SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
to Radim: Nemám skúsenosť na kyslé elektródy tak neviem posúdiť. Jasne že nie je rutilka ako rutilka to viem podľa označenia "E 38 0 RC 11" kde za E je pevnosť a RC typ obalu. Keď kupujem elektródy vždy to hľadám na krabici.
Mne príde že ak ma elektróda v označení E 38 a viac tak obsahuje viacej kremíka a mangánu v zložení a tým pádom skor tuhne(zavarenie strusky do svaru ľahšie). Ak by som daewoo elektródy nemal tak by mi stačili ER-117 majú E35 takže budú mať veľmy málo prímesi. Ako zvárač som začínal na Metalweld elektródach ľahko zapalovali ale zvar to bolo nič moc viac strusky v zvare jak kovu(málo Ampérov kútový zvar). Ale zas ak potrebujem niečo zabodovať alebo natiahnuť vrstvu kovu na nízkych ampérov su ok.
ER117 je právě určená na stehování a na přivařování tenkých plechů k masívnější konstrukci, takže bude mít hustší kov a nižší průvar, takže bude víc zavařovat strusku do svarového kovu. Ze starých československých rutilových elektrod by vzhledem k zavařování strusky byla vhodnější ER113, ta s euž ale nevyrábí a asi se nedá sehnat.
Co jsem se díval na ER117, zdá se, že ji vyrábí, kopíruje víc výrobců a je tak možné, že od různých výrobců budou trochu kolísat její vlastnosti.
Složení svarového kovu nemá na hustotu kovu velký nebo má žádný vliv. Podstatný vliv na hustotu svarového kovu má obal. Rutilový obal dělá hustší svarový kov, rutilcelulózový řidší.