SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den prosím vás řeším ciklovani podávání drátu ,
Chtěl jsem to vyřešit že bych dal na DC straně zdroj třeba pulzní z notebooku ma 20v 80 w a tuším kolem 5A že by zvládl motorek a tím bych vyřešil ciklovani ,no problém je že když sem napojil nový zdroj tak podávání funguje ale regulace nefunguje běží to pořád na plno ,pokud to vratim z5 tak regulace zase běží ,neřešil to někdo prosím děkuji moc
V původním zapojení je tyristor a ten pro svojí práci vyžaduje střídavé napětí, přesněji napětí procházející nulou. Není tam DC – Direct Current. No a zdroj od notebooku je DC. Tak že se děje to, že tyristor sepne a zůstana sepnutý do odpojení zdroje a motor je stále napájen naplno.
Projdi si tišták a tyristor tam najdeš. A nepomůže ti ani úprava zdroje pro notebook, tedy pokud bys nevytvořil střídavé napětí aspoň pilovitého průběhu či sinusovku kolem 50Hz, potřebuješ běžné trafo.
Editoval Charon (Včera 19:58:38)
Brasel: Kdysi se tady na to probíralo hodně diskuzí. Tyhle svářečky odbočkové Einhel, Gude a jim podobné mají takovouto debilní regulaci a neviděl jsem snad ani jednu která by pracovala i při nejnižších rychlostech dobře. Máte 3 různá řešení:
1. Buď nechat desku s elektronikou co tam je, ale nedávat zdroj z notebooku, musel by jste dát jen klasické trafo plus asi diodu na usměrnění.
2. Dát jinou desku regulace posuvu drátu. Už bych zvolil nějakou která může být napájený i stejnosměrným proudem: https://www.alfin-trading.cz/deska-s-el … kou-990178 třeba něco takového, ale ta nemá spínání sv. trafa. Je to jen čistě regulace posuvu. Nebo dražší i se spínáním: https://www.alfin-trading.cz/deska-s-el … ou-980465. Někteří dávají desky ze svářeček OMI 165/166, ale ty jsou dnes drahé a prodražilo by to vaši mašinu, jelikož by jste musel překopat celý vnitřek.
3. Vyhodit svářečku a koupit jinou modernější. Ale to asi číst nechcete.
Čo je to také cyklovanie ???
Moc děkuji podívám se na to ,nejsem žádný svářeč ale když doma potřebují něco svařit tak to zvládnu ,to ciklovani je že když svěřují tak podávání drátu nejde plunule a zpomaluje pak zase zrychluje tím to špatně svařuje ,
Rozhodně to není eletronikou a pokud je to mechanikou , tak by jsi to měl při cvičném běhu slyšet . Odpoj na chvíli ventilátor a poslouchej běh podavače s drátem i bez drátu . Takový "kulhající" podavač mám i doma . Nedá se to opravit .
Aha, to je něco jiného než jsem myslel. Viděl jsem více mašin které na nižší výkony podávání drátu škube, trhá sebou a seřídit to nejde. Jen při nejvyšších rychosrech to už jelo slušně.