SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 13-12-2010 22:19:45

maros000
Člen
Registrovaný: 13-12-2010
Příspěvky: 2

Navrh kapacitne odporove zvaracky

Na uvod by som, poznamenal ze niesom elektrotechnik, a ani nie profi zvarac. Bavia ma hlavne auta, a tam sa vyskytuju hlavne bodove zvary. Nasiel som plno navodov ako zostrojit odporovu zvaracku z mikrovlnkove transformatora (MOT). Pri prezerani stranok som narazil aj na pojem hrotove navaranie a pri pristrojoch na to urcenych bola uvedena kapacita. Tak ma napadlo ze  by som si nieco take aj zostrojil. Napada ma pritom par otazok


Je mozne takymto zariadenim (na hrotove navaranie) aj bodovo zvarat ?
Ake su vyhody nevyhody oproti MOTu ?

Predstavujem si to ako zariadenie s velkou kapacitou, cize vela kondenzatorov, viem ze urcite bude potrebne ktomu aj riadenie dlzky pulzu. Vyhodu vidim v tom ze, MOT nemam, ale kondenzatorov mame doma plno. Priklad zariadenia :

http://www.vawwelding.sk/Hrotove%20nava … droje.html

Tieto zroje vsak maju velke napatie, co ako laik nechapem. Kedze pre odporove zvaranie je podstatny prud a prechodovy odpor na mieste zvaru. Je mozne zostrojit kondenzatorove zariadenie pre odporove zvaranie ?

Offline

 

#2 14-12-2010 08:10:38

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4082

Re: Navrh kapacitne odporove zvaracky

Narozdíl od speciálních kondenzátorů konstruovaných pro ultravysoké vybíjecí proudy a spínacího prvku na tisíce A bude sehnání MOTu ze sběrného dvora (nebo vedle kontejneru na sídlišti , zvláště nyní , kdy lidé kupují nové mikrovlnky a starší , plně funkční , vyhazují) nesrovnatelně snadnější . Jakýkoliv výkon je dám UxI . No zde se používá náboj na kondenzátoru Q . A aby se dosáhlo celkového rozumného náboje , tak se určité kapacity nabíjejí na určité napětí , a velikost tohoto náboje je právě tak velká , aby přivařila svorník , závit , hřebík určitého průměru , který má konec , jež je přivařen , kuželový tvar . Právě v té špičce je při spojení dosaženo vysoké proudové hustoty a tím ohřátí na vysokou teplotu a svaření .

Offline

 

#3 14-12-2010 12:40:59

maros000
Člen
Registrovaný: 13-12-2010
Příspěvky: 2

Re: Navrh kapacitne odporove zvaracky

Po lepsom skumani som prisiel nato, ze to je podstate ako keby som dal klinec (srub) do klasickej MMA zvaracky. Takze asi pohladam par MOTov. Asi mas pravdu. Tak kaslem nato.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče