SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdarec. Koupil jsem ten invertor od Rulíka - Gama 160. Vaří dobře, i když já to moc neumím. Její využití je na tu galvaniku. Funguje to, ale některá místa se vůbec nepokryjí. Jednou věcí bude pH lázně, koncentrace iontů v ní, mám pořešené, další poloha katody vzhledem k anodě a velikosti lázně, míchání, jakž takž taky pořešeno, teplota a tlak zanedbatelé, Problémem bude asi vysoké napětí mezi elektrodami a s tím spojený velký vývin vodíku - přepětí. důkazem mohou být místa uvnitř - třeba trubička - hrany a vnějšek paráda, vnitřek nula. Čili bych potřeboval poradit s koupí, či stavbou regulátoru napětí - prostě potenciometr - aby šteloval od 0 do max V a překousl třebas 50 A, ale když dá 20A - min výstupu invertoru, budu vděčný.
Díky
moje otázka je jestli to musí být vyhlazené napájení nebo by tomohlo pulzovat, napada mě výkonný PWM regulátor s klasickym trafem, asi by se todalo na výstupu dohladit výkonnými kondenzátory.
melo by stačit přepnuti toho kolibkoveho přepínače do polohy tig nebude tam tak vysoke zapalovací napetí.. normalní režim se zlepšenym zapalením elektrody je aspon na mem inventoru jsem nameřil 88V možna by stačilo do bvodu mezi elektrody zapojit promenlivy odpor_ stary reostat od triodyny.. tim by to šlo jednoduše regulovat, ale jeto jen napad chce to vyzkoušet na tu galvaniku byto mohlo stačit..
to myslíte jako regulovat potenciometrem třeba 50A? s úbytkem třeba 10V je to tedy slušný tepelná výkon, takový poťák jsem ještě neviděl, tím nechci říct že neexistuje, přepnutím invertoru asi nic nevyřeší, to řešíjen start procesu ale vlastnosti zustavaji asi stejné, potřebuje zdroj s nižšším napětím, kolik bylo voltů na elektrodach při galvanování?
radou allla se radši neřiďte. Přepnutím MMA/TIG nic nevyřešíte a vytápět něco na potenciometru je také rada nad zlato.
Jestli trochu rozumíte elektronice, tak je to záležitost asi 30kč a 10 minut bastlení. Na svém berlanu můžu regulovat napětí od cca 7V-40V, ale rozsah lze změnit pár odporama.. Kdybyste měl zájem, můžu Vám poslat schéma.
PavelTC napsal(a):
radou allla se radši neřiďte. Přepnutím MMA/TIG nic nevyřešíte a vytápět něco na potenciometru je také rada nad zlato.
Jestli trochu rozumíte elektronice, tak je to záležitost asi 30kč a 10 minut bastlení. Na svém berlanu můžu regulovat napětí od cca 7V-40V, ale rozsah lze změnit pár odporama.. Kdybyste měl zájem, můžu Vám poslat schéma.
Právě také pevně věřím tomu, že se do několika málo set i s prací (čas sou taky peníze) vlezu, pár jednoduchých tištěnejch spojů sem si za mlada taky vykouzlil. Určitě bych rád schéma. Možná postněte i zde, ať můžeme vést následné úvahy o možném vylepšení. Mail: SilhavyM@gmail.com
Předchozí: Právě bych potřeboval možnost velmi nízkého napětí a s pulsama je možno taky počítat kůli depolarizaci elektrod. V mojem měřítku mluvíme o zhruba 2-3 voltech... takže.. Při průběhu pokovení sic napětí kolísa, ale kolem 70 V (Tady možná kecám, jestli to nebylo na prázdno, vyzkouším, doplním). Právě ten debilní potenciál zinku oproti vodíku je problém protože ten malý galvanovaný kousek krutě vaří, jak když ho hodíte do teplý chlorovodíkový.
Zatím díky.
Editoval Mimoa (06-01-2011 00:07:38)
Pro tyto operace jsou udány proudové hustoty . Proto je nutno povrchy změřit a podle toho nastavit proud . NESMÍ se dát větší , než je napsáno . Je to jako u sváření . Pro určitou lázeň při dodržené proudové hustotě je napětí cca stejné a proto se měří proud .
Jak velké napětí potřebujete? Jestli má svářečka antistick, tak se pod cca 10V nedostanete.
ano svařečka gama 160 ma antistic..
Potřebuji získat co nejnižší napětí na elektrodách. Nezlobte se na mě, ale moje otázka byla zaměřena na regulátor napětí na invertoru. Víte teda někdo jak to udělat?
bobobo napsal(a):
Pro tyto operace jsou udány proudové hustoty . Proto je nutno povrchy změřit a podle toho nastavit proud . NESMÍ se dát větší , než je napsáno . Je to jako u sváření . Pro určitou lázeň při dodržené proudové hustotě je napětí cca stejné a proto se měří proud .
Takže podle vás záleží na lázni a ne na přenášených iontech?
zdravim chlapi neviem sa rozhodnut nad kupov inventora kitin145 alebo gama160 cenovo su podobne za radu vopred dakujem
Kitin 145 je vybehovy kousek a gama 160 je vyrobek roku 2009.. zaleží navas co zvolite podivejte se na zatežovatel a pak cenu a dostupnost servisu v miste kde bydlite..
ale ja sa pitam ze co je lepsie ??
Svářecí invertor GAMA 160. Robustní ocelová skříň. Uspokojí kutily i profesionály.
Invertorové svářecí Omicron GAMA 160 jsou určeny pro svařování obalenou
elektrodou (MMA) a metodou netavící se wolframovou elektrodou (TIG) při
montážních prácích.
GAMA je vybavena funkcemi : HOT START pro dokonalé zapálení svářecího oblouku, ANTISTICK pro omezení svářecího proudu při zkratu, ARC FORCE pro automatické nastavení svářecí charakteristiky a přepínačem charakteristiky MMA-TIG pro zvolení vhodného svářecího procesu. Výbava: popruh přes rameno, přepínač MMA - TIG.
Technické parametry:
Vstupní napětí 1x 230V
Napětí na prázdno 80V-90V
Krytí - IP 23
Příkon(60%) - 5KVA
Jištění - 16A
Hmotnost - 6,3 Kg
Rozsah proudu: 5 -160A
Zatěžovatele:
25% -160A
60% - 110A
100% - 80A
Díky vynikajícím svařovacím vlastnostem, nízké hmotnosti, malým rozměrům, spolehlivosti a vybavení jsou stroje KITin 145 - Kuhtreiber vhodné především k profesionálnímu využití ve výrobě, údržbě a montáži. Stroje jsou vybaveny funkcemi HOT-START, ARC-FORCE, ANTI STICK, popruhem pro snadné nošení a konektorem dálkového ovládání.
Technická data:
KITin 145
Objednací číslo
50023
Vstupní napětí 50/60 Hz
1x230 V
Jištění
16 A
Rozsah svařovacího proudu
10-140 A
Zatěžovatel 100%
95 A
Zatěžovatel 60%
120 A
Zatěžovatel při max. I
40%
Napětí na prázdno
88 V
Krytí
IP 23 S
Rychlospojka
10-25
Rozměry DxŠxV
330 x 143 x 245
Hmotnost
5,6 kg
tyto parametry si prohlednete porovnejte a ztoho usoudíte co je lepší.. ja jsem hledel především na cenu za jakou šel ten muj sehnat..
ako vari ta tvoja gama 160
slušne, nemel jsem sni žadny problem i 3.15 elektrodama vaří super tig horak jsem zatím nepoužil ...
ja bi chel aj ten tig zvarit jedno zabradlie z nerezu podla teba bi to slo dobre
ja mislim ze nerez by šel svařit v pohode i timto inventorem, ale musí byt hořak z naskrabovym startem a ventilkem v rukojeti horaku aby se mohl spouštet plyn... tento hořak... :http://aukro.cz/item1395967401_svareci_horak_tig_4m_10_25_s_ventilkem_set.html sam se chystam tento hořak koupit na aukru vychazí nejlevneji ve svařeci technice unas stojí přes 2000,- kč a taky jeto vyroba z číny... tak jako na aukru..
Editoval alll (09-01-2011 10:04:11)
dik a ktomu potrebujem aj redukcni ventil co??
ano
dik hodne si mi pomohol
a neves ci bi mi to stacilo aj na montaze do nemecka lebo doteraz som bol zamestnani ako zvarac v podniku ale teraz bi som chcel bit sukromnik tak potrebujem daku zvaracku
mohla by..
rozhodl som sa pre gamu 160
Stránky: 1