SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Nemůže , jak bys to chtěl bez těch papírů zkontrolovat ??? I ten příchozí komisař si nejprve-dříve vezme vypracované příručky , vypracuje si "doma" otázky ze všech oddílů a teprve potom přijede . Vezme ty připravené otázky , pochopitelně je neznám , sebere PVJ a jde po celém podniku . Kouká na provoze , ve skladech , v kancelářích , kde si vzpomene a ptá se lidí . Neptá se na jména , jen jakou má fukci a zeptá se , co dělá a proč . Pak někdy odjede , někdy zůstane déle a vypracuje na základě odpovědí na otázky a stavu celkové dokumentace posouzení , zda jsi ve shodě s ISO , či ne-li . A ty si potom na své stránky jeho zprávu a certifikát vyvěsíš . Uvědom si , že zákazník se po dohodě může přijít osobně podívat do výroby .
Také jsem měl jednu celodenní návštěvu od zástupce Hornbachu . Běhal jsem kolem něj od rána do večera . Posadil ho do kanclu k poči , aby si mohl prohlédnout celou dokumentaci ISA a on jak postupoval , se ptal a já mu odpovídal a dokladoval .
Dostali jsme ocenění dodavatele B !! no a když jsem odešel , vypadli z Hornu hned . I kvůli výrobě k nim jsem zastavil výrobu . Byla okamžitě vedením svolána schůze celého podniku , a tam na mne všichni řvali od vedení po dělnictvo . Byl to zážitek ....
Přesně tak. Ona to je asi jediná možnost jak zajistit, že jsou všechny produkty stejný. To že je ISO drahý na získání, dodržování a že pro některé jedince/firmy je slušným zdrojem příjmu, o tom žádná.
Zaznělo tu hodně slov na téma certifikované výroby. Docela by mně zajímalo, kdo si aspoň jednou přečetl něco o ISO 9001.
Doporučuji, protože pak odpadne plno podivných zdejších formulací v diskuzích.
https://www.dqsglobal.com/cs-cz/vzdelav … eh-uspechu
V systému ISO vyrábějí všechny evropské firmy AUTOMOTIVE i všechny firmy s výrobou pro železnice, všechny firmy vyrábějící pro letecký průmysl, pro energetiku atd.
Kdysi jsem byl u certifikace jedné soukromé firmy, která sice vyráběla různé kovové díly, ale chtěla se rozšířit a výrazně zvětšit. Rychle narazila na požadavky případných velkých zákazníků na doložení dostatečné kvality výroby a výrobků. Takže nejdříve ISO 9001 a následně certifikace na svařování podle EN ISO norem. Vyvstala tedy nutnost svařování podle WPS, resp. pole WPQR. To ovšem vyžadovalo kvalifikaci svářečů na mnoho druhů materiálů. Práce pro zákazníky z drážních firem, z leteckého průmyslu, také z AUTOMOTIVE byly a jsou sice náročné, ale pro firmu jsou stále velice výhodné.
Zažil jsem tam i řadu kontrol a také přejímek výrobků zákazníky. Všichni si kontrolovali nejen výrobní postupy podle jejich dokumentaci, ale často vyžadovali i kopie svářečské dokumentace a kontrolních protokolů.
Takže mnoho zdejších příspěvků se tím pádem poněkud míjí se skutečností.
Trosku to odlahcim .....ked som robil este na dielni, ISO audit bol pre nas sviatok.... nove monterky, okuliare, rukavice, prvy krat v roku sme dostali aj WPSky, a nove metre a suplery so zltou znackou......
Na druhý den pekne vsetko do skladu a frcime po starom....vsak kvalita uz zarucena je, tym ISO certifikatom....
ci?
Editoval vlakon (19-10-2024 16:47:27)
Vlakon - to k vám nechodili na dílnu zákazníci při zákaznické kontrole výroby? To by bylo u certifikované výroby dost podivné.
jirkati> bud ich navsteva skoncila u stolu s chlebickami a na dielnu uz nestihli dojst.........alebo plati to, co napisal charon v druhej polovici prispevku #52........................