SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 15-09-2012 15:38:13

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Vysvětlení od svařovacího dozoru

Dobrý den mam takový problem, byli sme na montáži v čechách a přišel investor. Chtěl vidět od všech svářečů certifikáty o státní zkoušce. Zásadní problém byl v tom že náš podnik vyslal na montáž a podnikový svařovací technolog si nad tím umyl ruce se slovy WPS a postupy jsou věcí investora DANÉ STAVBY. Tak sme vyrazili s potřebným vybavením. A tedka k té otázce: mám takové tušení že státní svářeč bez WPS a postupu je k ničemu. Nevím proč všechny firmy a firmičky vyžadují certifikované svářeče když nejsou ani certifikované svařovny a svářecký dozor tam také není. No a tedka k tomu investorovy, na dotas na postupy a WPSky nekam zavolal a za 2 hodiny nás odvolali ze stavby a poslali domů. Už tam nepojedem a daný investor přestal s podnikem spolupracovat.

Může mi to někdo vysvětlit. S pozdravem F

Offline

 

#2 15-09-2012 18:31:07

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: Vysvětlení od svařovacího dozoru

Bez dokonalé znalosti situace se nedá zcela přesně odpovědět, ale obecně platí:

1, Pokud šlo o montáž, tedy o sestavení výrobků vaší firmy na externím místě, pak vás měl vysílající podnik vybavit kromě pravidelně potvrzovaných Certifikátů svářeče také technickou dokumentací pro montáž.
2, Pokud jste byli firmou zapůjčeni jako svářeči do jiné firmy, pak vás měl vysílající podnik vybavit pravidelně potvrzovanými Certifikáty svářeče a technickou dokumentaci pro práci svářečů měla zajistit firma, pro kterou se pracovalo.
3, Všechny podrobnosti takové akce musí být ošetřeny smluvně a pracovníci (tedy i vy, svářeči) by měli vědět, co se dojednalo, za jakých podmínek budou skutečně pracovat.
4, Ne každé svařování prováděné svářeči se zkouškou podle ČSN EN 287-1 musí být prováděno podle WPS. Vždy záleží na tom, co požaduje zákazník. Existuje totiž celá řada tzv. výrobkových norem, které WPS vůbec nepoužívají a přesto požadují svářeče s kvalifikací, např. automobilový průmysl.

Takže uvažte, o kterou z variant ve skutečnosti šlo.

Offline

 

#3 16-09-2012 14:08:31

franišek
Člen
Registrovaný: 10-05-2011
Příspěvky: 636

Re: Vysvětlení od svařovacího dozoru

šlo o montáž vysokotlakého zařízení naší firmy k zařízení už stávajícímu a novému co dělala jiná firma. Tak se mělo svařovat na stávajícím a novém těch druhých. Naše se jen přistrčilo a přišroubovalo. Že jde o vysokotlaký celek tak jde o Wps a postupy. já si to na trubce ze žáruvzdoru s tl stěny 25 mm bez WPS nelajznu.

Offline

 

#4 16-09-2012 22:14:53

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Re: Vysvětlení od svařovacího dozoru

Podle toho co píšete, jednalo se o tlakové zařízení a zde již nestačí zkouška dle 287-1. Zde je nutné, aby na certifikátu svářeče bylo potvrzení notifikovanou osobou, že zkoušky byly vykonány dle Direktivy 97/23 ES tzv. PED. Problém mohl nastat již v prvopočátku, kdy jste začali vyrábět tu vaši část zařízení. Nepíšete, jestli ta vaše část byla svařovaná. Každopádně by měla být vaše firma pro takové práce certifikována dle ISO 3834-2. Svařovat samozřejmě musíte dle WPS pokrytých WPQR. WPS je starost výrobce a ne investora. Možnost, že na montáži budete pracovat dle WPS jiné firmy existuje, ale museli by jste pracovat pod dozorem svářečského dozoru té firmy, která je uvedena na WPQR. Na první pohled se zdá, že v tomto případě váš svářečský dozor tuto zakázku již v prvopočátku podcenil. Pokud neznám podrobně všechny informace (poptávku, smlouvu, výkresy atd.), nemohu vše správně posoudit.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče