SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den, pro místní bude určitě hračka mi odpovědět. Do strojírenské části maturitní práce potřebuji vyřešit způsob, jak navařit dvě kratiší kulatiny o průměru 7 mm na jednu dlouhou tak, aby vznikl tvar +. Každý konec bude opatřen čtyřhranem pro možnost šroubovákových nástavců, takže od toho se pravděpodobně musí zvolit třída oceli. Nevím, jak přesně vyřešit ony dva svary, zda vyfrézovat na menších kusech drážky, aby lépe přilnuly k dlouhé části a pak to obtáhnout kolem dokola svarem či jinak. Můžete mi tedy prosím poradit, jaká by byla nejvhodnější třída oceli a jakou metodou nejlépe svařovat? Přiznám se, že strojírenství není zrovna moje silná stránka, takže se předem omlouvám, pokud by to bylo nesrozumitelné :-)
Ondra napsal(a):
takže se předem omlouvám, pokud by to bylo nesrozumitelné :-)
srozumitelné je to dokonale - proti některým jiným dotazům zde někdy
pokud letos maturuješ zajímalo by mě co jsi tedy do teď studoval, že se ptáš na tak běžné věci
průměr 7mm napovídá že se bude utahovat jen relativně malou silou (a ručně) = kalení klíče se neuvažuje vybral bych tedy obyčejnou konstrukční ocel, třeba 11800, na tech kratších ramenech bych pro svár žádné drážky nedělal - po přiložení rovného čela k válcovému povrchu zůstane škvíra, do které svar zateče a spoj bude prakticky přes celý profil = dostatečná pevnost, metodu vaření bych použil (můj subjektivní názor)
obalenou elektrodou č.2 , nebo "céóčkem , myslím že obě metody jsou pro tento případ srovnatelné.
Vzhledem k rozměrům dílů, bych každopádně použil jejich upevnění ke svářecímu stolu nebo do svěráku - jinak bude sváření obtížné i pro velmi zkušeného svařeče.
Jde li o výrobu více kusů, zvážil bych zhotovení přípravku.
Kdybych byl zkoušející u maturity, a ty mě takto odpověděl, dal bych ti vyznamenání nebo aspoň medaili
Děkuju moc, to mi bodlo :-) Původně jsem koukal po nějaký 11 373 ale 11 800 bude lepší. Teď už si nějak poradím A co studuju? No je to administrativa ve strojírenství ale zrovna nějak svařování šlo mimo mě, pamatuju si pár svarů, nějaké metody ale jinak to není můj šálek čaje
Takže ještě jednou díky!
Dal bych si pozor s tou volbou oceli.11 800 nebude pro svařováni uplně vhodná - nemá zaručenou svařitelnost.Vím jak to chodí v praxi, ale u zkoušky by to na Tebe mohli vytáhnout.
Toto je typický příklad na odporové svařování.Elektroda i metoda mig mag jsou naprosto nevhoný způsob. Tak se svařuje třeba armatura do betonu , kde nezáleží na tom jak svar vypadá .
Přesně jak píše ZDENÁL na tuhle prácičku bych volil mezi TIG metodu a ocel třídy 12020 (následně zakalit) nebo 14220... Tj jen tzv. baj wočko.
Hranu nesrážet, použít přídavný materiál.
http://svarbazar.cz/phprs/showpage.php? … li_pouziti
A co říkáte na svorníkové svařování, je to moderní metoda a svorník vám vyrobí i z kvalitní oceli a přesně na tu kulatinu. Efektní a rychlé i kvalitní spoj. Mimochodem bych řekl, že originály těchto klíčů se vyrábí odporovým svářením, nebo se pletu?
ZDENÁL napsal(a):
Toto je typický příklad na odporové svařování.Elektroda i metoda mig mag jsou naprosto nevhoný způsob.
souhlas s ZDENÁLEM, v odpovědi jsem vycházel ze svých možností, odporové svaření je v tomto případě nejoptimálnější - pro případ výroby více kusů rozhodně.
O vzhled svaru ani tak nejde, protože celé to bude ještě pogumované.
existuje ještě jeden způsob jak takové díly svařit, tlakem + kovářsky - viděl jsem tuto metodu kdysi v dávných studentských dobách, mistr v soustružně upnul jeden díl do sklíčidla a druhý do vrtákové hlavičky na koníku, po spuštění soustruhu přitlačil oba díly k sobě a během pár sec. se třetím začaly tavit, soustruh rychle zastavil - za stálého tlaku koníkem a během chvilky byly kusy pevně spojeny!
Nebylo by jednodušší místo vyrábění dvou kratších kulatin vyrobit jednu dlouhou a odporově je svařit? Pokud by teda nevadilo, že nejsou ty kulatiny v jedné rovině ale pod sebou. Ušetřil bys tím jeden svár, jeden výrobek a hromadu výrobního času, což potom před komisí (my jsme se závěrečnou prací předstupovali před komisi, která jí hodnotila a museli jí obhajovat) určitě pomůže
Stránky: 1