SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 21-01-2008 22:20:34

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

pWPS WPQR WPS

Chtěl bych znát vaše názory na zavádění WPS ve firmách.
Já osobně jsem odpůrce těchto návodů na svařování. Dle mého názoru je svářeč s platnou zkouškou dostatečnou garancí pro provedení kvalitního sváru. Pokud dokázal úspěšně svařit vzorky určené zkouškou nevidím důvod, proč mu určovat parametry pro svařování. Jiná situace je samozřejmě když jde o materiál s nutností malého vneseného tepla, ale i zde bych spíše určil max. hodnoty. Ve svářecích školách mu také nikdo neurčuje hodnoty pro svařování. Myslím, že tento nesmysl vymyslel někdo, kdo nedržel v životě hořák v ruce.
Nejvíce rostu, když vidím na WPS pro MAG svařování určenou proudovou hodnotu např. 250A (+10A;-10A). Chtěl bych vidět toho, kdo má tak pevnou ruku.

Offline

 

#2 22-01-2008 00:08:20

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: pWPS WPQR WPS

No, tak tohle je teda příspěveček... smile To by jsme tady mohli sedět do rána smile Takže WPS... WPS není úplně špatná idea. Třeba pro nějaké nestandardní svarové spoje, opravy, extravagantní materiály, apod. V těchto případech je nutné navrhnout a ověřit nějaký spolehlivý postup svařování. Pak přichází na řadu pWPS a WPS ověřená pomocí WPQR.

Jenže v současném chápání je WPS jenom bezcenný papír o jehož existenci nemá svářeč často ponětí, protože šestka kouťák na S235 je pro něj rutina. A parametry si umí nastavit daleko lépe, než by mu někdo od stolu dokázal stanovit. Tak k čemu postup! Jenže on ten papír zas tak bezcenný není. Ten papír se musí předložit přejímačům při předávání hotové ocelové konstrukce. Přejímači si papír letmo prohlédnou a odškrtnou v seznamu věcí požadovaných k přejímce. A tady role WPS zpravidla končí. Nikdo ji nezkoumá. Často nikdo ani nerozumí tomu, co je tam napsáno. Podstatné je, že BYLA PŘEDLOŽENA při přejímce. Pokud by nebyla předložena, nebyla by odškrtnuta v seznamu. Pokud by nebyla odškrtnuta v seznamu, nedošlo by k převzetí výrobku. Pokud by nedošlo k převzetí výrobku, nedošlo by k fakturaci. Pokud by nedošlo k fakturaci... No, zkrátka ten bezcenný papír může mít obrovskou cenu. A může být úplně fuk co je na něm napsáno...

Ale na WPS bychom se neměli dívat samostatně. WPS je součást obrovského systému kde nalezneme spousty certifikátů, osvědčení, diplomů, protokolů, průkazů a kartiček. Dále zde nalezneme systémy řízení jakosti a velké průkazy způsobilosti (tzv. velké svářečské průkazy). To vše bylo vytvořeno uměle a je to neustále rozšiřováno. Je to byznys. Vystavení, doškolení, prodloužení, přezkoušení, potvrzení, hlavičkové, papíry, hologramy, kulatá razítka, hranatá razítka, vodotisk, školení, semináře, poplatky, poplatky, poplatky, poplatky,.... Minimálně jednou za dva roky, ale řada lidí by si přála nejméně jednou za měsíc. Platit, platit, platit,... Svařování ovládá úzká skupina stále stejných lidí a mají z toho velmi lukrativní byznys. Jejich hlavní starostí je vymýšlet nové certifikáty, nové diplomy, nová přezkoušení a hlavně nové poplatky. A za všechnu tu námahu pak létají po světě a schůzují a seminářují a konferují a plácají se po ramenou jak jsou dobří, jaký zase vymysleli systém... 

A realita je taková, že v temné zaprášené hale svařuje několik nekvalifikovaných "svářečů" z východu za pomoci 20 let starých strojů čínským orezlým drátem konstrukci, ke které pak firma předloží svůj certifikát ISO 9000, velký průkaz způsobilosti dle EN ISO 3834-2, svářečské osvědčení dle ČSN EN 287-1 jediného českého svářeče, kterého mají, dále hromadu atestů dle EN 10204 a hlavně... WPS dle ČSN EN ISO 15609 a možná i WPQR dle ČSN EN 15614. To vše podepsáno a schváleno externím svářečským dozorem dle ČSN EN 719, vlastně pardon ČSN EN 14731, který na tu halu ani netrefí (protože by ho stejně nikdo nezaplatil). A přejímač tak dostane záruky, že konstrukce je kvalitní - jakostní.

Netvrdím, že je to tak vždy a všude. Ale tvrdím, že se to děje. A netýká se to bohužel jen svařování a jen jedné konkrétní země. Je to záležitost minimálně celé Evropy a všech oborů lidské činnosti.

Ale to všechno vy, Petře, určitě víte taky. Máte diplom, možná i nějaké další certifikáty a razítka, jezdíte na semináře, platíte poplatky a možná i stanovujete WPS. Stejně jako já. Jsme součástí toho systému. Jsme někde uprostřed. Víme jaká je realita dole a jak odtrženi jsou od ní ti nahoře.

A tak i já budu už zítra stanovovat nějaké WPS. Kdysi jsem z toho měl obavy a trápila mě nutnost zodpovědnosti. Dnes už to neřeším. Nikdo podle toho nebude nic svařovat a nikdo to nebude zkoumat. Jen stavovská čest mi velí napsat tam nějaké smysluplné hodnoty a ne úplné nesmysly.

Offline

 

#3 22-01-2008 06:21:13

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4407

Re: pWPS WPQR WPS

Mohl bych si tu s vámi oběma jen povzdechnout nad složitostí života lidí kolem svařování. Ale neudělám to. Můj současný chlebodárce má firmy doslova po celém světě. Kdyby neexistovaly systémy jakosti při svařování tak by se svařence od různých dodavatelů nikdy nemohly stát v závěru celkem. Ve všech světových systémech je svařování označeno jako "zvláštní procesy" a jako takové jsou pak ošetřeny. Bohužel, naše české švejkování je schopno zpochybnit a také nedodržovat zásady, které stanovil kdosi jiný než zrovna já, já, já. Můžeme na dané téma někdy podiskutovat, třeba i tady. Za chvíli vyrážím do Prahy na seminář, ze kterého si přivezu papír s pověřením k prodlužování základních kurzů. Už to absolvuji aspoň po dvanácté. Taky papír za peníze!

Offline

 

#4 22-01-2008 08:22:42

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: pWPS WPQR WPS

Tak pro tenhle stejný papír si já jedu v únoru. A budu i přezkušován. Za poplatek... smile

Offline

 

#5 23-01-2008 15:37:02

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Re: pWPS WPQR WPS

Souhlasím s použitím WPS pro určení max. parametrů pro vnesené teplo, počet housenek pro složený svár, určení ochranného plynu, přídavného materiálu, metodu pro kořen, metodu pro vyplnění a krycí housenku, ale určovat přesné hodnoty pro svařování mi nepřipadá nejrozumnější. Znám technology, kteří chodí po svařovně a přenastavují svářečům zdroje dle WPS. Myslím, že není daleko doba, kdy se svařovací parametry budou při přejímce muset dokladovat. Většina předních firem vyrábějících svářecí techniku je již nyní na to softwarově připravena. To bude teprve průser.

Offline

 

#6 23-01-2008 21:27:59

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4407

Re: pWPS WPQR WPS

Kolego Petře, musím vás zklamat. To, o čem se domníváte, že teprve přijde, je již  v mnoha oblastech dávno skutečností. Např. při svařování tlakových celků na elektrárnách větších výkonů se dokladování svařovacích parametrů praktikuje už od r. 1998, a např. na jaderné elektrárně má doslova každý svar svou kartu se vším, co si vůbec umíte představit. A v automobilovém průmyslu jsou často od dodavatelů podsestav vyžadovány velmi podrobné dokumenty včetně záznamů za jakých podmínek byl ten který svár zhotoven. Špičkoví výrobci svařovacích zdrojů zcela běžně dodávají ke svým svářečkám software pro PC, který souběžně sleduje dodržení nastavených svařovacích parametrů na každém zavařeném sváru.
Doporučuju každému, kdo pracuje kolem svařování, aby si přečetl zákon 22/97 Sb. se všemi možnými dodatky ke svařování. Vytřeštíte oči a budete se jakékoliv výrobě vyhýbat na sto honů. Volně ocituji jednu pasáž: "Svařovaný výrobek může během své životnosti (min. 10 let) degradovat své vlastnosti. V žádném případě ale nesmí dojít k poruše lomem sváru."
Možná jste si všimli, že se občas stahují třeba auta do servisů na opravy chyb. On totiž obdobný zákon platí skoro ve všech vyspělých zemích. A každá firma si rozmyslí, jestli se bude deset roků klepat, aby se neporouchalo stejným způsobem více aut a následná soudní řízení ji totálně nezruinovaly. Radši provede tisíce oprav třeba zbytečně.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče