mala cuknutie nejakeho rele je pocut a vyhodi hlasenie ALL 002.
Pri elektrode ani iskra ,nic , vobec ziadny prud ,akoby sa nezapinal motor ,alebo co.
Nemal niekto podobny problem?
V okoli mam dvoch servisakov ale ani jeden ju nema zaujem riesit pre vytazenost ...

Offline

 

#2 02-04-2024 13:47:44

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Manuál ti k tomu říká, že chyba ALL 002 je :
"ALL 002 – Short circuit between torch and ground cables. Please locate the fault and remowe the possible reason"

což po překladu říká, že je zkrat mezi kabelem hořáku a zemnícím kabelem. Zkus pořádně projít kabeláž zda tam něco není ve zkratu.

Editoval Charon (02-04-2024 13:48:11)

Offline

 

#3 02-04-2024 15:09:17

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4820

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Pořád platí zásada:" Když už nevíš jak dál, přečti si návod".


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#4 02-04-2024 16:06:19

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Dela to i s odpojenym horakem a propojenymi ovladacimi kontakty? (predpokladam obyc spinac v horaku, zadnou zaludnost)

Jestli jo, mohla by byt sekla spodni vetev IGBT, coz se casto necha zjistit i obyc multimetrem.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#5 02-04-2024 16:49:42

jedendvatri
Člen
Registrovaný: 21-07-2018
Příspěvky: 35

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Samozrejme navod respwktive dostupne info som si presiel , dokonca aj nejake video https://youtu.be/u-wR7HlcC4Y?si=UAbor8csjmvej6L9  tiez mu to hlasi rovnaku chybu. Ziadny skrat som nenasiel zatial z toho co som dokazal odkontrolovat s mojim schopnostami a vedomostami ... ale dalsi vikend to prejdem este raz a dokladnejsie

Offline

 

#6 02-04-2024 18:19:31

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8554

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Po mechanické stránce jedině někde u podavače, eurozásuvky a okolí. Jinak jinde by se něměla teoreticky kde spojit + a -.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#7 02-04-2024 22:15:15

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4101

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Bude to s jako většinou diagnostik . Výklad hlášení umí jen příslušný farář .

Offline

 

#8 03-04-2024 08:10:40

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

davidma napsal(a):

Dela to i s odpojenym horakem a propojenymi ovladacimi kontakty? (predpokladam obyc spinac v horaku, zadnou zaludnost)

Jestli jo, mohla by byt sekla spodni vetev IGBT, coz se casto necha zjistit i obyc multimetrem.

...to s tim IGBT asi nebude zcela pravda...nejak jsem si popletl topologii s obyc frekvencakem, kde jsou budice primo na vystupu bez dalsiho trafa.

U invertoru predpokladam budice na primaru, takze na vystupu by mely bejt asi jen 2 diody, ale ty by zase nemely bejt nijak sekly proti kostre. Tak me napada, jestli neni v haji traficko...

Pokud bys byl z Vysociny, mozna bych nasel cas se na to mrknout.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#9 03-04-2024 10:41:57

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Mám Magnum 210, funguje přes 5 let. Po pořízení jsem sháněl schéma, jen tak do šuplíku a nesehnal. Předpokládám, že stále není k sehnání ani na zde představenou Magnum 208. Pokud by někdo měl schéma 210, nebo podobného stroje, tak budu rád za poskytnutí.

Zpátky tady k té závadě,  bez schématu,  znalosti  z opravy podobných svářeček, bez vybavení se asi daleko nedostanete. Přes to lze na základě zde řečených znalostí ještě pár věcí otestovat.

1) Podle návodu umí svářečka pracovat v režimu MMA a TIG. Zvolte režim MMA a zkuste zda svařuje. Vyloučil jste tím potřebu motoru a ventilu.
2) Vizuálně zkontrolovat desku zda není nějaký podezřelý spoj, studeňák,  něco očouzeného, hodně hřejícího.
3) Řízení nejspíš měří napětí na výstupu, to je nulové a proto hlásí chybu ALL 002. V kabeláži jak píšete to není, tak zkontrolovat řídící napětí výkonových prvků a bezchybnost výkonových tranzistorů. Dále cesta od nich na výstup. Trochu je problém, že jakmile řídící jednotka dojde k názoru, že je tam vada, tak sama odpojí řízení a moc toho nenaměříte.
4) Píšete, že po půl roce svářečka nenaběhla, Z toho usuzuji, že nějaká součástka zestárla či spoj. Horkým adeptem na to je spoj bez-olověnou pájkou, nebo kondenzátor.

Jistě vám ostatní dají  další doporučení, stejně jako davidma, na co se podívat, když to vzdáte tak se svářečka určitě neopraví. Hodně zdaru a dejte vědět jak jste pochodil.

Edit v 10:56h: nenechte se odradit neúspěchem opravy u Killeroza, on je v první řadě šoumen a né opravář, video je kvůli sledovanosti a né jak to opravit. Ten účel byl docílen pohaněním barvy drátů a montáže. Zkuste pátrat dál na zahraničních zdrojích (náš rybník je příliš malý na to aby se v něm informace nacházela).

Editoval Charon (03-04-2024 10:57:30)

Offline

 

#10 03-04-2024 20:10:08

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4101

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Bod 3 je blbost .

Offline

 

#11 03-04-2024 22:29:17

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Může být, v čem?
Nemám schema a tak se rád poučím. Přestavuji si to jako invertorový zdroj, výkonový tranzistory napájejí trafo, pak se to usměrní a ven. Zpětná vazba s řízením se stará o správnou VA charakteristiku. Pokud nenastane požadovaný stav tak to řízení zařízne a dojde k nahlášení error. Něco z toho je analogově kvůli rychlosti, něco digitálně.

Offline

 

#12 04-04-2024 05:32:54

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Bobobo pravdepodobne miri na to, ze tam bude bud bocnik nebo rovnou proudovy trafo, ktery primo poda informaci o proudu primaru. Tim se vyresi charakteristika i ochrana proti pretizeni. Bez infa o proudu neudelas el.tlumivku potrebnou pro MAG i MMA.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#13 04-04-2024 05:34:15

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Jakoze "proc si domejslet proud, kdyz ho muzes rovnou zmerit".


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#14 04-04-2024 11:03:55

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4820

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Protože se jedná o kombinovaný stroj, bude tam možnost zpětné vazby od obojího, jak napětí, tak proudu.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#15 04-04-2024 11:32:26

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Fando, to se nevylucuje. Proste princip je zrejmy, jen se do toho podivat.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#16 04-04-2024 13:14:08

Famater
Člen
Místo: Hradec Králové
Registrovaný: 24-01-2012
Příspěvky: 4820

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Ano, ale podívat se předpokládá také schopnost vidět.


TP1500, KITin 170LA, JLT250 ACDC,vodní chlazení vl. výroby, hořák SR18, Binzel SR26 s pot., Plasma CUT55, autogen PB-kyslík
Křemíková 3fáz 200A vl. konstrukce

Offline

 

#17 04-04-2024 13:37:15

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Tak nebudes se prece vrtat v necem, o cem nic nevis ani teoreticky...


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#18 04-04-2024 14:03:33

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Přesně pánové, musí se být schopno podívat, vidět a ještě vyhodnotit co to znamená. Čerpat co nejvíc informací z dokumentace, ač většinou je ubohá, prolezt internet a dívat se i na podobné stroje. On to číňan seká přes kopírák a tak je princip stejný tak vnitřnosti jsou dost podobný.

Offline

 

#19 04-04-2024 20:39:45

kinedryl
Člen
Registrovaný: 02-07-2014
Příspěvky: 114

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Riesenie ako vzdy na Elektrode :



Witam.

Spawarka się uruchamia ale gdy tylko chcę spawać wywala błąd all002.
Posprawdzałem fgh40n60 i sterujące ss8550 i w około tych elementów i wszystko sprawne, na stabilizatorach 15V i 5V inne też sprawdzone i nie wiem do czego się jeszcze doczepić.

W końcu naprawiona
Dla innych uszkodzeniu uległ tranzystor N71K8G po poszukiwaniach jest to PZT3904 smd czyli 2n3904 w zwykłej oprawie steruje on tak jak było widać na płycie transformatorkiem który zasila układ sterowania IGBT.

Editoval kinedryl (04-04-2024 20:40:31)

Offline

 

#20 04-04-2024 22:45:58

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Děkuji kinedrylovi za příspěvek a nasměrování na stránky kde se chyba řešila. Výborný příspěvek, dobrá práce.

Vypadá to, že Magnum 208 je dost poruchová, nebo na více kusech vznikla závada a na foru elektroda.pl v Polsku se řeší.

Odkaz na vlákno s výcucem od kinedryla je:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3831082.html

Stojí za to si přečíst mimo jiné i toto:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3815906.html
kde v závěru alle-electro píše "ALL 002 jsem vyměnil tranzistory S8550 (pod chladičem mezi ventilátory jsou 2ks, pouze jeden selhal)"

Editoval Charon (04-04-2024 22:51:45)

Offline

 

#21 05-04-2024 06:46:30

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4494

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Tak ono taky Polsko je větší a tak tam bude víc svářečů, co mají víc svářeček. A podobné příjmy, takže se víc opravuje než vyhazuje.

Offline

 

#22 05-04-2024 07:48:11

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

kinedryl napsal(a):

Riesenie ako vzdy na Elektrode :



Witam.

Spawarka się uruchamia ale gdy tylko chcę spawać wywala błąd all002.
Posprawdzałem fgh40n60 i sterujące ss8550 i w około tych elementów i wszystko sprawne, na stabilizatorach 15V i 5V inne też sprawdzone i nie wiem do czego się jeszcze doczepić.

W końcu naprawiona
Dla innych uszkodzeniu uległ tranzystor N71K8G po poszukiwaniach jest to PZT3904 smd czyli 2n3904 w zwykłej oprawie steruje on tak jak było widać na płycie transformatorkiem który zasila układ sterowania IGBT.

Muze to byt budicem, jak je v prispevku, ale taky to muze byt tim IGBT. Otazka je, proc zkolaboval budic...bude to chtit proverit okoli vcetne podpurnych pasivnich prvku a ochrannych diod/zenerek.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

#23 05-04-2024 09:41:44

varok
Člen
Místo: Havířov
Registrovaný: 20-11-2009
Příspěvky: 8554

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Magnum je asi v Polsku dost populární značka, tak možná i proto.


Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

Offline

 

#24 05-04-2024 09:55:32

Charon
Člen
Místo: Praha
Registrovaný: 17-08-2014
Příspěvky: 1523

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Jo, Polsko je trochu větší rybník. Co jsem tak u nich na foru viděl, tu 208 opravují hodně, ale také nemají schema. Což znamená reverzní inženýrství na ten jeden konkrétní problém a kus obvodu. Rozhodně to je jiný přístup než killeroz youtube šou a je vidět že mají výsledky.
Mam z toho pocit, že oblast kolem buzení IGBT je problémová a s chutí odchází. Někdo tam psal, že odejde pojistka nebo IGBT při zapnutí se zkratovaným výstupem, např přilepeným svářecím drátem. Snad jsou tam IGBT daný paralelně, co dává smysl kvůli posílení, ale je hodně rizikové na zajištění že to nevezme na sebe jeden tranzistor a neshoří.

Offline

 

#25 05-04-2024 10:00:43

davidma
Člen
Registrovaný: 12-05-2021
Příspěvky: 568

Re: MAGNUM 208 ALU nefunguje

Těžko říct, jak je to udělaný.

Na jištění polovodičů jsou přímo určený pojistky s definovanou energií I2t, která musí být nižší než dovolené I2t polovodiče.


Dříve Kühtreiber Kitin 150, nyní Fronius Transpocket 150TIG a Dnipro-M SAB-258N.
Programování PC/PLC/MCU (převáženě v jazyce C), návrhy a realizace elektroniky.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče