SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Však stačí , když ofotíš štítek , tam to bude .
vyrobca napsal(a):
Dusik na hlinik? Nuz za pokus to stoji..
co přídavný materiál? Drát pro Al jakýkoliv nebo něco special?
bobobo - ofotim, myslim ze som na stroji v zadu aj nieco take ako stitok videl... ale az po sviatkoch.. to znamena najskor v utorok..
bourac - drot na hlinik je stale len hlinikovy.. ziadny special. Klasika aka sa dava do MIG stroja. Len ten priemer to chce co najvacsi.. Kladky do podavaca mam do 2 mm ...
Ještě prosím, jak je to s ochranou zdraví? Dost si pamatuji jak na dveřích laboratoře kde byl laser vysela cedule o nebezpečí a docela jsme měli před tím respekt. V jednom příspěvku píšeš že i odrazem to ubližuje na odhaleném těle. U očí to bude asi ještě horší.
Černý kouř bych také bral dost vážně, jako i neviditelné zplodiny při sváření vznikající. Před nákupem samostmívací kukly jsem si dělal průzkum, jak hodně se kazí svářečům zrak a proč. Výsledek průzkumu byl že svářeče nejvíc ohrožují respirační nemoci včetně rakoviny. Samozřejmě z dlouhodobého hlediska. Je také pravdou, že většina lékařských prací se opírala o dlouhodobé výzkumy (20-30let) a to znamená ochrana očí klasickou kuklou, ne samostmívací.
Charon - Ochrana zdravia pri zvarani laserom je to najdolezitejsie na co musi clovek pri praci mysliet. Predsa len, pri zvarani na plny vykon je to dost nebezpecne ked si clovek nedava pozor na odrazy do okolia. Po sviatkoch sem dam fotku TIG rukavice ktpra dostala priamy zasah odrazu len 600W. Keby som ju nemal na ruke, mal by som tazke popaleniny na lavom ukazovaku.. Je velmi dolezite nemat ruky pred laserovym lucom pri zvarani. A uz vobec nikto by nemal stat tym smerom ani v dialke. No a pozerat sa smerom na zvaraciu pistol z predu pri zvarani, tak to ani s ochranou zraku.. Vzdy sa pozeram na zvaranie spoza pistole. Cinan dodal k stroju take zelene okuliare ktore zatial pouzivam. Aby som pravdu povedal, clovek cez to vidi pri zvarani skoro gulove.. No a v pripade zvarania laserom je klasicka kukla a samostmievacia kukla uplne zbytocna, pretoze absolutne neochrani pred laserovym lucom, ktory je neviditelny pre ludske oko. Vlnova dlzka laseru je 1070 nm.
No a ten cierny smog ktory vznika pri zvarani, tak teraz mi umela inteligencia prezradila ze co to vlastne je.. Hmm.. zide sa mi pri praci asi riadne odsavanie.. alebo praca s kvalitnym respiratorom na papuli.. nieco od 3M ..
Ide hlavne o jemné kovové častice a kondenzované pary z roztaveného materiálu. Konkrétne pri antikore (napr. AISI 304, 316 atď.) obsahuje tento čierny dym:
Oxidy kovov – najmä oxidy chrómu (Cr₂O₃), železa (FeO/Fe₂O₃), niklu (NiO), mangánu a kremíka.
Nanočastice – veľmi jemné častice (často pod 100–300 nm), ktoré vznikajú kondenzáciou kovových pár pri rýchlom ochladení v ochrannej atmosfére.
Elementárne kovové častice – nie všetko sa oxiduje vďaka dusíku, takže časť je čistý kov (chróm, nikel, železo).
V menšom množstve aj uhľovodíkové zvyšky alebo sadze, ak je na materiáli olej, mastnota alebo nečistoty.
Editoval vyrobca (Dnes 22:01:49)