SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
diky moc toto je uz svarene na stoupacku tak priste :-D a snad to bude drzet :-D
Pokud pouzijete metodu zhora dolu pak jen na tl. materialu do 3 mm silnejsi na stoupacku predevsim u nosnych svaru.Nicmene se dost casto dela koren stoupacko a kabat padakem.A co vim od starych svarecu casto se to tak delalo na montazich treba na konstrukcich hal a pod.
Už tady zazněla hromada rad, ale ta hlavní se kupodivu neozvala. Všechny řeči o vzhledných svárech jsou sice hezké, ale hlavním účelem svařování není vzhledný svár, ale jeho pevnost. Existuje velice jednoduchý test, který si každý můžeme udělat kdykoliv a řekne nám o našich schopnostech mnohokrát víc, než desítky více či méně povedených fotografií.
Stačí vzít dva plocháče třeba 60 x 5 mm, jeden postavit kolmo na druhý a zavařit si koutový svár ať už v PF, v PD, nebo v PB. A po svaření plocháče složit ve svěráku na sebe. U větších svárů je dobré svár uprostřed šířky po celé délce třeba proříznout uprostřed šířky flexou do poloviny hloubky. A prohlídkou takhle otevřené kořenové části sváru hned vidíme, co vlastně umíme. A neprovařený kořen je podstatně horší vada, než nějaká drobná nepravidelnost na povrchu. A jak smí svár vypadat se každý může podívat do normy ČSN EN 5817.
a já ted co jsem slyšel... i co vím tak by se svár ze shora dolů neměl svařovat vůbec a pokud ano tak jak tady zaznělo max do tlouštky 3 mm a pouze trubičkovým drátem.
mno ono asi zalezi taky na zatizeni svaru je rozdil svar na brance a na moste dnes sem okukoval silo co stavela jedna nejmenovana firma ... silo je na 30tun a kdyz sem videl svary ....... jedine proc to asi nepraskne je ze na tech stojnach posazene :-D
na výrobcích co jsem svařoval ještě v předchozí firmě... tak tam byly patky, 40 mm tlouštka, z obou stran V svar a pri bodování jsem to svařoval v poloze PF, když jsem to vzal na padáka tak to praskalo, abych nemusel předehřívat při bodování tak stoupačku a bylo to perfektně provařené, když se to vzalo na padáka tak se muselo z obou stran, nebylo to provařené a když se to převářelo tak to normálě střílelo do sváru( byly tam pory) a tím pádem to nebylo provařené. v poloze PF to bylo na 100%.
Jirkati: o té zkoušce sváru ve svěráku jsem psal v 25 příspěvku Je to nejjednodušší zkouška pro kontrolu, kterou si každý opravdu provede sám.
Unihero: my v práci vaříme víceméně všechno na padáka pokud to nejde polohovat a vařit metodou PA, PB případně PC. Ovšem záleží jestli to má "jen" držet u sebe, nebo to musí být pevné. U těch pevných věcí se vaří stupačka, ale jsou to spíše výjimky...
Majk: Já bych to vařil normálně poloha PA a cca 150A
Majk: tak to je teda pěkný humáč!
Takhle nějak by měly vypadat sváry http://rellik.rajce.idnes.cz/Svary_MAG_-_Kovax_drat/
Rellik napsal(a):
Majk: tak to je teda pěkný humáč!
Takhle nějak by měly vypadat sváry http://rellik.rajce.idnes.cz/Svary_MAG_-_Kovax_drat/
proč je ten svár v rozměru a takovej převýšenej s boulí?
Unihero: Ono to trochu zkresluje foťák a navíc tak ty rohy požaduje zákazník - Jde to pak ještě zabrousit. Vím, že to není zrovna ukázkové, ale určitě lepší než to co poslal Majk...
Jinak to samé tak děláme i na vícevrstvých svárech http://rellik.rajce.idnes.cz/Svary_MAG_ … C_0255.jpg Po obroušení to pak vypadá o moc líp.. To bohužel vyfocené nemám...
Rellik napsal(a):
Unihero: Ono to trochu zkresluje foťák a navíc tak ty rohy požaduje zákazník - Jde to pak ještě zabrousit. Vím, že to není zrovna ukázkové, ale určitě lepší než to co poslal Majk...
Jinak to samé tak děláme i na vícevrstvých svárech http://rellik.rajce.idnes.cz/Svary_MAG_ … C_0255.jpg Po obroušení to pak vypadá o moc líp.. To bohužel vyfocené nemám...
Zitra az mi pujde proud hodim Ti sem fotky svarů co ted mrskam v nove firme. Dost lidi nechape ve firme
skládanej z prava do leva
http://svarforum.cz/forum/zobrobr.php?i … anej_1.jpg
skládanej z leva do prava
http://svarforum.cz/forum/zobrobr.php?i … anej_2.jpg
jinak sváry a14
to je také moje plus, svařuji z leva do prava jako z prava do leva, proto mohu všechno svařovat zrcadlově. pak to i na oko vypadá perfektně, mnozí to hází jen z prava do leva a nyvpadá to zrovna moc esteticky když na jedné stranně mají krásný plynulý náběh a na druhé stranně mají schody.
Editoval Unihero (29-07-2013 21:41:19)
Unihero: Já taky vařím z obou stran. Nedělá mi to problém. Tohle byly a8. To je vůbec poprvé co jsme něco takového dělali. Jinak jsou max ty a6. Většinou a3 a někdy dokonce chtějí a1, což je v ruce nemožné...
My jsme teď už druhý týden nic nevařili (což je v tomto horku supr) a tak jsem třeba já dělal jiné věci
Jinak ty sváry co odkazuju, jsou už staršího data, teď už vařím zase trochu jinak... Po neděli budeme zase asi vařit nějaké větší sváry, tak něco přidám...
Majk, na ZK je ta krycí vrstva stoupačky velice hezká, bohatě by postačila i u úřední zkoušky
dalsi dotaz pri zavareni polohy PB tak na konci svaru byli bublinky v korenu (po rozlomeni ) ale bublinky stylu studenaku ve svar kovu abych to vysvetlil lepe po rozlomeni tak v koreni svaru byl v jedne pulce lomu dulek a druhe vycnelek ale lesklej o velikosti 1mm takto poslednich 20mm svaru bylo asi 5ks tohoto
snad zmeho popisu pochopit co myslim
Hmm, klasika, ke konci svaru sklápíš hořák,takže špatná ochrana svar.lázně, běžná chyba začátečníků, taky se mi to stalo, půl hoďky jsem musela trénovat na nečisto bez sváření a bylo!......hi
zdravim mam dalsi dotaz kdyz varim jekly tak vodorovna poloha vetsinou koutak mam na konci svaru dirku (jako bych to propichnul spendlikem ) co delam spatne
Dovaření se dělá tak že se na konci ještě jednou zatočí jako když si dáváš šlehačku na zákusek.
Editoval Ládes (09-09-2013 19:57:40)
Jak se jmenuje ta firma z Brna? Včera jsem byl svářat patky u sila, který bylo postavený a muselo se to vyztužit- patky byly strašný.....