SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
alkoholik napsal(a):
Franku, pokuď jde o sváření/pájení (ze strany oceli to je pájení) ještě to můžu zkusit. Když to jde migem proč by to nešlo tigem.
Tak pravda je, že ze strany oceli na stranu Al jde o pájení. Ona však ta CMT metoda není totéž jako běžný MIG. Tak iniciativě se meze nekladou a zkusit to můžeš.
Franku, i slepá cesta je cesta. Když jsem se na dané téma spoje Al + ocel tenkrát bavil s výzkumníky z firmy Fronius tak cesta ke kvalitnímu spoji byla velmi dlouhá a trnitá. A dokud neexistovala rutinně zvládnutá metoda CMT, tak prakticky byla nerealizovatelná.
Vývoj ve svařování jde samozřejmě dál a i když i jako důchodce udržuji nějaké kontakty, tak už se k řadě věcí nedostanu. A protože stárnou a do důchodu odcházejí i kolegové z výzkumu a vývoje svařování, kontakty uvadají.
Když jsem někdy v roce 1994 viděl v jednom pražském podniku v poloutajeném režimu svařování 20 metrů dlouhých a 60 mm tlustých Al sendvičových střešních dílů vozů metra pomocí svařovacího vozíku přímo řízeného na něm sedící obsluhou metodou SAW, tak jsem docela zíral jak kvalitní svár tam vznikal. Dnes, po vstupu elektronických řídících systémů do svařování, jsou obdobné sváry rutinou bez nutnosti trvalého osobního sledování procesu.
Mysím, že základní téma diskuze se už vyčerpalo. Přeto se omlouvám za udržování nesouvisejícího tématu, ke kterému jsem přispěl i já.
jirkati
Přesně tak to mám i já. Odchodem do důchodu jsem ztratil mnoho možností a přátelé odcházejí... Vývoj jde kupředu, já už jako důchodce ztrácím o tom však přehled...
Zdravím, chci se jen zeptat koupil jsem svářečkou TIG Festa 160A, koupil jsem ji jen kvůli tomu abych mohl roztáhnout sváry aby se rozutekli od CO2 to jde ale zkoušel jsem svařit plechy 0,8 a 0,8 a pokaždý že udělá díra. Je to rukama a nebo plechy jsou moc slabé? Na TIG je akorad nastavení A. Díky za rozumné odpovědi.
Jirka0602 - zkus se trochu rozepsat o co ti jde. Tvůj text je nesrozumitelný. Pokud není tvým jazykem čeština zkus položit svou otázku ve svém jazyku. Nějak to zkusíme pochopit.
jirkati- koupil jsem svářečku TIG značka:Festa 160A, koupil jsem jí jen kvuli tomu abych rozlil sváry od CO2, sváry rozleju to je pohoda. Ale dělám autoklempířinu a potřeboval bych někde dělat i TIGEM, ty plechy co prodávají např. práh tak je to 0,8 plech svár to neudělá dělá to jen díry. Nevíte jak to nastavit? Nebo je to rukama? Mám :invertor svářecí TIG/MMA 160A FESTA
Se snahou svařovat při autoklempířině metodou TIG s pouštíte na velice tenký led. Při autoklempířině se používá metoda MIG právě proto, že při postupném stehování ( průběžné sváry s prakticky nedělají) se ty tenké plechy tolik neohřejí a tedy nepropálí a nezdeformují. Svařování tenkých ocelových plechů - často i na sraz - TIGem je už vyšší dívčí. Vyžaduje to umět pracovat s nízkými proudovými hodnotami, slabým drátem, s poměrně velkou dopřednou rychlostí. Dost velkým handicapem je také Lift TIG na vašem stroji, který vyžaduje další svářečské dovednosti - a hlavně velmi pevnou ruku.
Jirka0602 napsal(a):
Zdravím, chci se jen zeptat koupil jsem svářečkou TIG Festa 160A, koupil jsem ji jen kvůli tomu abych mohl roztáhnout sváry aby se rozutekli od CO2 to jde ale zkoušel jsem svařit plechy 0,8 a 0,8 a pokaždý že udělá díra. Je to rukama a nebo plechy jsou moc slabé? Na TIG je akorad nastavení A. Díky za rozumné odpovědi.
Jak jsi jistě pochopil z odpovědi od jirkati, oboje. Je to rukama, protože nezvládaj svařovat plech 0,8 mm. Trochu i svářečkou, protože neumí pulz, ale dovoluju si typnout, že ani s pulzem bys to napoprvé nedal. a chvíli by to trvalo. Zkus začít s plechem třeba 1,5, až to zvládneš, tak vem jedničku a pak tu 0,8. Ale obecně s MIG/MAG se slabé plechy dělají lépe.
pafik1605- jj říkal jsem si to ze cím silnější plech tim lepší do začátek, já dneska zkusil svařit ty 0,8 na kusech co jsem našel a slo to měl jsem tam proud 45A akorád z drátem sem měl problem
Jirka0602 napsal(a):
pafik1605- jj říkal jsem si to ze cím silnější plech tim lepší do začátek, já dneska zkusil svařit ty 0,8 na kusech co jsem našel a slo to měl jsem tam proud 45A akorád z drátem sem měl problem
Drát si odmotej z cívky 0,8 mm cočkovýho drátu a trochu ho narovnej. Já tak vařil šuplík z 1 mm plechu (jsou tu někde fotky).
Editoval pafik1605 (28-10-2024 09:15:52)
Stránky: 1 2