SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím ,
Potrebujem poradiť , potreboval by som do 2l kyslíkovej fľaše natlačiť tlak aspoň 100 atm. . Lenže je to troška problém , mám zdroj ktorý mi vie dodať iba 5 barov , ako zrobím z 5 barov 100 ? Lepšie povedané ako si naplním kyslíkovú fľašu nejakým jednoduchým spôsobom . Stačilo by ak by som ju vedel naplniť len do nejakých 100 barov . Musím to riešiť cez nejaké vysokotlakové pumpy ? Totižto je to to jediné čo ma napadlo .
No výsledek 200 l plynu v lahvi taky nebude nijak oslnivý. Jediné rozumné řešení je to přepustit z plné lahve. Ta si 200 l ani nevšimne. Vymýšlet vysokotlaký bezolejový kompresor není snadné.
Tu pomôže jediné riešenie: Nájsť iný zdroj .
pozoruhodné dotazy v souvislosti s radami a doporučeními v jiných vláknech se zde objevují...
když přepustím kyslík z plné (200Bar) 50l tlakové láhve do (0Bar) 2l láhve budu mít v obou 190Barů - hrubý odhad,
pokud si tu 2litrovou lahev napustím z originál naplněného svazku lahví (12ks) budu mít tlak jaký?
199Barů
upozornění: 200Barů už je opravdu velký tlak, takže člověk bez praxe by měl použít výhradně přepouštěcí trubku od renomovaného prodejce. Zkontrolovat čistotu ventilů, lahve propojit, nejprv otevřít naplno prázdnou, potom velmi POMALU otevírat plnou.
vysokotlake pumpy na kyslik ? v domacich podmienkach...ty brdo,teba by som nechcel mat za suseda,mi to pripomenulo ako jeden dedo par rokov dozadu vyrabal v panelaku z technickeho benzinu benzin do svojej starej š-120L
Budeme mít mladého svářeče
bourač napsal(a):
..... když přepustím kyslík z plné (200Bar) 50l tlakové láhve do (0Bar) 2l láhve budu mít v obou 190Barů - hrubý odhad,
pokud si tu 2litrovou lahev napustím z originál naplněného svazku lahví (12ks) budu mít tlak jaký?
199Barů...
Zjednodušený výpočet: 50 x 200 = 10 000 : 52 = 192,3 barů
12 x 50 = 600 x 200 = 120 000 : 602 = 199,33 barů
Bourači, máš to "ve voku" naprosto perfektně.
Tak ste ma dosť sklamali ( neberte to ako urážku ) , fakt nieje žiadne riešenie môjho problému ? A aj tak kde Vám naplnia 2l malú kyslíkovú fľašu ?
do přepoušteni kysliku bych se ani nepouštel, jeto o moc nebezpečnejší než přelevani propanu z bomby 2 kg do 2 kg bomby, jako jsem to delaval ja přes 2 ventily a origo hadici ke spotrebičum meva vařič,opalovací meva hořak a tak..
staryzvarač napsal(a):
Zdravím ,
Lenže je to troška problém , mám zdroj ktorý mi vie dodať iba 5 barov , ako zrobím z 5 barov 100 ?
Zdravím,jen ze zvědavosti;mohu se zeptat na ten zdroj kyslíku,který dodá pouze 5 baru???
staryzvarač napsal(a):
....Lepšie povedané ako si naplním kyslíkovú fľašu nejakým jednoduchým spôsobom ...
Toto je tvoje původní zadání.Tak opravdu nevidím důvod ke zklamání z odpovědí, jak jednoduše naplnit 2litrovou kyslíkovou láhev.
staryzvarač napsal(a):
Tak ste ma dosť sklamali ( neberte to ako urážku ) , fakt nieje žiadne riešenie môjho problému ?
jestli nechceš uhořet nebo vybuchnout tak není
alll napsal(a):
do přepoušteni kysliku bych se ani nepouštel, jeto o moc nebezpečnejší než přelevani propanu z bomby 2 kg do 2 kg bomby, jako jsem to delaval ja přes 2 ventily a origo hadici ke spotrebičum meva vařič,opalovací meva hořak a tak..
A v čem je to nebezpečné? Pokud se dodrží bezpečný postup a použije originál přepouštěcí trubka, tak to nepředstavuje výrazné riziko. (Postup viz. bourač)
alll napsal(a):
... přelevani propanu z bomby 2 kg do 2 kg bomby....
A k čemu je dobré přelévat PB z dvojky do dvojky ?? Chápu přelití z desítky do dvojky kvůli ceně za kg, ale toto nevím...
Z dvojky do dvojky som už prelieval aj ja.
Zmysel toho bol taký , že na jednej dvojke netesnil ventil cez závity a plyn unikal von z fľaše.
m.evil napsal(a):
...... na jednej dvojke netesnil ventil cez závity a plyn unikal von z fľaše.
To se mi stalo též a zjistil jsem to, až byla skoro prázdná, tak obsluze na benzínce, kde jsem ji koupil, říkám ať ji označí jako vadnou, on ji otočil dnem nahoru, viděl, že to fakt utíká, tak vadnou vyřadil a mě dal jinou, s tím, že to není problém, že tu vadnou normálně vyreklamuje.
Mám na Vás otázku . Keďže to asi budem prepúšťať , môžem prepúšťač " vyrobiť " z dvoch kyslíkových vstupných trubiek od RV ? Chcem aby to vyzeralo asi nejako takto akurát bez manometra http://www.svarforum.cz/forum/zobrobr.p … oooooo.jpg
To je , narozdíl od kompresoru , rozumný a možný nápad .
staryzvarač napsal(a):
môžem prepúšťač " vyrobiť " z dvoch kyslíkových vstupných trubiek od RV ?
můžeš Riso, ale mezi ty dvě trubky od redukčáků ještě vsaď alespoň 1m měděné trubičky průměr 6mm (nebo co bude pasovat)
to provedení na fotce není moc dobré - jde o manipulaci s lahvemi. Cu trubičku stačí zaletovat do mosazných trubek od RV cínem, ale důkladně.
Mňa by skôr zaujímalo , akú silnú stenu tej trubičky treba ...
http://www.tlakinfo.cz/t.py?t=2&i=1411&z=2 - i běžná chlaďařská Cu trubička vydrží s přehledem několik set barů. Tyhle malý průměry vydrží opravdu šílený tlaky i při malý tloušťce stěny.
Edit: Nebo třeba tady je trohu přátelštější vzoreček - http://www.empiriask.sk/info/Katalogy%2 … ypocet.pdf
Editoval Pruduch (09-12-2011 08:58:00)
bourač napsal(a):
staryzvarač napsal(a):
môžem prepúšťač " vyrobiť " z dvoch kyslíkových vstupných trubiek od RV ?
můžeš Riso, ale mezi ty dvě trubky od redukčáků ještě vsaď alespoň 1m měděné trubičky průměr 6mm (nebo co bude pasovat)
to provedení na fotce není moc dobré - jde o manipulaci s lahvemi. Cu trubičku stačí zaletovat do mosazných trubek od RV cínem, ale důkladně.
Stačí obyčajná medená trubka ? O manipuláciu mi až tak nejde ta mala fľaša ktorá má 2 l nieje až taká veľká a ťažká , ale asi to tak spravím . Dik
Obyčejná nestačí.. musí být pozlacená . Cu trubka samozřejmě stačí, ale ze slova "obyčajná" těžko poznat jakej bude mít průměr a tl. stěny. Jinak samozřejmě co se týče materiálu, tak stačí i měkká Cu s pevností 200. Minimální potřebná síla stěny dost závisí na průměru, viz vzorečky výše co jsem linkoval.
Pruduch napsal(a):
i běžná chlaďařská Cu trubička vydrží s přehledem několik set barů.
tak tak, zkoušel jsem v minulosti hydraulické hadice, naválcoval jsem koncovky (ze starých redukčáků) ale při tlaku nad 150bar, kyslík na více místech prolézal gumou, i když hadice byla nová nepoužitá a s dvojitým ocelovým opletením