SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
To Lubkup a ostatni stavitele: staci par veceru prostudovat svarforum svarinfo precist neco odborne literatury a informaci a rad a mate dostatecne mnozstvi informaci jak si poradit se stavbou vlastni svarecky na to staci znalosti zakladni (stredni) skoly + par vzorecku.Ja samozrejme nemam nic proti tem kteri chteji postavit vlastni svarecku pokud to maji jako konicka proc ne kdo si hraje nezlobi:).Samozrejme pak nelze pocitat cas ani penize. Snad neurazim ale prijde mi ze mnozi stavitele neumi snad ani cist nebo mnohdy uvazovat protoze ze zakladnich fyzikalnich vzorecku a logicke uvahy nelze svaret trafem o vykonu 500VA chapu ze je jednoduzsi sem hodit dotaz a cekat na odpoved ze na kolecku odvezou cely dum.Preci za par desitek minut az jedno odpoledne se da alespon teoreticky spocitat jednoducha svarecka treba ze zde stazitelne knizky.Vim ze treba nekoho popudim ale mnohe dotazy zde mi velmi pripominaji Jaru Cimrmana a jeho hledani slepych ulicek.
m.evil napsal(a):
hrmil napsal(a):
JanoL napsal(a):
mam doma 11 polohovy prepinac dal by sa pouzit na prepinanie odbočiek? a tu som doplnil 1 rozmer : http://svarforum.cz/forum/uploads/thumb … 1353_0.jpg
To jadro ,čo je na obrázku prenesie výkon približne 6,2 kVA.
To kde si nabral taky výkon?
Mne to vychádza nejakých 2265 W ....
Z literatúry.
prirez jadra 8,5*5,6=47,6 cm2
Ns/0,6) N= 47,6/0,6 t.j. 79,3 x 79,3=6288,49 W
N=6288,49 W
Pri indukcii 10000 G by to jadro malo preniesť ten výkon.Druhá vec je či sa tam zmestí vynutie.
Neviem kde sa tam nabral te smajlík.
Editoval hrmil (12-04-2013 09:00:04)
bobobo teraz neviem či si sa len pomýlil, ale z primárneho vynutia sa NESMIE ODVÍJAŤ žiaden drôt, inak zhorí primárne vynutie, stále tam musí byť taký počet závitov ktorý zodpovedá napätiu v sieti, teda 230V
No a k tomu horáku, kupovať akýkoľvek horák bez EURO konektora je doslova do neba volajúca sprostosť, majitelia Einhellov by vedeli povedať. Ja mám jeden horák a nepotrebujem ho vymieňať, ale z hľadiska údržby či náhradných dielov to má svoje opodstatnenie. Nehovoriac o spracovaní, ergonómii či dimenzovaní horáku na určitý výkon
ivko napsal(a):
bobobo teraz neviem či si sa len pomýlil, ale z primárneho vynutia sa NESMIE ODVÍJAŤ žiaden drôt, inak zhorí primárne vynutie, stále tam musí byť taký počet závitov ktorý zodpovedá napätiu v sieti, teda 230V
Malá zmena rozsahu závitov na primáre až tak velmi nevadí.Len sa bude jadro viac zohrievať,lebo bude viac sýtené.
Keď že sa jedná o prerušovanú prevádzku,tak to určite vydrží.
Ked si neni elektrikár , tak do toho ivko nehovor , lebo takto nevieš čo píšeš . Takýchto elektrikárov je zde celá hrba .
No a k té "úpravě" RTBčka . Osobně bych ho provozoval na 400V . No , změříš vstupní a výstupní napětí naprázdno . Odmotáš sec na napětí cca 14V . To bude jeden sec a tolik závitů namotáš na druhý sloupek . Na ten první dáš silnou izolaci a dovineš další vinutí . Podle zjištěných z/V bych to motal zase tak na 1/4 vstupnap-tj.100V . Změříš sec a vyjde ti např. 1,9V/z .Takže dovineš cca 50závitů . Takže bych navinul tak 4x5 a 4x7 závitů . Přepínač bude vyřazen a zapojí se na max 125-140A . No a k tomu dodáš zbytek MAGu . To co píše agent 007 je nesmysl , protože ani hejno projektantů nedá trafo napoprvé . No a až to takto vyzkoušíš , tak zjistíš , že jsi měl 1 nebo 2 vinty přidat-ubrat na sec a to samé na primáru . Ale toť vsjo .
Agent koho?????
Co je nesmyslneho na tom co pisu?Rad si to necham vysvetlit. Nikde netvrdim ze to bude vyrobene hned napoprve.Pisu o teoretickem vypoctu ale to jste mozna prehledl.
ps:007 vzniklo naprostou nahodou a nema to zadnou spojitost s tim od Fleminga.
Editoval Honza007 (12-04-2013 13:35:10)
Tu som si dovolil zoskenovať návod na výrobu zvar.trafa.Sám som si pred dávnou dobou asi 30 rokov urobil podla týchto výpočtov trafák.Existuje dodnes a určite aj fachčí.
http://www.svarforum.cz/forum/uploads/4452_zvtr.jpg
bobobo, to trafo je oddelovacie zo 120V na 120V takže ho treba komplet premotať, primar aj sekundar si viem vypocitat takze to dam na 24V a drot akeho priemeru mam dat na primar a sekundar ?
bobobo aký je dôvod na to aby niekto odvíjal z prímarneho vynutia, na to nemusím byť elektrikár aby som vedel že to je sprostrosť na N-tú , tým že to trafo nebude mať počet závitov vhodný pre 230V tak to trafo bude len viac kúriť, lebo bude preťažované, neviem čo by si vlastne tým chcel získať ? Že navinieš viac drôtu na sekundár, alebo ako ? Odmotáš poviem 50 závitov, povedzme že to ostane dimenzované na 210V a čo tým akože získaš ? Okrem vyššej teploty nezískaš nič a čím viac amperov potečie cez vynutie tým viac bude kúriť, a jediné čo sa môže stať že vznikne prieraz na primárnom vynutí, to sú mi len rady - úplne rovnaká sprostosť ako s tým horákom, cena základného Binzel je takmer rovnaká ako šmejdu bez EURO konektora navyše o 1 meter kratšieho
Ved on potrebuje len zmeniť sekundárne vynutie nič viac nič menej...
Editoval ivko (12-04-2013 15:19:40)
JanoL pre MIG/MAG potrebuješ rôzne výstupné napätia, a tých 24V sa mi zdá vela, potrebuješ nejakých 17-22V (17V/18V/19V/20V/21V/22V) to by si mal 6 stupnov regulácie, drôt musíš použiť taký aby bol dimenzovaný na daný výkon, na to sú tiež nejaké tabulky, respektíve vzorce
Zmensenim poctu zavitov primarneho vynutia, dojde k vecsiemu syteniu jadra (zase vsetko zmierou) a tym je mozne preniest vecsi vykon pri zachovani rozmeru jadra... Zesa to bude hriat nevadi od toho je tam ventilator. navyse praca je s prestavkami
Taky nejsem elektrikář, ale podívejte se konečně do těch levných svářeček baubau! Tam taky bývá trafo velikosit pár stovek Watů. Jak tady píšete o sycení, tyhle trafa mají právě problém s přehříváním, protože jsou tak hrozně přesycené, aby dodali dostatečný výkon. Takové se používali kdysy možná tak ve větších nabíječkách, dnes to cpou do svářeček, jenom to jinak navinou. Při normálním použití když budu ještě slušný by jste použili takové trafo dejme tomu na 1000W. V aplikaci svářečky dává třeba i 3000W, tedy 3x takový výkon. Co vím, tak se kolikrát používají i trafa, které mají primár navinutý pro 400V i 230V. Třeba právě v nabíječkách. Když se zapojí do sítě 230V to 400V vinutí, tak dává menší proud. Při přepnutí na 230V dává větší. U svářeček COček pokud vím bývají odbočky na primáru, né sekundáru!
Tak to sa ospravedlnujem za tú mylnú informáciu ohladom odbočiek na sekundáry, logicky na primáry tečie menej ampérov ako na sekundáry
Ivko: Taky jsem nemyslel vás. V tom, že přepínač na svářečce mění napětí po stupních máte pravdu. Ale je to docíleno právě těmi odbočkami na primáru.
vyplatí sa to trafo previnúť na 400V alebo je lepšie na 230V ? a 2mm drôt bude na primár 230V málo ?
Editoval JanoL (12-04-2013 22:10:12)
Nevím jak to bývá u svářeček, ale u menších traf se počítá myslím 2A na 1mm drátu. Na primár se myslím dá použít sycení drátu až 2,5A na mm drátu a na sekundár myslím až 6A na 1mm. I kdyby jste cucal z 1mm drátu těch 6A i na primáru a počítal jste s dobrým chlazením, tak 2mm drát máte asi 12A.
takže zajtra idem navíjať to trafo primár 225 závitov + 11x5 závitov na odbočky a 22 závitov na sekundár
Keď to chceš navinúť na 230 V,tak použi prierez Cu drôtu min.4mm2.Tak budeš mať istotu že zaťaženie primáru bude pri 16 A 4 A/mm2 na plný výkon a primár Ti vydrží dlhšie len mierne teplý.Musíš počítať s tým,že primár bude horšie chladený ak bude na ňom aj sekundár.Záleží na tom ako si navrhneš jednotlivé vynutia.
mám problém: treba mi okolo 100m drôtu 2mm a to sa tam nevojde môžem tam dať 1mm alebo čo mám teraz robiť ? a ako zistím konštantu plechov ?
Editoval JanoL (13-04-2013 10:08:59)
teraz som zistil ze som si zle precital prispevok a zle vypocital zavity teraz to uz je dobre: 169 zavitov primar + 11x5 odbocky a 22 zavitov sekundar
Kedysi ked som trochu bastlil okolo zosilovačov tak si pamätám že trafo ktoré malo na sekundáry 1mm drôt dávalo 4A. V tvojom prípade ak by to šlo na primár 230V to je necelých 1000VA, ktoré by si mal rovnako odoberať zo sekundáru pri povedzme 20V by sa to rovnalo zváraciemu prúdu necelých 50A dosť málo na zváranie, myslím že vyrábať MIG/MAG s tým že vynutie trafa bude permanentne preťažované, to už je lepšie si rovno kúpiť Einhella za 150€
Ked si to porovnám tak trebárs Formig 250 má +- rovnaké trafo ako starý 20 ročný ETP Compact 160 (tiež 3x400V), kdežto u toho Formigu fúkajú dva ventilátory rovno na trafo, diodový mostík je až za trafom. U ETP čo mám v práci aj doma ventilátor fúka priamo iba na diodový mostík, trafo je pod ním, chladené akokeby samovolne, vzduch sa vyfukuje mriežkami pod trafom
Editoval ivko (13-04-2013 11:10:47)
na 1125VA mi vyšlo 1,6mm drot bude to stačiť ?
JanoL napsal(a):
na 1125VA mi vyšlo 1,6mm drot bude to stačiť ?
Ještěže tady teď není bobobo, asi by ho z těch otázek kleplo.
A přitom už je tady kousek výš odpověď naprosto relevantní.
hrmil napsal(a):
Keď to chceš navinúť na 230 V,tak použi prierez Cu drôtu min.4mm2.Tak budeš mať istotu že zaťaženie primáru bude pri 16 A 4 A/mm2 na plný výkon a primár Ti vydrží dlhšie len mierne teplý.Musíš počítať s tým,že primár bude horšie chladený ak bude na ňom aj sekundár.Záleží na tom ako si navrhneš jednotlivé vynutia.
Protože u vinutí je důležitý průřez, nikoli průměr drátu. Ony spolu sice obě veličiny souvisí, ale exponenciálně.
Ivko: vy asi pořád melete z hladu, že? Mě tady pan BOBOBO stále napadá, že melu blbosti, ale nevím. To chcete říct, že svářečky Einhel nemají trafa přetěžované? A proč tedy můžete svařovat tak max. 10 minut a pak to vypne tepelná ochrana, pokud je funkční?