SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Ahoj.delam zamecnika-svarece.mam zk 135 1.1 .
Chtel bych se zivit svarovanim a tedy potrebuji si udelat statnice.
Prosim o radu,jake statnice 135 tky si udelat.zatim jsem psal svarecske skole u nas,ale jen me zblbli hlavu jeste vic.kdyz jsem se ptal svarecu statnicaru u nas v praci,nic moc mi nerekli.tedy prosim a doufam,ze mi poradite zde.platit si to budu sam.
Rozsah zkouzky je dan polohou druhem svaru a materialem ktery se pri zkousce svari tim je dano to co pak lze v realu svaret.Takze idealni je zvolit materialy tridy 2 a polohu hl45 (trubka naklonena v uhlu 45° + idealne doplnkovy koutovy svar.Zel bohu a nastavenym pravidlum, na pokryti co nejvetsiho rozsahu tloustek a prumeru je treba mit cca 3-4-5 zkousek a kazdou zacvakat+kazde 2 roky prezkouseni.Vetsinou se dela zkouska na tupy svar stoupacka + koutovy plech10-12. A v realu se pak vari co je potreba.
Toto mi nabizi moje firma : EN 287-1 135 P BV 3 S T15, O PF SS NB MIG.tedy mam v budoucnu sanci prorazit jako svarec v jakekoliv firme?
Stenly - žádné "státní" zkoušky už víc než 20 let neexistují. Jsou jenom zkoušky podle norem ČSN 050705 (základní kurzy) a podle ČSN EN 287-1. Tyto dvě normy spolu nemají vůbec nic společného. Honza007 to popsal sice stručně, ale výstižně. Prostě dnes se volí zkouška, resp. její rozsah podle toho, co zaměstnavatel potřebuje.
Stenly napsal(a):
Toto mi nabizi moje firma : EN 287-1 135 P BV 3 S T15, O PF SS NB MIG.tedy mam v budoucnu sanci prorazit jako svarec v jakekoliv firme?
Tato zkouška zrovna není úplně obvyklá, ale jak píšou kolegové výše - je to zkrátka relativní. Ten dělá to a ten zas něco jiného. Osobně mám zkušenost, že poměrně široké uplatnění mají svářeči s touhle zkouškou:
EN 287-1 135 P BW 2 S t12,0 PF ss nb - čili zkouška svařovaná metodou MAG, na plechu tl. 12mm, v poloze svislé zezdola nahoru, vařeno z jedné strany bez podložení. Rozsah platnosti je u této tloušťky 3 - 24mm. Pokud tedy nastoupíš někam, kde svařují "plechařinu", nebo jackly např. do tl. stěny 2mm, s touto zkouškou nepochodíš.
t15 je už bez omezení tloušťky.
Pokud rozsah zkoušky přesáhne vchní hranici tj 25 mm pak je opravdu bez omezení tluštky tj.u zkušebního kusu 15 mm 2*15=30 ale stačí použít "plech" o tloušťce 12,5 mm a máte neomezený rozsah směrem nahoru.
12,5 se bohužel nevyrábí. Po t12 následuje až t15.
kemppin napsal(a):
12,5 se bohužel nevyrábí. Po t12 následuje až t15.
Mám takové tušení že se na zakázku dělá se i 14 ale dost blbě se shání (nebo jsme kdysi dělali ze zmetkového plechu) jedno nebo druhé . Jinak slovo plech je proto v uvozovkách.
Tak jsem byl ve svarecske skole u nas a rekli mi toto:
"Nejčastěji se dělá úřední zkouška na plechu,tupý a koutový svar na materiálu 5 (můžete svařovat skupiny 1-7 )
Zkouška by byla pod označením takto :
ČSN EN 287-1 135 P BW 5 t 15 PF ss nb
ČSN EN 287-1 135P FW 5 t 10 PF ml
Trubky jsou náročnější – doporučuji udělat později ."
Chci odjet svarovat do zahranici,tedy co si o tom,co mi rekli myslite?a jake budu mit uplatneni v cizine?(penize a nabidka prace apod..)
Editoval Stenly (30-09-2013 23:14:50)
no, víte, já bych doporučila 135 FW a k tomu 141 T , přece jen bez praxe budete mít větší šanci se chytit, většina firem požaduje pracovní vzorek, jak říká šéf po zkouškách, bez praxe nejste svářeči, jen slabý opar nad svářečovým lejnem....hi, na ty větší tlouštky a polohy bych se specializovala podle potřeby budoucího zaměstnavatele.
kemmpin a Honza007 - bacha na to, není to úplně bez omezení. V případě zkušebního kusu tloušťky nad 15mm je rozsah sice neomezený směrem nahoru, ale pouze od 5mm výše. Čili tloušťky pod 5mm nemůžete zkouškou pokrýt.
evik - pokud se kolega Stenly živí jako zámečník-svářeč a má ZK 135 1.1, nevidím důvod proč by neudělal zkoušku na BW dle EN. Jako doplňkový udělá u zkoušky kouťák v poloze vodorovné a má oprávnění i na FW. Navrhujete trubku na 141, ale s tím právě bez praxe bude mít rozhodně problémy...
Stenly ohledně toho materiálu třídy 5 - to se mi zdá trochu jako blbost nebo podfuk. Opravdu u vás ve sv.škole nejčastěji dělají zkoušky na oceli tř. 15? Kolik potom stojí taková zkouška, když uvážím cenu základního a přídavného materiálu?
Celkova cena kurzu + zkousek cini 22 700 ,- kc tedy to je cena toho,co mi poradili ve svarecske skole
ja prave vubec nevim,jak si to poskladat tak,abych v realu mohl svarovat v co nejvetsim rozsahu.ale i celkova cena aby byla prijatelna.to je max tech 23 - 25 000 kc.trubky klidne pockaj nez se vyvarim,kdyz je to tak udajne tezke je svarovat.mam zkusenosti ze svarovanim ploten - tedy plechy.svaroval jsem snad ve vsech polohach a jak se rika na cerno.ale za 10 500 kc mesicne.proto si chci dodelat en 287-1 a odcestovat tzv. Do sveta.cizina
Editoval Stenly (01-10-2013 11:06:14)
Hmm, u nás jsou nejčastější kombinace 135 P FW 1.1t8 a 141T BW 8 t2 Pa, ostatní si dělá jen jeden svařeč ze skupiny nebo firmy, na montážích ještě 111P FW, a parťák T hl045, aby to měli pokryto,na materiálu 5 zde dělá zkoušku firma vyrábějící ultralighty 141, pokud nemáte praxi tak bych začala tímhle a cenově se do tohoho pohodlně u nás vejdete. tož tak....
jaczub napsal(a):
kemmpin a Honza007 - bacha na to, není to úplně bez omezení. V případě zkušebního kusu tloušťky nad 15mm je rozsah sice neomezený směrem nahoru, ale pouze od 5mm výše. Čili tloušťky pod 5mm nemůžete zkouškou pokrýt.
evik - pokud se kolega Stenly živí jako zámečník-svářeč a má ZK 135 1.1, nevidím důvod proč by neudělal zkoušku na BW dle EN. Jako doplňkový udělá u zkoušky kouťák v poloze vodorovné a má oprávnění i na FW. Navrhujete trubku na 141, ale s tím právě bez praxe bude mít rozhodně problémy...
Stenly ohledně toho materiálu třídy 5 - to se mi zdá trochu jako blbost nebo podfuk. Opravdu u vás ve sv.škole nejčastěji dělají zkoušky na oceli tř. 15? Kolik potom stojí taková zkouška, když uvážím cenu základního a přídavného materiálu?
já psal že jen nahoru
Honza007 - sorry, všiml jsem si až teď