SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Ahojte nenašlo by se to u vás někde ve formátu PDF?Díval jsem se po netu a nikde jsem nic nenašel a docela by mě to zajímalo ať mohu argumentovat v práci před konstruktérama..
A ještě jedna otázka
V jaké poloze by se měl vařit svár pokud je namáhán v tlaku tahu a střihu?
[img]http://img836.imageshack.us/i/obraz0192.jpg/[img]
Editoval cedan (19-01-2011 11:42:04)
Zdravím!
O výpočtoch zvarových spojov hovorí norma 05 0120 (neviem, možno existuje aj nové označenie), tam je všetko.... inak tuším dobre popísané je to v knihe "svařovaní kovu v praxi", je dosť drahá ale velmi dobrá publikácia, ale našiel som to aj na nete, skús pohladať 8-)
K druhému dotazu by som povedal, že v akej polohe by sa malo zvárať, aby to najviac vyhovovalo týmto pevnostným podmienkam, tak na tom to podla mňa nezávisí, načo by potom existovali všetky tie polohy zvárania? A keby náhodou taký zvar mal byť vykonávaný na nejakom pevnom mieste, otočí sa budovou alebo halou? 8-)
xavantes napsal(a):
Zdravím!
O výpočtoch zvarových spojov hovorí norma 05 0120 (neviem, možno existuje aj nové označenie), tam je všetko.... inak tuším dobre popísané je to v knihe "svařovaní kovu v praxi", je dosť drahá ale velmi dobrá publikácia, ale našiel som to aj na nete, skús pohladať 8-)
K druhému dotazu by som povedal, že v akej polohe by sa malo zvárať, aby to najviac vyhovovalo týmto pevnostným podmienkam, tak na tom to podla mňa nezávisí, načo by potom existovali všetky tie polohy zvárania? A keby náhodou taký zvar mal byť vykonávaný na nejakom pevnom mieste, otočí sa budovou alebo halou? 8-)
Mno k té první odpovědi - Díky ale mohl jsi sem dát ten odkaz.Vím že kniha je dost drahá ale na to abych si přečetl jednu stránku a založil pak knihu do skříně to se mě nechce
no a co se týče té druhé odpovědi - Já se zase přikláním tomu názoru že závisí a to docela dost přece nebudu svářet PE když mohu vařit taky PG viz. zmíněný dům a to samé lpatí i pro PA vs. PE a ano je logické že nebudu točit RD pokud je připevněn na pevné podložce,ale otočím jím pokud to půjde v tomto případě co jsem uvedl,skutečnost je že na dané OK bude viset cca 2500 KG(stále)navíc to je namáháno i střihem a tahem a tlakem.Jestli si rozumíme
Při správném provedení sváru nezávisí jeho pevnost na poloze svařování! Každá poloha má ale při ručním svařování jinou náročnost na zručnost svařování a na produktivitu práce.
Knihu o svařování netřeba kupovat. Stačí navštívit technickou knihovnu a tam příslušné vědomosti nastudovat. Takto získaná informace je díky vynaložené energii mnohem důkladněji uložena v paměti pro příští použití.
jirkati napsal(a):
Při správném provedení sváru nezávisí jeho pevnost na poloze svařování! Každá poloha má ale při ručním svařování jinou náročnost na zručnost svařování a na produktivitu práce.
Knihu o svařování netřeba kupovat. Stačí navštívit technickou knihovnu a tam příslušné vědomosti nastudovat. Takto získaná informace je díky vynaložené energii mnohem důkladněji uložena v paměti pro příští použití.
Hm tak já teĎ nevím.Má to logiku???Já prostě nemohu uvěřit že svár v poloze PE a8 bude mít takovou pevnost jak v pozici PA a8 na materiálu o síle 18mm.Nebo pokud je možnost tak to polopatě rozepsat (vysvětlit) abych to mohl logicky pochopit?
Tak já vám to vysvětlím na příkladech.
Jako svářeč jsem svařil tisíce svárů na trubkách i na potrubích na tlakových systémech elektráren. Tlaky se pohybovaly např od 50 do 250 barů při provozních teplotách i přes 500 st. C. Naprostá většina byla svařována v polohách podle dnešního označení PF, příp PC. Totéž by se dalo říci o svárech na různých konstrukcích v řadě elektráren v Česku i v zahraničí, které možná dosud nesou mé svářečské razítko.
Zjednodušeně řečeno je pevnost sváru dána jakostí svarového kovu, kvalitou promísení základního materiálu a správného přídavného materiálu a správně ošetřené tepelně ovlivněné oblasti.
asi bych ještě nějaký čas v práci před konstruktérama neargumentoval, myslím že je lepší ještě chvíli naslouchat
Nooo tak ti konstruktéři jsou asi jako já pilot jen mají tu pozici v práci to je ale asi tak všechno protože tech výkresy dělá stejně externí firma a co udělají oni musí se předělat
To Jirkati:
Jo já jsem to chtěl prostě dát nějak i argumentem technického rázu.Jinak sice mám nějaký ten svářečák ,ale přece jenom nemám ve sváření takový rozlet asi jako ty.Vařil jsem taky rentgeny pokud je to vyžadováno
cedan napsal(a):
Hm tak já teĎ nevím.Má to logiku???Já prostě nemohu uvěřit že svár v poloze PE a8 bude mít takovou pevnost jak v pozici PA a8 na materiálu o síle 18mm.Nebo pokud je možnost tak to polopatě rozepsat (vysvětlit) abych to mohl logicky pochopit?
Proč by svarový spoj měl mít jiné vlastnosti (pevnost) při provedení v posici PE, než v PA? Vlastnosti materiálu jsou dány zejména jeho chem. složením a teplotním zpracováním. To může být ovlivněno způsobem svařování, tj. můžeme najít nepatrné rozdíly mezi MAG vs. TIG, MMA vs. TIG ap. Poloha s tím moc do činění nemá. Může dojít v různých polohách svařování k rozdílné teplotně ovlivněné oblasti, ale to je tak zhruba vše. Při správně provedených svárech a dodržení tepelného režimu by se vlivem polohy svařování vlastnosti sváru lišit neměly. Náchylnost způsobit vady ve svárech svářečem, to ano.
ale dovoluji si nesouhlasit třeba tzv paddák ze zhora dolů se jeví jako dynamicky neodolný jinak mi to připomíná odlévání při 240 a více amperech
Stránky: 1