SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Mohl by mi prosím někdo poradit, proč po eloxování se na hranách především a trochu na povrchu hliníku (AlMg3), vytvořili vyoxidované důlky ? Když to opravím TIGem, tak po eloxování je jiná barva svaru než zakl. materiálu.
Předem děkuji
Necítím se být v otázkách oxidace povrchů kovů nějak extra zběhlý,ale rozum mi říká že je to přítomností té hrany(elektroeroze na malé ploše) a přípravou povrchu-zakomponování odbroušeného kovu do povrchu.Zkuste místo hrany malý rádius a povrch pečlivě zbavit přilnutých šupin kovu.
Hmm, jenže výrobek je to opakovaný a stalo se to až u třetí série, ta varianta s cizorodou látkou je dobrá na zvážení, zda na to někdo nebrousil před odvozem do eloxu.
Je li povrch broušený tak to bývá u většiny hliníkových slitin problém.Chce to neustále ostré brusivo(často měnit),přítlak tak akorát ani malý ani velký(při malém se o obrobek jen špiní brusné médium(pás, kotouč,tělísko ap.)) při velkém se z povrchu obrobku naopak vytrhává materiál,který se někde jinde namázne.
Holt se v místěch těch důlků posunuly podmínky. Normálně při eloxování vznikají další pevné oxidy v původní vrstvě a tím ji zesilují a utěsňují a případné kapalné nebo plynné odpadní produky přes eloxovanou vrstvu unikají. Tady zřejmě neunikly, ale naopak roztrhaly eloxovanou vrstvu .
Taky nejsem v tom extra zběhlý. Přiklonil bych se k tomu sražení hran a vyleštění stop po broušení a případně při eloxování ke zmírnění podmínek . Snížením napětí, pokud se eloxuje elektrickým proudem, nebo teploty nebo koncentrace chemikálií.
Barva materiálu po opravě Tigem logicky bývá jiná, protože jednak tam bude asi nějaká změna chemického složení kvůli vysoké teplotě, jednak bude jiná struktura toho kovu.
Jinak co se týká odstínu, eloxovaný povrch by měl jít během eloxování barvit, barevné rozsíly tudíž zmenšit.
Děkuji všem za příspěvky a náměty k řešení, s tím srážením hran to navrhnu. Ještě jednou díky
Já jsem se před časem zabýval eloxováním (po domácku). Problém vidím v tom, že na hranách je větší hustota proudu ( atím i vývin plynu a tepla) V těchto místech bývá vrstva méně kvalitní. Mělo by pomoci sražení hran, snížení proudu, případně nižší teplotu lázně.