SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Máte někdo zkušenosti s touto technologií?? Výdrž nástrojů ?Strojové vybavení?Problémy ?
Otvory a závity vyrobené touto tecnologií vypadají na vcelku vysoukou efektivitu a jako elegantní řešení
Editoval Honza007 (12-05-2012 11:13:16)
Firma, kde pracuju má celou sadu těch ,,vrtáků´´ a závitníky- využíváme je při výrobě závitů- udělá se pěkná díra, navíc se vytvoří náběh ze vnitř a závit má tudíš trochu delší oporu. Nevýhodou při té rychlosti jsou ty okuje z druhé strany, a tepelné ovlivnění okolí.... Jinak na přesné vrtání silných materiálů pořád zůstává vrták. A taky ten thermdrill je pořádně drahej- 1 vrták stojí okolo 1000-2000Kč Máme 6 sad se závitníkem- majitel byl pro, ale šéf řádil jak utrženej ze řetězu.......
Byla by to fajn nahrada za závitové nýty které mnohdy nejsou velkou výhrou.On taky vrtak z tvrdovu neni nic levnyho.Kolik der tak vydrzi treba 8micka?je treba predvrtavat? Videl jsem ze vetsi prumery predvrtavali?
Editoval Honza007 (12-05-2012 14:50:59)
Může si to každý,kdo má stojanovou vrtačku a nastřelovací hřebík zkusit. Maximální otáčky, jednička plech (profi zvládne mnohem víc), ze začátku je tření malé, proto asi to předvrtání (profíci používají pastu pro zvýšení tření v tomto okamžiku) a dirka je na světě. Při pokusu touto improvizací provrtat dvojku, jsem do plechu vyrobil jen důlek a místo špičky byla na nástřeláku úhledná hlavička. Ono ani profi vrtáky se nedělají takto slabé a mají na sobě chladič.
Díry do 10mm nepředvrtáváme- projede to pěkně. U větších průměrů předvrtáme obyč vrtákem. Pro zvýšení tření využíváme lapovací pastu - hrubost dle aktuální ceny (tu nejlevnější). Hroty máme už asi 3 roky a drží jak vsteklý! Co jim ale vadí je velký tlačení na špic- ze začátku to hce jen lehce tlačit jako u vrtačky (na klasický vrták) a pak pořádně zabrat- jak se natavý kov, tak to protlačíte naprosto krásně. U závitníku je to třeba nechat na automatice.
Diky tyhle informace me zajimaly.Jak vykonne vrtacky na to pouzivate?? staci bezna stolni stojanovka(nemyslim einhell a podobne)? Nebo je lepsi sloupovka?Je mi jasne ze od prumeru cca 10 mm to chce asi vykonnejsi vrtacku a na zavity to bude potrebovat slusnej kroutak.