SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 04-02-2011 18:53:27

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Svarovanie elektrodou.

Ahojte potreboval by som poradiť zopar veci.. Naštudoval som si techniku zapalovania a približne ako funguje toto zvaranie a chcel by soms a to doma naučiť sam.. A pomaličky.. Ale problem je v tom že neni nik ktory by mi povedal o bezpečnosti pri zvarani.. Mam staršie trafo.. prudy su tam len na I stupen - IV stupen.. Potom je tam že vypnute.. 220V a 380V .. a do zasuvky to ide na 380V takže sa zapína asi len cez ten 380V... Je tam uzemnovacia svorka a držiak elektrod.. ten kabel bol už dosť popraskany.. tak som ho zaizoloval.. bude to stačiť?.. priamo sa nedotykam toho popraskaneho zaizolovaneho..
zopar otazok.. predstavme si situaciu že zvaram k sebe dva plechy.. iba ich bodujem.. alektroda 2mm rutilka. to by som zvladol hadam ale chcem sa spytať ako je to s bezpečnostou .. čomu sa vyvarovať

1. Coho by som sa musel chytiť aby ma zabil ten prúd tam? Zemiacej svorky?
2. Mam normalne zvaračske rukavice lacné.. nič moc.. možem si s nimi pridržiavať elektrodu prstom ked je dlha?
3. Ked zvarujem dva plechy.. ku ktoremu dam zemiacu svorku?
4. Možem pri zvarovani držať ten plech ktory k tomu zvaram.. cez tu zemiacu svorku?
5. Kam dať zemiacu svorku ked je ten plech ktory zvaram veliky.. ale diera ktoru napr na brane zvaram maličká.. Može byť svorka aj na plechu ktory je natreny farbou?

Dakujem za odpovedí.. Pripadne ak vas ešte niečo napadne čo netreba robiť.. povedzte. dakujem.

Offline

 

#2 04-02-2011 19:04:24

Riso SK
Zablokovaný
Registrovaný: 06-11-2010
Příspěvky: 857

Re: Svarovanie elektrodou.

No tak za prvé . Prúd so zváračky by ťa asi ťažko zabil . Je to bezpečné napätie . A na tú farbu ti to nechytí . Musíš prebrúsiť miesto pre zemniacu svorku a miesto pri zvarovaní . Potom už to zcela ide . Držať môžeš všetko pokiaľ máš rukavice . Nepočul som aby dakoho zabila zváračka . A na tie dva plechy to je úplne jedno na ktorý to pichneš . Čím bližšie tým lepšie smile .


Napadání jiných, duplicitní účet. Proto ban.

Offline

 

#3 04-02-2011 19:07:57

m.evil
Člen
Registrovaný: 22-10-2007
Příspěvky: 2125

Re: Svarovanie elektrodou.

1) Pozri si toto video : http://www.welding24.eu/web/soubory-ke- … roudem.wmv
2) Ano môžeš ale len cez rukavicu
3) Svorku davaj na väčši kus plechu na ktory ideš  niečo privariť .Ale v podstate je to jedno , len aby si uzavrel elektricky obvod..
4) Nie , svorku pripni na zakladny  material  a ten plech si pridrž nejakymi klešťami ......
5) Svorka musi mať dobry kontakt s materialom , preto vždy na miesto kde neni farba a hrdza.

Offline

 

#4 04-02-2011 19:14:48

morseee1
Člen
Místo: tomášov
Registrovaný: 05-05-2010
Příspěvky: 207

Re: Svarovanie elektrodou.

ahoj ...  mozno by bolo pre lepsiu orientaciu napisat konkretny typ zvaracky, ale nie je to take dolezite .. skusim ti odpovedat na tvoje otazky
Ak sa bavime o bezpecnosti, bolo by najlepsie kupit kable nove. Ak su na zvaracke normovane koncovky, nemala by vymena byt problematicka
1. najlepsie je nicoho sa nechytat :-) ked tak, rukavice na rukach ..
2. mozes, elektroda je obalovana, takze ak sa nedotknes priamo holeho konca, malo by to byt OK
3. principialne je to jedno,
4. plati bod 1.
5. najlepsie je dat zemniacu svorku co najblizsie ku zvaru. Samozrejme s ohladom na pohodlie pri zvare. Musiz zobrat do uvahy aj cestu prudu, ktory musi prejst. Cim kratsia tym lepsie. Davat svorku na plech, ktory je natrety farbou nie je spravne, takto si akurat opalis zemiacu svorku a zvar bude ... ehm ... naprd. Lepsie je dat na miernu hrdzu ako na farbu. Miesto pre zemniacu svorku je najlepsie vzdy obrusit do cista. Tym zabezpecis perfektny prechod prudu, ktory je potrebny pre dobry zvar.

este jedna drobnost: 2,0 elektroda pre bodovanie plechov je dost hruba... daju sa kupit aj tensie, tusim 1,6 .... bodovanie elektrodov je vzdy problematicke, zalezi ale od hrubky plechu ... pre porovnanie napr autoplechy je bez veeeelkych skusenosti prakticky nemozne. Nad 1mm hrubky uz je to lepsie.


Tak dufam ze ma niekto doplni, pripadne opravi

Vela stastia :-)

PS .. he .. kym som to dopisal tak pribudli dalsie prispevky .. parada .. kde to zije.. tam je M***** :-)

Editoval morseee1 (04-02-2011 19:16:01)


--- ALFA IN Alf 180 HD ---
  ---      AS-3000F      ---
   ---  BINZEL MB 15  ---
    ---        ruky        ---

Offline

 

#5 04-02-2011 19:20:00

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

Zvaračka je trafo ktore ma asi 30kg big_smile fakt to je ťažke.. zvaračka nebola pustena 17 rokov a je to nejaky komunisticky vyrobok smile ako poznam že mam slaby prud? dam to asi skor na tu jednotku ten prud a uvidim ako to pojde.. sa mi bude ťažko zapalovať?

Takže je to bezpečné a teoreticky sa nemože nič stať ani keby som neviem ako naprd do toho šiel?smile.. no len problem by bol možno pri zvarani.. ked by bol veliky plech natretý.. a v strede v nom take "okno".. tak tam neni kam tu svorku dať.. pretože je to rovna plocha :X. Mám aj 1,6 rutilky aj 2mm.

M.evil dik za video idem ho kuknuť smile. Pri bodovani škrtať alebo ťukať? smile

Offline

 

#6 04-02-2011 19:40:54

morseee1
Člen
Místo: tomášov
Registrovaný: 05-05-2010
Příspěvky: 207

Re: Svarovanie elektrodou.

ano, slaby prud moze sposobit horsie zapalovanie, to je o zvyku ... Ak chces robit plech, tak potom urcite na mensi prud.

Zvaranie je za urcitych podmienok a dodrzania zdraveho rozumu celkom bezpecne...  Ak mas velku branu a v strede dierku, nevadi ze bude, ja neviem 2m zemniaca svorka, hlavne nech je dane miesto bez hrdze a farby.
Ak naozaj nie je  kam  dat zemniacu svorku (napr pri vacsich priemeroch gulatin ci rur) robili sme to tak, ze sme maly plochac dovarili (drzany v zemniacich kliestach) a tam sme vytvorili umelu plochu, ktora sa po dokonceni odrezala a zacistila.


skrtat ci tukat je tiez otazka zvyku .. ja osobne skrtam ... tukam iba ked mam novu elektrodu a nie je dobre obruseny koniec.


--- ALFA IN Alf 180 HD ---
  ---      AS-3000F      ---
   ---  BINZEL MB 15  ---
    ---        ruky        ---

Offline

 

#7 04-02-2011 23:16:02

jole
Člen
Místo: Ústí nad Labem
Registrovaný: 26-05-2010
Příspěvky: 535

Re: Svarovanie elektrodou.

Pánové,v tomto případě by nebylo na škodu,prostudovat si bezpečnostní předpisy při svařování elektrickým proudem.S trafem na střídavý proud bys vůbec neměl svařovat ve vlhkém prostředí,v těsných prostorách a vždy používat suchý pracovní oděv,suché rukavice a boty.Pokud by ses musel někde válet po zemi nebo ležet na svařované konstrukci,je nutné použít suchou,nevodivou podložku.Střídavý proud je mnohem nebezpečnější,nežli stejnosměrný.Proto je také povoleno napětí na prázdno pro střídavý proud do 50V u stejnosměrného je to do 100V.
Jole.

Offline

 

#8 04-02-2011 23:42:18

kirkmen
Člen
Registrovaný: 22-09-2010
Příspěvky: 439

Re: Svarovanie elektrodou.

jole napsal(a):

Proto je také povoleno napětí na prázdno pro střídavý proud do 50V u stejnosměrného je to do 100V.
Jole.

Tohle je špatná informace, povolené napětí naprázdno u střídavých zdrojů je 80V a u stejnosměrných 113V (114V), samozřejmě v normálním prostředí. Jak je to v jiných státech nevím.


Fronius - TransPulsSynergic 2700 - hořák AL3000UD 3,5m
              MagicWave 2200  hořák TTW3000A  ,  TransPocket 1500
JasigMIG 250 J90 - hořáky  binzel240 3m,  binzel-ergo250 4m    JasigMIG 350 - hořák Binzel360 4m
Hypertherm  - plasma  Povermax 1000, pro velké tloušťky autogen(LPG)

Offline

 

#9 05-02-2011 10:22:16

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4491

Re: Svarovanie elektrodou.

Co se týká bezpečnosti, v první řadě u starého trafa, které kdovíkde kdovíjak dlouho leželo, je třeba prověřit stav izolace. Jestli do sekundáru neproniká přes proraženou nebo navlhnutou izolaci ze sítě příliš moc proudu. Takže nejspíš přes nějakého známého elektrikáře. Přitom může změřit i napětí naprázdno na sekundáru, ať o tom trafu víš něco víc.
Co se týká vlastního svařování, doporučil bych trafo otevřít (odpojené od sítě!!!) a veškeré spoje aspoň na sekundárním vinutí očistit od koroze a pořádně přitáhnout. Zvláště pro začátečníka je to podmínka, aby vůbec mohl svařovat, protože nedokonalé spoje v podstatě znemožňují správné nadstavení svařovacího proudu, všelijak záhadně kolísá a klesá a začátečník to nepozná. Když to trafo budeš mít rozdělané, udělej pár foteček vnitřku, znalci tady z těch fotek určitě vyvodí pro tebe zajímavé věci. 
Co se týká popraskaných svařovacích kabelů, v suchém prostředí pro zkoušení nijak nevadí, pokud holá měď se neoctne přímo na mokré zemi nebo na uzemněném kovu, izolace by ale musela až opadávat, spíš je třeba se podívat, jestli kabel není někde zlomením zeslabený. Svařovací kabel pro začátky není problém potom dodatečně zaizolovat, třeba něčím typu kobercové pásky nebo v krajním případě obyčejné izolepy či levné papírové pásky původně určené na ochranu předmětů při lakování.
Co se týká bezpečnosti při svařování, obvykle bývá svařovaný předmět na zemi, takže na zemi je potenciál zemnicí svorky. Pokud ta zem bude vlhká, budeš mít nějaké, třeba potem provlhlé tenisky a sáhneš na druhý konec sekundáru, na elektrodu nebo kleště, třeba navíc ještě zpocenou rukou, těch cca 50 voltů svařovacího trafa tě slabě pokope. Obvykle je to jen nepříjemné, ale ruší to soustředění. Je tedy vhodné obvod přerušit, zkoušet svařovat na suchém hladkém betonu nebo mít nějaké lepší pracovní boty s gumovou podrážkou nebo mít kvalitní nepropocené rukavice....
Z vlastní zkušenosti radím používat při svařování nějakou dřevěnou desku nebo podobný izolační materiál na odkládání kleští s elektrodou, mně se párkrát stalo, že soustředěný na učení se svařování kleště odložil rovnou na svařovaný předmět.....
Co se týká zapálení oblouku, správného nadstavení proudu a dalších věcí, spousta informací je tady na tomto webu roztroušená po všelijakých diskuzích, nejsi první začátečník, co se tady ptá. Taky něco bude i v článcích. Jako začátečník máš možná ale lepší zakoupit nějakou středně silnou knihu o svařování, něco na úrovni učiliště nebo průmyslovky, tam by měly být všechny potřebné infomace v jednom.
No a potom už jen sehnat nějaké trošku lepší elektrody, nejlevnější ne, sehnat nějakou kopku železa, místa svařování a kontaktů pořádně očistit od rzi a barvy a zkoušet a zkoušet....

Editoval Radim (05-02-2011 10:28:35)

Offline

 

#10 07-02-2011 18:45:13

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

Takže dnes som skušal. Mam rurku z asi 1,5mm.. a skušal som to zvarať 1,6mm a 2mm elektrodami.. Skusenosti su asi take že som nevedel ako na to a tak som udržoval obluk asi len 4sekundy maximalne.. Niekedy sa mi stalo že sa elektroda lepila... inokedy že zas prepalila dierku.. na trafe mam len stupne I, II, III, IV a skušal som len na I a II.. a robilo to tieto veci.. dosť zaujimave bolo pre mna ked sa elektroda zalepila a začala sa taviť a ja som nevedel čo robiť wink takže by trebalo aj na to nejaku fintu.. A zvary vyzerali asi tak že sa mi podarilo z 20tich pokusov asi len 2 také bodove maličké.. a dve diery do toho.. Pošlem o chviľku foto ak z toho niečo bude vidieť. Dalej ked som držal eketrodu pritom dlhšie a pokušal som sa na jedno miesto variť dlhšie alebo ťahať.. tak vyzeralo to asi tak že bol len ten plech opaleny a na nom žiadny zvar.. Asi som to mal daleko? Alebo ako smile.. Dik za odpovede.. pripadne ak viete poradiť aky tam nastaviť prud.. z tych paličiek.. odfotim ešte zvaračku wink

Offline

 

#11 07-02-2011 18:56:19

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

Takže po terajších pokusoch s 2mm elektrodou a prudom stavenym na druhom stupni to zvaralo dobre ( ako zdroj som si zobral elektrodu ktora bola v zvaracej svorke 15rokov a bola to 2,5mm a prud bol tiež na druhom stupni).. Obluk som zapalil tak že som škrtol.. ale potom hned oddialil.. a hned na to približil.. a držal na jednom mieste.. potom ku plechu približil a hned oddialil.. vznikol tym dosť pekny bodovy zvar.. Pošlem fotku.. aspon podla mna je ten bodovy zvar pekný smile.. Pofotím.

Offline

 

#12 07-02-2011 19:15:44

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

takže tu je zopar obrazkov
http://img69.imageshack.us/img69/8361/snmka0219.jpg

Offline

 

#13 07-02-2011 19:21:39

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

tieto dva prve sa relativne podarili..
http://img708.imageshack.us/img708/9113/snmka0220r.jpg

Tu som to držal dosť dlho na tom jednom mieste
http://img717.imageshack.us/img717/6761/snmka0221.jpg

tu je zopar dierok big_smile
http://img218.imageshack.us/img218/5243/snmka0222.jpg

zvonku

http://img17.imageshack.us/img17/5161/snmka0223.jpg
tu je zvnutra
http://img687.imageshack.us/img687/3950/snmka0224w.jpg

Offline

 

#14 07-02-2011 22:21:46

bourač
Člen
Místo: Doksy, Máchovo jezero
Registrovaný: 01-06-2009
Příspěvky: 4724
Web

Re: Svarovanie elektrodou.

jestli jsou ty elektrody staré -  vezmi je domu  - usušit!  dej je klidně do trouby nebo aspoň na topení a potom už je uložit v suchu.


Likvidace ocelových konstrukcí. Excelentní paliči železa. A nově také dřevorubci.
Plasmy. Přímočaré pily ocasky. Ruční orbitální pila (za studena). Utahováky. Sbíjecí kladiva. Plošiny. Jeřáby.
Vaření obalenou elektrodou (Lorch).
Práce ve vysokých výškách a v hlubokých hloubkách. Práce v jedovatých a výbušných atmosférách. Nic levného.

Offline

 

#15 07-02-2011 23:37:16

smolko
Člen
Registrovaný: 04-02-2011
Příspěvky: 7

Re: Svarovanie elektrodou.

elektrody su relativne nové.. maju tyžden big_smile.. mam 2mm a 1,6mm..
Edison- Z vacsej dialky tiež toho moc neuvidíš.. hold nemám foták a táto kraksna na nokii moc nefotí smile..  a skusim aj husenku.. bol len jeden pokus, skor som chcel bodovo.

Offline

 

#16 08-02-2011 04:58:37

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4491

Re: Svarovanie elektrodou.

Máš tam nejspíš fixfokus, to znamená nepohyblivý napevno nadstavený objektiv, fotí ostře jen zhruba od jednoho metru do nekonečna, detaily jako svary s ním nevyfotíš.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče