SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 05-12-2025 13:47:09

bobobo
Člen

Re: Pórování svárů

Ty vole .....

#27 05-12-2025 18:17:39

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Bobobo - nerozčiluj se. Vždyť varok tady píše příspěvky jen proto, aby diskuze nechcípla. A baví se reakcemi, tak mu to dopřejme. Kdo se nechce těchto zhůvěřilostí zúčastnit, stačí nereagovat. Já sám vím, jak je nereagování někdy těžké.

#28 05-12-2025 20:08:01

varok
Člen
Místo: Havířov

jirkati: Proč bych se měl bavit reakcemi jiných? Slušně jsem se na něco zeptal, protože všechny známé věci jsem vyzkoušel a nepomohlo to. Třeba že se někdo tady už setkal s podobným problémem a poradil by.
Problémy s vypínáním posuvu už dnes nebyly. Dnes mi došel plyn tak jsem dal novou láhev a zatím to svařuje pěkně bez porování, nebo jen vyjímečně. Nechápu že jsem zkoušel jinou láhev z druhé svářečky a taky to pórovalo a teď to nedělá. Náhoda, nebo i druhá láhev měla blbý plyn a až ta co jsem dnes vzal novou tak je plyn dobrý? No uvidím příští týden.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#29 Včera 14:15:37

bobobo
Člen

#30 Včera 16:22:46

Frank
Člen
Místo: USA
Web

varok napsal(a):

jirkati: Proč bych se měl bavit reakcemi jiných? Slušně jsem se na něco zeptal, protože všechny známé věci jsem vyzkoušel a nepomohlo to. Třeba že se někdo tady už setkal s podobným problémem a poradil by.
Problémy s vypínáním posuvu už dnes nebyly. Dnes mi došel plyn tak jsem dal novou láhev a zatím to svařuje pěkně bez porování, nebo jen vyjímečně. Nechápu že jsem zkoušel jinou láhev z druhé svářečky a taky to pórovalo a teď to nedělá. Náhoda, nebo i druhá láhev měla blbý plyn a až ta co jsem dnes vzal novou tak je plyn dobrý? No uvidím příští týden.

Když už se zde řeší pórovitost, tak se zeptám. Máš v pořádku ten hořák? Někdy se nevěnuje pozornost zdánlivým maličkostem, jako třeba vystředění špičky a hubice. Stalo se nám ve firmě něco podobného. Řešila se pórovitost, zkoušely se těsnosti, měnily láhve s plynem a nakonec jsem se podíval do ústí hubice a ta špička byla vychýlená cca 4 mm mimo střed.  A to zapříčinilo nerovnoměrný proud ochr. plynu a částečné přisávání vzduchu. Asi s tou hubicí chlapec někde praštil a došlo k tomu vychýlení. Po výměně hubice vše OK. I taková kuriozita se může podílet... Poznatek z praxe

#31 Včera 17:05:23

varok
Člen

Frank: jako první jsem zkoušel jestli jde z hubice plyn. Potom jsem sundal hubici, plastový díl, nevím jak se to jmenuje, difuzor? Izoluje hubici a dírkami rozvádí ochranný plyn. Potom jsem sundal i ten mosazný díl do kterého se šroubuje průvlak(špička). Vše vyčistil, zkontroloval jestli jsou všechny dírky pro průchod plynu průchozí a poskládal zpátky. Hubici mám starší ale průvlak je zhruba uprostřed. Zkusím tedy novou. Máme typ co se jen nasune na hořák, ne šroubovací. Hořák Abicor Binzel MB 501 vodník. Přesné označení bohužel nevím. Děkuji za tip. Vyzkouším a dám vědět. Jak už jsem tady psal vícekrát, možná bude problém i v tom, že svařujeme špinavý neočištěný materiál. Jak to přípravářům spadne pod ruce, tak to posmrkají k sobě a připravené. Okuje, rez a jiné je nezajímá. Některé plochy si ještě obrousím sám kde se flexou dostanu, ale do některých míst ne, možná fortunkou. Ale proč bych to dělal? Firma má přípraváře, placení jsou možná i lépe než mi svářeči. Řešit tohle nikdo nechce, ani vedoucí ani sv. technolog.

#32 Včera 17:31:17

Frank
Člen
Místo: USA
Web

varok - Hmm, tak to je vyčerpávající, hořákem to asi nebude.... To byl jen tip, že se i to stalo. big_smile

#33 Včera 18:55:11

varok
Člen

Vyzkouším i tak vyměnit tu hubici za novou a uvidím. No u nás ve firmě to tak bohužel chodí a je to boj s větrnými mlýny, nebo jak se to říká.

#34 Včera 19:07:15

bobobo
Člen

:sm:  :sm:  :sm:

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla