SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Dobrý den,
ve firmě vedu evidenci svařečů, máme externí (živnostníky) ale i kmenové svářeče. Před nedávnem mne oslovil kamarád zároveň jeden z našich bývalých zaměstnanců zda bych ho proškolil z bezp. ustanovení a vystavil mu osvědčení o proškolení k ZK. Protože mám pověření vystaveno na firmu obrátil jsem se na svého vedoucího zda by to bylo možné bez toho aniž by byl svářeč veden v evidenci firmy. Bylo mi sděleno, že pokud zaplatí poplatek za proškolení tak je to možné.
Na pověření svařečského technika od ANB je věta "Toto pověření neslouží jako doklad pro udělení povolení pro vlastní podnikatelskou činnost" ,
pokud tomu dobře rozumím tak kamarádovi po proškolení "kartičku" mohu vystavit, protože to není moje vlastní podnikatelská činnost.
Rozumím tomu dobře? Jaké jsou vaše názory?
Děkuji.
Roman
V pověření máte pro jakou firmu můžete, co uvedete u toho kamaráda v protokolu, který se zasílá? Bylo mi mojí zastřešující organizací SVV Praha sděleno, že tím přeškolením přebírám i částečnou zodpovědnost za bezpečnost v jejich provozu. Já to tedy nedělám a posílám je do svářecí školy.
Stejně tak nemůžete správně přezkoušet sám sebe, je to prostě byrokracie u tohoto případu už vůbec.
Jo a v první řadě jde o prachy, velmi pečlivě si hlídají snadně vydělané peníze.
Editoval kirkmen (27-03-2013 07:39:36)
Není-li žalobce, není soudce, ale málokterá firma má ve svém oprávnění napsáno, že může přeškolovat svářeče z bezpečnostních předpisů za úhradu. A v tomto případě platí co je psáno, to je dáno. Takže pokud by si firma nechala zaplatit přezkoušení cizího svářeče se základním kurzem, tak za těch pár korun hrozí obrovská pokuta od finančáku za nedovolené podnikání. Takže je to na úvaze každého z nás, jaké riziko uneseme. Ostatně přezkoušení stojí ve svářečské škole pár korun a je to bez rizika.
Stránky: 1