SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
bobobo napsal(a):
No a teď mi řekněte , co jiného , než vypínač může měnit .
Spoďáry a fusekle ...
Ten člověk zřejmě vůbec neví o čem je u softstartu řeč.
Zkusím vysvětlit pro laika:
Při zapnutí "natvrdo" se velkým proudem nabíjejí kondenzátory. To se jim vůbec nelíbí. Ten jejich nabíjecí proud může dosáhnout - a dosáhne - desítky A, které musí projít hlavním vypínačem. Proto chytré hlavy vymyslely softstart. Je to systém, který krátkodobě omezí právě ten nabíjecí proud kondenzátorů tím, že na moment sníží jejich nabíjecí napětí. Tím se samozřejmě sníží i nabíjecí proud. Často se používá i docela jednoduchý systém, kdy po zapnutí hlavního vypínače prochází proud přes výkonový rezistor (už jsem viděl i přes žárovku na 230 V) a po určité době je ten rezistor přemostěný (zkratovaný) kontakty relé. Typickou závadou bývají spečené kontakty toho relé, takže do kondenzátorů se hned cpe plný výkon. Výsledkem bývají zničené kondenzátory, někdy i usměrňovací můstek, často i hlavní vypínač.
Odpory omezí nabíjecí proud. Nabíjecí napětí sítě 230 V zůstává stejné.
Radime, na každém rezistoru zapojeném sériově s jakýmkoli obvodem, naměříš napěťový úbytek. O tento úbytek je pak na daném obvodu nižší napětí. A pak, podle pana Ohma, na tom obvodu (zde prakticky můstku) nutně musí být nižší napětí, a protože elektrický odpor toho obvodu se nemění, tak se musí změnit - snížit - procházející proud.
Pánové, máte pravdu oba, aspoň jak jsem to z vašeho vyjádření pochopil, každý mluvíte o něčem jiném. Napětí v síti je 230V bez ohledu na zatížení, tak má pravdu Radim. Při seriovém zapojení se podle Ohmova zákona celkové napětí rozdělí mezi jednotlivé prvky a tak napětí na odporu + napětí na kondenzátoru = napájecí napětí (napětí v síti) a to pěkně vysvětlil a má pravdu jirkati.
To že v síti je střídavé napětí, 230V efektivních, že po usměrnění to je jiná hodnota, že se na to musíme dívat jako na přechodový děj (zajímá nás stav těsně po zapnutí) co nabíjí kondenzátor na představené úvaze nic nemění.
Editoval Charon (27-10-2024 19:45:47)
Radim zase plácá obecnosti , Jirka hovoří k tematu .
Radim NEEEEEE
Já bych se postavil tentokrát za Radima. Ty odpory jsou tam primárně kvůli omezení proudu, nikoliv napětí .....
Což nemění nic na faktu, že Ohmův zákon platí i nadále .
Stavět se můžeš , kam chceš . Je to stejný , když jsem se snažil osvětlit ISO , a magor tam naschvál nacpe nástěnky , které nesouvisí s ISO .
Jirka se snažil podobně vysvětlit funkci softstartu . Což popsal dobře .
Ale takové příspěvky , které uhnou to co je třeba osvětlit znejistí toho , kdo by měl věc pochopit .
Jinak jako předřadný člen by tam mohla být i tlumivka i kondík .
Takže tak , místo těch pro toto nesmyslů , mohl JEŠTĚ LÉPE osvětlit FUNKCI softstartu , což neudělal .
jirkati napsal(a):
Radime, na každém rezistoru zapojeném sériově s jakýmkoli obvodem, naměříš napěťový úbytek. O tento úbytek je pak na daném obvodu nižší napětí. A pak, podle pana Ohma, na tom obvodu (zde prakticky můstku) nutně musí být nižší napětí, a protože elektrický odpor toho obvodu se nemění, tak se musí změnit - snížit - procházející proud.
Jistě, v úplném začátku nabíjení po zapnutí. Ale průběhy napětí jsou úplně stejné, protože se řídí nabíjením kondenzátoru. Z úplně vybitého kondenzátoru, kde je nulové napětí, na úplně nabitý kondenzátor, kde je plné špičkové napětí sítě cca 420 V.
Bez předřazeného odporu softstartu má součet všech odporů v obvodu hodnotu střelím okolo 3 - 5 ohmů, špičkový proud je v případě připojení obvodu na maximální síťové napětí 420 V okolo 150 Ampér a elektrolyt se nabije na plné napětí 420 V během několika cyklů, řekněme 5 - 20 cyklů 50Hz.
S předřazeným odporem softstartu třeba 10 ohmů je celkový odpor v obvodu okolo 15 ohmů, špičkový proud je v případě připojení obvodu na maximální síťové napětí 420 V okolo 30 Ampér a elektrolyt se nabije na plné napětí 420 V během několika desítek cyklů, řekněme 50 - 200 cyklů 50Hz.
Ale jinak až na ten časový rozdíl, je napěťový průběh úplně stejný.
Možná někdy v budoucnu, až budou existovat superchytré sítě, proti kterým je chytrá síť, kterou nám nyní cpou zelení z Brusele úplně blbá, se procesor elektroinstalace dozví, že chcete připojovat takovou svářečku a po připojení sníží v zásuvce na prvních 5 - 10 cyklů 50Hz neboli na 5 - 10 setin sekundy nominální napětí sítě z 230V na třeba 100 V. A potom nebude třeba ve svářečce softstart, protože se ten softstart bude dělat softwarově tou změnou napětí v síti.
Editoval Radim (28-10-2024 12:34:13)
Anebo, když procesor elektrické instalace zjistí, žes připojil svářečku, přijede policie a sebere ji. Nejspíš to bude chytřejší, než sousedé v 50tých letech, kteří ze závisti nahlásili, když by někdo mlátil obylí v jiném než povoleném čase. (pamatuji se, že můj děda dostal povolení mlátit od 2 do 3hod. v noci).
Jen sděluji svou obavu,nepřeji si aby se toto vlákno zvrhlo na ventilaci obav a názorů na současné politické dění.
Už víš , co je softstart ??
Bohužel, budeš mě to muset troch polopaticky vysvětlit. To víš, jsen trochu natvrdlej.
Asi jo , jaksi si přečti celé vlákno , což je u uživatela , který chce něco napsat nepsanou povinností . No a když se chce rozjet mimo tema , uvede své věci , tematu neprislúchajúce , zkratkou OT . To ť vsjo .
Vlákno jsem přečetl celé, nic jsem k tomu neměl, protože pravdu měl jak Jirkati, tak Radim (různě popsaný tentýž jev). Jen jsem reagoval na Radimův "síťový procesor" v souladu se současným trendem ve společnosti. That's all.
Ano OT. Ale že ty jsi ve svých příspěvcích v tomto vláknu opravdu ale opravdu funkci a smysl softstartu dokonale vysvětlil. Ale to je také nejspíš OT.
Famater napsal(a):
Anebo, když procesor elektrické instalace zjistí, žes připojil svářečku, přijede policie a sebere ji. Nejspíš to bude chytřejší, než sousedé v 50tých letech, kteří ze závisti nahlásili, když by někdo mlátil obylí v jiném než povoleném čase. (pamatuji se, že můj děda dostal povolení mlátit od 2 do 3hod. v noci).
Jen sděluji svou obavu,nepřeji si aby se toto vlákno zvrhlo na ventilaci obav a názorů na současné politické dění.
V klidu, s masivním nástupem elektroaut a tepelných čerpadel to tady bude za chvíli zpátky. Říkají tomu rovnoměrné vytěžování sítě a v nenápadné formě to je už ted. Jdou na to přes peníze, bojler připojený na noční proud na denní nehřeje. Některý FVE mohou dodávat do sítě jen když nesvítí sluníčko ... Jen se jde na to chytřeji a odpojení od sítě dělají rozvodné podniky na dálku přes HDO.
Nehájim nikoho a ztrpčovat život umí státní aparát velmi dobře.
Asi nechápeš čtený text , co byla základní otázka tazatele ? Znovu si to přečti , třeba dojde .
@bobobo, out of topic nebo off topic to je z hlediska tazatele na celé této stránce včetně příspěvku #25 na stránce první. A hádej kdo je nejčastějším a zároveň nejméně technickým přispěvatelem na této stránce?
Ted ještě zjistit co je to "OT". Že by obrněný transportér, nebo odborné téma?
Příspěvek 25 je důležitý , odkazuje na to , že tazatel je schopen mechanicky bez znalosti elektriky vyměnit tak ten vypinač a popisování oprav či směrování na ně nemá smyslu , ba může být nebezpečné , jak pro svářečku , tak majitele .