SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Chtěl bych začít pracovat s hliníkem, tak se chci zeptat, jestli jsou třeba nějaké speciální kotouče. Kdysy jsem něco řezal a vím, že se ty póry na kotouči hodně zalepovali. Jak je to s broušením? Taky jsou na to třeba speciální kotouče? Co byste mi doporučili za značku a typy kotoučů?
Díky za odpovědi
Ahoj já na přípravu svárů používám na hrubé očištění klasickej kotouč ( případně když dojdeš do nějakého lepšího železářství tak Ti tam doporučej kotouč na Al ) nebo jen kartáč a pak pro přípravu samotného sváru používám fortunu s frézkou s hrubším zubem.
Zdravím pánové, moje rada je k nezaplacení! Používám obyčejné brusné papíry do flexky a na hliník raději s jemnějším zrnem. Hliník rychle ubývá. Celý vtip je že kotouč namažu lojem. Jedná se o obyčejný průmyslový lůj (lojová pasta), nouzově lze použít i vazelinu. Brusné papíry se opravdu nezalepí. Při oboušení se odemě jen práší. Stačí občas kotouč namáznout, jedem brusný papír do flexky vydrží klidně stovku sváru na hliníku aniž by se zalepil. Tento postup lze použít i na jiné barevné kovy - měď, mosaz, olovo,cín. A pro řezání doporučuji namazat řezný kotouč do flexky. A je naprosto zbytečné kupovat speciální kotouče. Lojavá pasta se dostane koupit v prodejnách s busivem a leštícimi pastami.
To urcite skusim.
Tak potom napiš.
Jako za mě já je používám ty kotouče řeznej má vysledek stejnej jako normální létá z toho bordelu dost,ale brusnej se tak nezalepuje a když leštím tak pod WD 40 a masakr jako zrcadlo :-)
Čím jsi mazal?
Nemozem si pomoct, ale mne sa najlepsie brusi hlinik starymi pouzitymi lamelovymi kotucmi, ktore su zodrate az na to modre lepidlo. Zrnitost 40. Pri bruseni VZDY pouzivam polomasku od 3M s filtrami.
Stránky: 1