SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
|
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den, při opravách vodovodních instalací by se mi občas hodilo použít na ppr elektrospojku. Svářečky na ně jsou ale drahé, tak mě napadlo použít nějaký universální zdroj napětí/proudu a adekvátně to nastavit. Nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji.
Svařování plastů má své nároky, např. ohřev obou částí daného spoje musí být hodně rychlý, aby se nezačal měnit rozměr mimo zájmové místo, a zároveň dobře nastavitelný, aby nedošlo k teplotní degradaci (drahého) plastového dílu. To půjde náhradním způsobem dost těžko zařídit. Navíc je rozdíl mezi kutilem, který si eventuelně svářečku zapůjčí v některé půjčovně, a profesionálem, který by měl mít potřebné vybavení k dispozici, aby mohl dát záruku na svou práci.
Nelze nahradit . Každá fitinka má číslo a dle toho to řízená svářečka správně svaří . Proto není za kačku .
tak hlavně každá fitinka pro elektrosvářečku má uvnitř vlastní, jednorázovou topnou spirálu. Ta zůstává ve spoji na věčné časy a nikdy jinak.
Vlastní zdroj si umím představit že by zkušený elektrobastlíř dokázal postavit. jen nějaký nastavitelný časový relé, manuelně nastavit čas dle velikosti fitinky. Ale fitinky (elektrospojky) jedině originál. To bych ani já nedokázal zbastlit. ![]()
Obecně ten ohřev musí být hodně rychlý jak píše pan moderátor. U polyfůzní běžné svářečky s kopyty pro příslušný rozměr to znamená natlačit fitinku na potřebnou hloubku a ihned sundat a spojit. Několika vteřinový pobyt fitinky na kopytu je nebezpečný. Spoj drží, vydrží i tlakovou zkoušku ale po 14dnech propouští - tedy rozkopat obkládačky a provést opravu.
(vlastní zkušenost)
Nemyslím si, že by náhradní řešení s neoriginálním zdrojem mělo být problém. Bavíme se o kusovém množství. Značení je dáno normou ISO 13950. Stačí mít výkonný zdroj střídavého napětí a stopky (třeba na mobilu). Původně jsem psal regulovaný, ale stačí výkonný toho požadovaného napětí a je otázkou zda musí být střídavý (stejnosměrny by byl dražší a mohl by být problém s galvanickou korozí a elektrolýzou). V příkladu níže zdroj 39,5V napájí odpor 1,2 Ohmu což znamená proud 33A, tak že výkon zdroje aspoň 1 300W. A v příkladu níže to musí dodávat 100s.
Vše je řečeno v čárovém kodu na fitince. Například pro kod 8 0 1 2 3 4 5 6 7 0 0 1 2 0 0 1 0 3 9 5 0 0 8 4 je to
1 – 8 80123456 Kód výrobce a šarže Unikátní identifikátor výrobce a výrobní dávky
9 – 10 70 Průměr / Rozměr Rozměr tvarovky d = 110 mm (dle tabulky ISO)
11 0 Typ řízení / Napětí Konstantní napětí 39,5 V (kód 0 = standardní rozsah)
12 – 14 12 Elektrický odpor (R) Odpor topné spirály: 1,20 Ω
15 – 18 10 Čas svařování (t) Čas: 100 sekund (hodnota × 10)
19 – 21 395 Přesné napětí (U) 39,5 V (hodnota / 10)
22 – 23 8 Teplotní korekce Úprava času o +0,8 % na každý °C odchylky od 20 °C
24 4 Kontrolní součet (CRC) Matematická kontrola správnosti přečtení kódu
Jenže fitinka o d = 110 mm asi nebude to co budete potřebovat.
Řekněme druhý pol rozměrů je d = 20 mm
8 0 1 0 0 0 0 1 0 2 0 3 2 0 0 0 2 5 3 9 5 0 2 6
Pozice číslic,Hodnota,Parametr v normě,Vysvětlení pro svářečku
1 – 8,80100001,ID výrobce & šarže,Unikátní kód výrobce tvarovek a výrobní dávky
9 – 10,02,Rozměr (Průměr),Kód 02 označuje rozměr d=20 mm (dle ISO tabulky)
11,0,Režim řízení / Napětí,Konstantní střídavé napětí (standardní rozsah)
12 – 14,320,Elektrický odpor (R),"Odpor topného drátu: 3,20 Ω (hodnota v ohmech / 100)"
15 – 18,0025,Čas svařování (t),Nominální čas: 25 sekund
19 – 21,395,Výstupní napětí (U),"Přesné napětí: 39,5 V (hodnota ve voltech / 10)"
22 – 23,02,Teplotní korekce,"Úprava času o +0,2 % na každý °C odchylky od 20 °C"
24,6,Kontrolní součet (CRC),Matematická pojistka pro ověření správného přečtení scannerem
A tady to bude lepší a doma dostupný zdroj to dá. Svářečka pustí do 20mm tvarovky 39,5 V po dobu 25,5 sekundy a kontroluje, zda obvodem teče proud okolo 12,3 A.
Šlo by uvažovat, že v nouzi by tří 12 voltový autobaterie a trochu počítání to také daly a nejen pro 20mm.
Bourači, čemu přičítáš že spoj povolil? Nejsem instalater ale svařil jsem značné množství vodovodních rozvodů a nikdy (díky bože) spoj dodatečně nepovolil. A to čas na kopitu určuji počítáním 21, 22, 23... Za kritičtější než čas na kopitu považuji očištění spojovaných míst lihem těsně před ohřevem. A snad nejdůležitější je zachování dilatace, PPR má brutální roztažnost se změnou teploty.
Od dob kdy se mi vyrvala měděná trubka z pájené fitinky a došlo na sekání do zdi jak popisuješ, tak na možnost dilatace dávám obzvlášt velký pozor. A to měd či železo nemají tak velkou roztažnost jako PPR.
JJ, S tou dilatací máš 100% pravdu, je potřeba to montovat tak aby tam ta možnost pro dilataci byla. Pro budoucí možnost za provozu!
Ten můj problém jsem připisoval moc dlouhé době ohřevu. Vytvořený spoj je dlouho měkky, je tam možnost pohybu - je nutné to fixovat - klidně i pár minut.
Myslel sem že mezi svařovanými plochami vznikne jakási miniaturní dutina, tou manipulací než to vystydne.
Od doby co jsem najel na system narazit a ihned sundat už se mi to nikdy nepřihodilo.