SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO  | 

| 

Nejste přihlášen(a)
včelín sa da odmedzit tym,že si da zvárač stuple do uší
 ja pisem vsetko z praktickeho hladiska,to co vyuzijem a naozaj s cim robim a je mi to pri praci prinosom.Je kopa funcii co maju stroje a vyuzije ich clovek dva krat za rok a to je o nicom.
Z Vašeho hlediska ano, ale ty zdroje musí být vybaveny i pro jiné účely, které Vy využijete jednou za rok, ale jiná firma je přímo vyžaduje. Např IGC (Inteligent Gas Control) je v podstatě založeno na tom, že když pustíte plyn hořákem ven, tak ze začátku fouká víc a pak sleze na nastavenou hodnotu. Dá se to buď řešit přídavným ventilem, který omezuje tyto špičky nebo funkcí ICG.
gondis napsal(a):
Z Vašeho hlediska ano, ale ty zdroje musí být vybaveny i pro jiné účely, které Vy využijete jednou za rok, ale jiná firma je přímo vyžaduje. Např IGC (Inteligent Gas Control) je v podstatě založeno na tom, že když pustíte plyn hořákem ven, tak ze začátku fouká víc a pak sleze na nastavenou hodnotu. Dá se to buď řešit přídavným ventilem, který omezuje tyto špičky nebo funkcí ICG.
na tuto funkciu som sa pytal uz o par prispevkov skor, takze ak mozem, zopakujem otazku:
1. je potrebny ten special ventil, alebo funkciu podporuje samotna zvaracka
2. aky je rozdiel (teda okrem ceny) medzi tymto special ventilom od migatronicu a klasickym sporicom, ktory sa pouziva (resp. nepouziva 
 ) uz nejaky ten piatok
Dobrý den pánové,
určitě jsem vše zvažoval o výběru Migatronic vs. Fronius: 
vše muselo být rychle rozhodnuto..takže jsem se uchýlil k těm obecným a pravdivým pravidlům při výběru.Samozřejmě, že jsem si načetl i jejich anglické zkratky/názvy- kde jsem zjistil, že je to jinak pojmenované,ale funkce je stejná:-).Co se týká srovnání obě mašiny jsou dobré.U nás vyhrál Migatronic - zpětně jsem hodně využil rad zde na fóru o svařování TIG i o vlastních zkušenostech členů fóra. Byl jsem až mile překvapen jak to zde funguje.Děkuji moc ke všem příspěvkům.
Momentálně jsem s mašinkou od Migatronicu moc spokojen a co se týká servisu je takřka 24.hod.:-) což je super při jakémkoli řešení.A to byl jeden z hlavních bodů při výběru pro nás, kdy zkušenosti v mém případě byly minimální.
Teď díky fóru a příspěvkům jsem se posunul o velký kus dál.Informace jsem předával dál ke svářečům. Začátek nebyl lehký, každý měl strach, ale teď jsme dokázali svařit vzorek, který je na schválení a vypadá to dobře.
Fronius je složitější na nastavení a Migatronic má nejlepší hořáky takže si myslím že asi Migatronic
zz1kemppi napsal(a):
...Migatronic má nejlepší hořáky ...
neda mi to, takze znovu zopakujem, ze rovnake horaky predavaju rozny vyrobcovia, prikladam zopar foto - ako by ich jedna mater mala ![]()
migatronic (najlepsi 
 ):
parweld ergotig (starsi model) (ten bude asi druhy najlepsi 
 ):
parweld progrip (novsi model) ( o generaciu modernejsi nez najlepsi a druhy najlepsi 
 ):
esab (rovnaky ako modernejsi nez najlepsi a druhy najlepsi 
 ):
oerlikon citorch nt, saf-pro citorch nt - oerlikon je cerveny, saf modry:
este zaujimavejsia je situacia s modulmi dialkoveho ovladania, ktore sa zasuvaju do rukovete horeuvedenych horakov - mam odskusane, ze modul migatronic funguje v horaku esab a opacne - s najvacsou pravdepodobnost budu fungovat vsetky vsade
uz zostava len zistit, ktory cinan tie horaky vyraba
za povsimnutie stoji aj to, ze migatronic horak je totozny s parweld ergotig (starsi model) a esab je totozny s parweld progrip (novsi model), takze sa da povedat, ze esab predava o generaciu modernejsie horaky ako migatronic ![]()
Editoval rcp (27-10-2013 20:35:44)
Pěkný obrázky jen jsem porovnal Fronius hořák a Migatronic. S Froniusem jsem svařoval a jeho menu a nastavení je hrozně složitý bez manuálu hrůza něco nastavit a nastavit pulz to je šílenost. Ted mám Kemppi a to je super stroj a navíc vše jednoduché rovnou na čelním panelu svářečky a né hledat někde v menu atd. Na závěr každá svářečka má něco plus i mínus s těhle tří bych udělal jednu a to by pak byla pecka :-)
zz1kemppi napsal(a):
Pěkný obrázky jen jsem porovnal Fronius hořák a Migatronic. S Froniusem jsem svařoval a jeho menu a nastavení je hrozně složitý bez manuálu hrůza něco nastavit a nastavit pulz to je šílenost. Ted mám Kemppi a to je super stroj a navíc vše jednoduché rovnou na čelním panelu svářečky a né hledat někde v menu atd. Na závěr každá svářečka má něco plus i mínus s těhle tří bych udělal jednu a to by pak byla pecka :-)
vsetko je len otazka zvyku, tak ako tu bolo pisane funkcie zvaraciek su vo velkej miere rovnake, akurat rozne pomenovane a rozne pristupne z ovladacieho panelu.
ak horakom som sa vyjadril v predchadzajucom prispevku - horak "dle chuti kazdeho soudruha". sam mam k froniuske dorobeny aj kemppi horak s otocnym telom:
podla mna nie je zly ani system fronius - bezny zvarac si nastavi na paneli bezne parametre, moze zvarat a nehrozi, ze si masinu "rozosteluje" funkciami, ktorym nerozumie.
skuseny zvarac, ktory potrebuje rozsirene funkcie si ich najde a nastavi
vo firme, kde obcas zvaram maju rozne zvaracky  (migatronic, kemppi, esab, panasonic 
, rehm)
prave s kempinami (mastertig mls 3000) maju chalani obcas problem - jeden den s nou zvara jeden, druhy den ju chyti do ruky druhy, a uz behaju po dielni "kde vypnem/zapnem toto", "preco mi nefunguje tamto", atd.
najoblubenejsi ovladaci panel na dielni je tento 
 :
Editoval rcp (29-10-2013 20:52:38)
Tak přesně tehle hořák mám i já je to super hořák akorád by mohl mít kloub u rukojeti. Jinak takovouhle svářečku jsem ještě neviděl má už asi hodně za sebou a hlavně Panasonic se u nám moc nevidí.
K tomu hořáku Kemppi ten nemůže mít s tím Froniusem dálkovou regulaci asi ne?.
Souhlasím s názorem.že fronius je trochu složitější k vůli nutnosti vstoupit do menu při každé úpravě svařovacího programu. Migatronic má vše přímo na panelu a změna je okamžitá. Migatronicem naboduju a svařím jednodušeji tenčí plech. Froniusem jde samozřejmě taky.
chalani hovoria, ze zvaracka tam je odjakziva 
, je k nej aj vodou chladeny horak a modul vodneho chladenia
horak kemppi mam bez regulacie, ale myslim, ze kupit a rozchodit RTC 20 (tlacitko UP/DOWN) by nemal byt problem - akurat spravne napajkovat konektor.
horsie by to uz asi bolo s RTC 10 (potenciometer)
Editoval rcp (29-10-2013 21:26:00)
osobne denno denne zvaram s kemppi mastertigMLS4000 a myslim ze nastavovanie parametrov nemoze uz byt prehladnejsie co sa tyka nastavovania hodnout a frekvencii pulzu/ci uz v mode synergic alebo v klasike manualnom nastaveni http://www.icd.pl/upload/wysiwyg/eSpawa … el-mtm.jpg /pravy horny roh panelu/
to jo ten hořák tam půjde namontovat ale jen s tou kolébkou s tím kolečkem prý Fronius nekamarádí
rcp napsal(a):
chalani hovoria, ze zvaracka tam je odjakziva
, je k nej aj vodou chladeny horak a modul vodneho chladenia
horak kemppi mam bez regulacie, ale myslim, ze kupit a rozchodit RTC 20 (tlacitko UP/DOWN) by nemal byt problem - akurat spravne napajkovat konektor.
http://www.rapidwelding.com/images/lg/6185478LG.jpg
horsie by to uz asi bolo s RTC 10 (potenciometer)
http://arweld.net/userfiles/image/rtc10,6.jpg
Sám mám Kemppi master tig 200 a nic jednudušího snad nemůže už být vše je na panelu je to pro blbý a hlavně neskutečnej nezmar co se týče prostředí a zacházení je to prostě bomba snad jen ty zvuky ventilátoru to je jak zadřenej větrák
denes napsal(a):
osobne denno denne zvaram s kemppi mastertigMLS4000 a myslim ze nastavovanie parametrov nemoze uz byt prehladnejsie co sa tyka nastavovania hodnout a frekvencii pulzu/ci uz v mode synergic alebo v klasike manualnom nastaveni http://www.icd.pl/upload/wysiwyg/eSpawa … el-mtm.jpg /pravy horny roh panelu/
trosku mimo temu, ale ako funguje to kolecko (vseobecne u roznych vyrobcoch - kemppi, migatronic, ...)?
kolebkou (kemppi) alebo original packami na horaku fronius ide nastavit zvaraci prud v plnom rozsahu, co zvaracka dokaze (u mna 3-300A), co zvaracka zobrazuje aj na displeji
takze, ked som napr. na nadrzi, alebo na leseni a dovidim na displej, nastavim si zvaraci prud, aky len chcem
ako je to u migatronicu? kemppi?
aky je aktualny zvaraci prud, ked mam nastavene na kolecku napr. 8?
Editoval rcp (29-10-2013 22:12:14)
To kolečko je do desítky má svářečka je do 200 ampér takže 10 je 200 ampér 5 je 100 ampér a min je 3 ampéry většinou na displej vidim jinak je to výhoda že člověk nemusí slézat ke svářečce navíc když je třeba tak si při svařování uberu nebo přidám je to hlavně o pohodlý
rcp napsal(a):
trosku mimo temu, ale ako funguje to kolecko (vseobecne u roznych vyrobcoch - kemppi, migatronic, ...)?
kolebkou (kemppi) alebo original packami na horaku fronius ide nastavit zvaraci prud v plnom rozsahu, co zvaracka dokaze (u mna 3-300A), co zobrazuje aj na displeji
takze, ked som napr. na nadrzi, alebo na leseni a dovidim na displej, nastavim si zvaraci prud, aky len chcem
ako je to u migatronicu? kemppi?
aky je aktualny zvaraci prud, ked mam nastavene na kolecku napr. 8?
aha, takze je to rozdelene na cely rozsah zvaracieho prudu - t.j. pokial by si mal zvaracku do 300A (ako ja), tak 1 dielik na kolecku bude 30A - ak tomu dobre rozumiem
8 by bolo 240A
9 by bolo 270A
10 by bolo 300A
ako to funguje pocas zvarania? ide si pridat/ubrat aj pocas zvarania?
Editoval rcp (29-10-2013 22:25:30)
jo přesně tak to je je to přesně rozdělené
rcp napsal(a):
aha, takze je to rozdelene na cely rozsah zvaracieho prudu - t.j. pokial by si mal zvaracku do 300A (ako ja), tak 1 dielik na kolecku bude 30A - ak tomu dobre rozumiem
8 by bolo 240A
9 by bolo 270A
10 by bolo 300A
zz1kemppi napsal(a):
rcp napsal(a):
8 by bolo 240A
9 by bolo 270A
10 by bolo 300A
během sváření samozřejmě to jde různě regulovat během vteřiny jsi ze tří ampér na max a třeba opačně
zz1kemppi napsal(a):
zz1kemppi napsal(a):
rcp napsal(a):
8 by bolo 240A
9 by bolo 270A
10 by bolo 300A
ako to funguje pocas zvarania? ide si pridat/ubrat aj pocas zvarania?během sváření samozřejmě to jde různě regulovat během vteřiny jsi ze tří ampér na max a třeba opačně
Jinak třeba u Froniusu je ta regulace nastavená že jde rychlostí danou výrobcem takže pozvolna nahoru a dolu kdežto u kolečka to je fofr :-)
na tuto funkciu som sa pytal uz o par prispevkov skor, takze ak mozem, zopakujem otazku:
1. je potrebny ten special ventil, alebo funkciu podporuje samotna zvaracka
2. aky je rozdiel (teda okrem ceny) medzi tymto special ventilom od migatronicu a klasickym sporicom, ktory sa pouziva (resp. nepouziva) uz nejaky ten piatok
1. U Migatronicu to podporuje přímo svářečka (s nastavením vyššího proudu, přidá i plyn alespoň u MIG/MAGu).
2. Rozdíl? Nevim, funkce je stejná.
zz1kemppi napsal(a):
Jinak třeba u Froniusu je ta regulace nastavená že jde rychlostí danou výrobcem takže pozvolna nahoru a dolu kdežto u kolečka to je fofr :-)

zz1kemppi napsal(a):
U Magicwave se nastavení uloží a při potřebě vyvolá otočením kolečka, kdy vyberu uložený potřebný program. Ať se pochlubí rcp, ten musí bejt znalej ![]()
1. dakujem za vysvetlenie - to znamena, ze elektronika v zdroji neovlada elektormagneticky ventil len on/off, ale nim aj reguluje prietok plynu?
2. horak na na tvojej fotke k magicwave (transtig) nepripojis - je to suchy horak, ma nizky zatazovatel, ma mensi pripojovaci bajonet, namiesto konektora ma JACK - je to horak k Fronius Transpocket 1500 Tig - velmi dobre poznam, bola to moja prva vlastna tig zvaracka - start na skrtacku, lahky, fajnovy na trubky do pozicie - ten jack som do zvaracky ani nepripajal, vzdy som si ju dal co najblizsie k sebe  a tocil koleckom na zvaracke - bolo to jednoduchsie a pocas zvarania som si nechtiac neubral/nepridal prud ![]()
3. myslis, ze niekomu, kto ma problemy stlacit naraz dve tlacitka na panely a nastavit si napr. ACF vysvetlis pracu s jobmi? a aby to nebolo take jednoduche, magicwave sa robi aj s panelom COMFORT:
ked som sa pytal predajcu na cenu a prejavil o nu zaujem, sam ma od toho odhovaral, ze to nikto nechce a ze je to "strasne zlozite" 
, nakoniec ma presvedcil, aby som zobral model JOB
vcera tu vlozil niekto prispevok ohladom Fronius TPSi. uz sa tesim na tie nazory, ako je neskutocne zlozite obsluhovat dotykovy display ![]()
Editoval rcp (01-11-2013 12:21:25)
Pokud někdo touží po svářečce s dotykovým displejem tak si na trhu jistě tu svoji najde.Je to jeho volba do jakého zařízení investuje svoje peníze.
Naštěstí ještě existují výrobci kteří nabízí stroje s relativně jednoduchou obsluhou a přitom na nich najdete spoustu užitečných funkcí.
http://www.ewm-group.cz/tetrix-230-acdc/
paradne fotky rcp 
 ja mam ten od oerlikonu,ale s malou keramikou...Tie horaky su vsetky luxusne,lahke a obratne.
hmota: my mame v praci tu EWM masinku ale nie na AC..je to super stroj,celkovo ma EWM prehladne ovladanie a vykon masiny a spolahlivost hovori za seba...