SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Čau kluci, zajímalo by jaká je nejlepší metoda pro svařování roštu. Konkrětně budu dělat rošt z kulatiny 4 a 5mm. Uvažuju o svaření bodovou svářečkou, znáte lepší způsob ? díky za reakce
Offline
Jestli se jedná o rošt do topeniště,tak kulatina 4-5 mm se ti už možná po prvním zatopení zbortí,minimálně zprohýbá.Použil bych plocháč na stojato o síle alespoň 6-8 mm.Pokud to bude rošt na grilování,tak potom ti navrhovaná kulatina stačí.A když máš možnost bodového svařování,tak to je pohledově asi nejlepší řešení.A jestli to nebude z nerezu,tak si kup rovnou ocelové kartáče na odstraňování rzi před každým grilováním.Jole.
Editoval jole (29-10-2010 15:18:04)
Offline
ja som uz zopar tychto rostov vyrobil ale vsetko to bolo z nerezu a boli urcene na grilovanie poslte super nic sa nesupe ani netreba odstranovat hrdzu pred kazdym grilovanim pouzil som na to TIG aj ked mam doma bodovku ale aj tigom to ide celkom v pohode,a ako bolo spominane na grilovanie staci ta 4-5 ale na rost do ohniska by to fakt chcelo aspon 8 podla mna.
Offline
Tak jaro se konečně blíží a protože se mi grilovací rošt po z bau-bau přestal líbit, tak jsem se rozhodl udělat si nový. Pořádný a nerezový. Jako rám jsem zvolil kulatinu 7mm a výplň kulatinu 5mm. Byla to moje první práce s nerezem. Jak to dopadlo můžete vidět na obrázcích:
Svářel jsem to TIGem, 60A. Koho by to zajímalo, tak tady jsou náklady:
Materiál: 355,-
Plyn: 300,-
Příd.mater. 5x1,2mm... 20,-
energie: cca 2kWh ......12,-
elektroda: WL-15 0,4x1,6mm.... 17,-
Celkem bez dph... 704,-
A k tomu je potřeba připočítat největší položku, čas: 10h
To je jedna miska vah, na druhou dávám to, že jsem se odreagoval a realizoval svůj sen, což je někdy k nezaplacení :-).
Offline
Hoši, já to vyřešil žulovou deskou z Mrákotína- pokud ti nevadí, že jim před tím spadla, tak kusy od 30 na 30 cm prodávají od 200Kč- já pod to udělal dost volnej držák z obyčejný oceli a drží to parádně- pěkně je u toho i odtoková drážka- tu jsem si řezal sám drážkovací frézou (jen s jednám kotoučem, hloubka cca 3mm. Peče se na tom lépe, jak na grilu, nic se nespálí na uhel (mě se to tam líbí daleko více)- kdo tam hce ještě tu chuť spáleniny, může to hodit vedle na rošt z nerezu- plotna o tloušťce 5mm s vyfrézovanýma podélnýma pruhama (mám to z práce v rámci zaučování se s cnc frézkou.
Offline
Dobrý den.Nejsem sice odborník na materiály,ale já osbně bych měl z té nerezi respekt,co se týče zdravotního hlediska.Nedochází při zahřátí,k uvolnění např. chromu,niklu...?Potravinářská to asi nebude,nebo ano?
Offline
momák napsal(a):
Dobrý den.Nejsem sice odborník na materiály,ale já osbně bych měl z té nerezi respekt,co se týče zdravotního hlediska.Nedochází při zahřátí,k uvolnění např. chromu,niklu...?Potravinářská to asi nebude,nebo ano?
To je to poslední z čeho byste měl mít obavy. Takové nebezpečí nehrozí ani u těch nerez ocelí nejnižších tříd. Když už mít zdravotní obavy, tak z procesu samotného grilování!!! Tvorba různých přepálených látek jako heterocyklické aminy, aromatické uhlovodíky, dioxiny a spousta dalších škodlivin vznikajích při opékání masa...
Offline
Hmm..dělala jsem něco podobného, já doporučuji Mig je to rychlejší a tolik se to nekroutí....asi jste si s tím užil, než tohle vyrábět asi bych skákla někam kde maj cnc laser nebo plasmu, v odpadu se jim často válí zajímavý podobný poklad.....
Offline
Nejlepší co je, je skutečně odpad z cnc plazmy- pokud vypalujou stejný kroužky, oválky ap.- domluvit se s nima, aby ten odpad trochu vypadal k světu a je po problémech- doma to vzít lamelákem a je pěknej rošt.
Offline
Dík za reakce, jo máte pravdu docele jsem si s tím vyhrál. Nejtěžší bylo po tom roštu posouvat 20-ti kilovou kostku železa sloužící jako mobilní svěrák :-). S Migem by to šlo určitě líp, ale ten nemám, takže jsem dělal s tím co mám. Samozřejmě že se to trochu prohnulo ale moc ne, jen 5mm. Rozměr roštu je 520x530mm.
Materiál koupen jako nerez DIN 1.4301 ( AISI304) což by měla být "potravinářská".
No a s chromem bych si moc starostí nedělal. Když vidím v bau-bau ty krásné lesklé asi chromem pokryté rošty, které po první sezoně jsou krásně rezaté. Kampak se asi ztratil ten lesklý povrch, že by se jen tak vypařil?
Co opravdu škodí tak je vlastní grilování, Frank má pravdu!
Jinak zdravím Vás Franku, jsem taky bývalý chemik ale chemii už nedělám. Skončil jsem u elektroniky a programování.
Offline
Nejlepší zpusob spojení dvou kulatin na kolmo je bodování.Ne vždy je však použitelné.
Offline
VladaP napsal(a):
Jinak zdravím Vás Franku, jsem taky bývalý chemik ale chemii už nedělám. Skončil jsem u elektroniky a programování.
Rovněž vás zdravím! Tak to jsme na tom podobně. Já už chemii nedělám od začátku sedmdesátých let. Tehdejší normalizační režim mi to nedovolil. Úplně mne však nezničil, musel jsem se překvalifikovat a tak jsem začal pracovat jako svářeč v různých podnicích a stavbách. Dokonce i na vládou sledované stavbě JE Dukovany. Nakonec mne kvůli kritickým postojům proti tehdejšímu režimu StBáci vykopli z Dukovan i z ČSSR. Tak jsem se dostal sem do USA, kde jsem mnoho let pracoval jako Welder (TIG, MIG, MMA, SAW, PAW, PTA.), Welding Instructor v místní Svářečské škole a skončil jako AWS Welding Inpector. No a v současné době jsem zasloužilý důchodce a už se tomu všemu jen směju. Elektronika byla a je mé velké hobby.
Offline
Pokud člověk nemá svářečku, co to udělat pájkou? pro menší rošt by to mohlo držet?
Offline