SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#26 07-01-2026 21:24:08

Michall
Člen

Re: Moderní úhlové brusky

Zdravim,  znam jen Hikoki 1100w, Milwaukee 1100w, Flex1100w, a 15let starou Black @Decker.
800w. Nejlepsi pro me Flex_ asi stejne tezka jako stara B@D....

#27 08-01-2026 10:59:11

varok
Člen
Místo: Havířov

Hikoki mám v garáži. Jednu menší asi 750W a jednu větší, už nevím přesně, myslím 1200W. Ale mě zajímá Milwaukee.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#28 Včera 17:38:05

varok
Člen

Dobrý den, ať nezakládám zbytečně nové téma. V práci nám koupili brusky Makita, ten nejmenší typ 720W a 125mm kotouče. Moje už po pár dnech používání začala smrdět jako když se pálí nějaká izolace nebo něco, ale normálně jela. Vyfoukal jsem ji pořádně vzduchem. Po asi měsíci poprvé vyhodila jističe a přitom zvukové a světelné efekty. Náš údržbář na ni kouknul a prý nic nenašel a normálně zase jela. Smrad po spálení stále. Po asi týdnu opět záblesk a vyhozené jističe. Opět jsem ji pořádně vyfoukal a normálně jela. Za asi další týden to samé, záblesk, vyhozené jističe. Vyfoukaná, tentokrát jsem i sundal zadní kryt a dal zpátky. Po zapnutí opět rána, záblesk a už nejela vůbec. Když jsem ji měl rozebranou, nebylo vinět žádné poškození.Takže je na opravě. Co si teď  půjčuju erární brusku, tak ten samý smrad po spálené izolaci nebo něco podobného ale zatím jede. Tu moji jsem nějak nepřetěžoval, sem tam obrousit nějaký menší svár, zkosit hranu apod. Netlačil jsem na ni, nechával spočnout když bylo potřeba brousit více kusů. Takže? Firmy jsou nepoučitelné a snaží se šetřit na nesprávném místě. Za mě tenhle typ brusek nejhorší v poslední době. Bruska Hitachi co mám v garáži, typ 125mm a taky kolem 700W dostává kolikrát dost čočku, trápím ji i kartáčem a funguje stále, už asi 2 roky. Nic nesmrdí, jen teď už je hlučnější převodovka když motor dobíhá při vypnutí, ale stále funguje.

Editoval varok (Včera 17:39:24)

#29 Včera 23:22:13

Dawe
Člen

varok> jestli mas na mysli jednorucni Makity s ergonomickym drzadlem - 125mm GA5030R a 115mm GA4530R (viz foto dole), tak ty se hodne padelaji.
Driv se daly snadno poznat podle chybejiciho plasticky vystoupleho napisu, kde byl u napodobenin jen stitek. A mely horsi napajeci kabely.  Dneska se ale delaji fakt hodne podobne a casto to nepoznas jinak, nez ze k originalu je zarucak s tim jejich zlatym hologramem. Ty napodobeniny nejsou nejhorsi brusky, ale dost brzo se chovaji jak popisujes. Bud komutator, nebo rachta prevodovka, nebo zlobi spinac.

http://www.svarforum.cz/forum/uploads/thumbs/9048_uhlove_brusky_flexa_makita_.jpg

MEZ SMA 130-1 (r.v.1991) , Berlan BMIG 140 modded (r.v.2009), Welbach Alpha 225 AC/DC TIG (r.v.2013)

#30 Dnes 07:25:31

varok
Člen

Ano, to jsou ony. Přesné označení nevím, kouknu v práci. Jen vím že je to 125mm a asi 730W? Krabici to má stejnou jako je na obrázku, ale kde to koupili nevím. Jak jsem už psal někde výše, tak v jiné firmě kde jsem dělal kupovali silnější typy, 150mm a 1400W, označení myslím 6040 a ty byly někdy v modré krabici jako je na obrázku a někdy v bílé a černým obrázkem brusky. Ale tyhle malé jsme měli ve více firmách a vždycky odešli po pár měsících.

#31 Dnes 09:47:34

pafik1605
Člen
Místo: matička stověžatá

Dřív Makita vyráběla v Japonsku (mám nějaký náředí z té doby). Pak začali dělat v Rumunsku a to je hnus fialovaj. Od tý doby jsem nic od makity nekoupil. Kromě jedné aku.
A když už jsem u aku, tak zkušenost s Makita 6 Ah od Avacomu. Stál zhruba o 10% méně, než origoš, ale taky má výdrž cca o 10% menší, než origoš. Takže nula od nuly pojde. Plus je, že nemá počítadlo nabíjení, takže se dají po pár letech vyměnit články a jedeme dál.
Mimochodem, jakou vazelínu cpete (pokud cpete) do převodovky u friček? Už mi dost rachotí, tak se na ní chystám.

Editoval pafik1605 (Dnes 09:50:34)

#32 Dnes 13:34:23

varok
Člen

Pafik1605: Přesně, když Makitu vyráběli v Japonsku, tak jedny z nejlepších. Jak jsem psal, v jedné firmě jsme měli od nich plno malých úhlových brusek 115 a 125mm. Tenkrát myslím 115 měly kolem 700W a ty 125 myslím 850W? Banda to trápila i na 2 směny, fíbrama, které dávají bruskám hodně zabrat a brusky vydržely bez údržby asi rok. Brusky tolik nehřály, jen při použití fíbrů. Při běžném používání lameláků apod. jen mírně teplé i po hodinách práce. Jen pravidelné vyfoukání vzduchem. Když nějaké kopyto řízlo kabel tak se opravovalo dříve, jinak zhruba po roce výměna uhlíků. V té době ještě super, jen vyšroubovat zboku plastové víčka, dát nové uhlíky a zašroubovat. Výměna na 2 minuty. U těch dnešních musíte rozebrat půl brusky než se k uhlíkům dostanete. Práce pomalu na půl hodiny. Při běžném broušení je bruska za chvíli horká.

Takový slušný základ jsou myslím až ty silnější brusky myslím 850W? Ty ještě docela jdou, když přimhouřímnoči.

Co jsem koukal tak se začly vyrábět i brusky se spouští dole, podobně jako to mívají vzduchové brusky. Viděl jsem to u Makity, DeWALT a myslím už i Bosch. Co je to za bezpečnost? Nebo to je nějak chráněné?

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla