SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#1 14-08-2025 18:27:41

Lukas Roll
Člen

Rozdíl sváření MIGem slitny hliníku AlMg a AlSi

Zdravím všechny. Mám dotaz ohledně zdroje MIG na sváření slitin Hliníku. Pracoval jsem s Fronius synergic 4000 a tam bylo v nabídce nastavení AlMg nebo AlSi. Rozdíl ve sváru byl velký pokud jsem to špatně přepl. Momentálně sháním zdroj MIG, který bude zvládat také oba tipy slitin, ale u zdrojů do cca 60 tis. korun jsem nic nenašel. Všechny mají v popisku u materiálů jen změnu drátu, ale nechápu jak to pak udělá pěkný svár. Například Kuthreiber Kit3000 má v nastavení AlMg, a v popiskuje po výměně drátu i AlSi. Svářím hlavně na nástavbách nákl. aut takže AlMg, ale chtěl bych mít možnost vařit i AlMg. Zkoušel jsem TIG, ale s tím mi hliník nejde, pouze nerez.
Za odpovědi předem děkuji. Nejsem svářeč profesionál...dělám opravy nákladní techniky.

Editoval Lukas Roll (14-08-2025 18:36:49)

#2 15-08-2025 09:05:26

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Re: Rozdíl sváření MIGem slitny hliníku AlMg a AlSi

Tak to by mě taky zajímalo; ač drahej stroj (Lincoln), má jen možnost synergie na AlMg. Drát AlSi je "univerzální", takže pokud člověk přesně nezná složení toho, co svařuje, AlSi se dá použít (nemyslím na materiály 70xx, 6061,....). Respektive tam nejspíš taky, ale za velmi zhoršených mechanických vlastností...
Ač jsem si našel tabulku pro nastavení manuální pro AlSi, a nepřipadala mi nijak významně jiná, než synergií nastavené hodnoty AlMg, tak sváry s tím drátem jsou dost hnusný. Drát AlMg kvůli testování kupovat nebudu. AlSi jsem kdysi koupil kvůli pergole (svařování jednotlivých prvků venku xobě), ale skoro jsem ho nepoužil a nakonec jsem to dělal TIGem.

#3 15-08-2025 18:18:32

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Parkside Performance PMPS 200 A1 v pohode zvlada cez synergiu zvaranie aj s AlMg a AlSi. Len treba mat drot priemeru 1 a 1,2mm. Drot 0,8 nema zahrnuty v synergii a neda sa to nastavit. Osobne som skusal zvarat aj AlMg aj AlSi, ale teda nenapadlo ma vyskusat napriklad drot AlMg na synergii pre AlSi, ci to zvara rovnako, alebo su tam rozdiely v kvalite. Inak nevidel som rozdiel v kvalite zvaru medzi jednym a druhym druhom drotu. A na to, ze je to stroj z Lidlu to zvara viac nez slusne..  teda osobne som to kupoval hlavne pre to, ze sa tam da vlozit velka cievka.

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

#4 Včera 10:24:14

Lukas Roll
Člen

Zdravím a oběma vám děkuji za odpovědi. Upřímně s tím Parksidem jste mne opravdu překvapil a mrknu na něj alespoň ze zvědavosti. Síla materiálů které svářím je v Fe 2-7mm a v Al to samé, některé zakázky vyžadují i 15 metrů svárů za směnu,  takže sháním výkonově střední zdroj.  Nicméně už jsem nejspíš našel optimální zařízení ESAB EM350 c, nemá sice synergii Al rozepsanou v popisu, ale na fotkách to má přpínání v boxu podavače. Ještě jsem zvažoval Fronius transsteel 2200, ale odradila mne za prvé cena a za druhé napájení 220/240 V. Požadovaný jistič je tam uveden 16A což není úplně běžné, alespoň tedy ve starších rozvodech ne. Vzhledem k tomu, že dělám hlavně opravy návěsů a různých nástaveb, tak jsou pro mne kvalita i vzhled sváru důležitý. Ne vždy mohu svár přebrousit, protože by pak bylo vidět, že se opravovalo.

#5 Včera 10:51:40

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Já mám v programech jak AL tak ALMg i ALSi ,pulz bez pulzu, atd..  Při změně na jiný než tam je to opravdu dělá hnus.
https://www.ozbaris.com.tr/yuklenen/pdf … 00-800.pdf

Na velkou cívku,300A a 800A v pulzu . Bez vozíku 34kg . Dají se celkem jednoduše upravit programy s plno parametrama. Jen to není moc běžná značka big_smile

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#6 Včera 22:43:21

vyrobca
Člen
Místo: Bratislava
Web

Lukas Roll - No pokial zvaras navesy, tak na to by si mal mat stroj ktory ma este vodou chladeny horak kvoli dlhym zvarom ktore robis.. Ono sa totiz vie pri zvarani hliniku velmi rychlo prehriat medena spicka a kedze ma hlinik pomerne nizky bod tavenia, tak sa vie hlinikovy drot pri zvarani v spicke zapiect.. Spicku mozes v tom pripade rovno vyhodit.  Pozri si toto.. https://www.nebex.sk/p/11192/kowax-geni … ble-pulse# ja si na tento stroj uz nejaku dobu brusim zuby..  je to hlavne trojfazovy stroj na velke cievky s vodnym chladenim horaku a so synergiou, ktora sa da vypnut ..

Editoval vyrobca (Včera 22:44:04)

Formica FOR mig 169, Kuhtreiber KIT in 1500 HF, ALFA in Pegas 40A Plazma,Welder Fantasy JET TIG III AC/DC 200, Dnipro M SAB 210,Speedglas 9100XX, Kowax KWX820 ARC+, Bomar STG 120, Bezolejový kompresor - HECHT 2089, Profi3Dmaker, Ender 3 PRO,Ender 5+,13x BIQU B1,Creality K1Max,Creality LD-006,pieskovaci box Lincos 110L, klima Whirlpool PACW12CO :-)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla