SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
tomape - firmu si uz nepamatuju byla to naka firma co dela sila na obili
jeste mam jeden dotaz na WLSP kdyz varim pod smesy 82ar 18co2 tak hodnoty v knizce jsou psany pro co2 muzu se tim taky ridit V vuci A nebo u smesy to je jinak ? a posledni pokud jsem to spravne pochopil tak kdyz je zkratove svarovani tak se vari pres R ?
Parametry pro svařování ve směsi bývají vyšších hodnot(kupříkladu kde stačí pro céóčko 80-90A tam je díky menšímu tlaku na svárovou lázeň ve směsi potřeba již přes 110)
jeste mam dotaz kdyz nastavim svarecku pri svareni 19,5V a ktomu seridim posuv aby sel plynule a melo to dobrej zvuk tak pri 19,5 V mam 165A kdyz uberu posuv malinko treba o 0,2 m tak uz se mi odtavuje smerek k pruvlaku mohl by mi nekdo rict jake parametry by meli bejt treba u 170A ? myslim tim kolik voltu .........
drat tam je esab 12.51 1,0mm smes 18
¨CO MĚ VŠUDE VYCHÁZELO JAK V PRÁCI TAK V jpn TAK NA 110a 19 v NA STOUPAČKU. TAKŽE v BY MĚLO BÝT VÍCE.
na 120A mam 18,5V posuv 4,4
ahoj majku,
tady házím odkaz na svařovací kalkulačku: http://www.millerwelds.com/resources/ca … ulator.php
bohužel je to v angličtině, dyžtak přeložím cokoli
a eště odkaz (snad se neurazíš): http://cs.wikipedia.org/wiki/Sva%C5%99o … elektrodou
v případě jakýchkoli dotazů jsem plně k dispozici
Editoval keltny (02-10-2013 13:01:08)
dekuju moc :-) podle kalkulacky to tak vychazi treba 160A a 19v ja prave mel obavy zda tech 19V na 160A neni neco spatne
Prosím o radu.Nechci zadávat nové téma.Koupil jsem si na doma svářečku Omicron 256.Chci se zeptat jestli má svařování pod potravinářským CO2 nejaký vliv na svařování.Respektive vetší rozstřik a takový nestálý chod.V práci vaříme argonmixem a je to uplně o něčem jiném.Svářečku mám uplně novou takže by asi neměla být chyba ve stroji.Může být příčina právě v plynu ?
Dodatek : Jo a ještě mám jenom zkušební drát.Pujčil mi ho kamarád.Jedná se snad o nejaké Proteco 0.8 mm.Mohlo by to být i tím ? Samozřejmě chci zakoupit nejaký lepší.
ahoj,
obecně bych řekl, že rozstřiky a nestabilita oblouku je dána CO2 (nezáleží jestli potravinářský nebo průmyslový). Jestli nechceš, aby to kuličkovalo a měl jsi lepší oblouk tak bych ti doporučil směs 90%Ar 10%CO2, u linde se jmenuje corgon 10, určitě budeš mít lepší výsledky.
CO2 čistý se používá u svařování, kde potřebuješ mít vysokou teplotu oblouku jako je svařování nerezi, hardoxu atp.
nemyslim si ze cisty co2 je na nerez to prave orechove....
čisty co2 se na nerez vubec nepoužívá z vyjimkou trubičkove nerezi od bohleru..
No mam prave moznost naplnit pouze CO2,smes mi asi nikdo nenaplni.Slo mi jen o to,jestli je to normalni ze s cistym co2 je ten oblouk min stabilni.Jinak jeste asi koupim nejaky kvalitni drat.To Proteco se mi nezda moc dobre :-)
Prave u nerezu neni CO2 prave vhodny tam se pouziva jiny smesny plyn(s minimalnim obsahem CO2 pokud se nepletu max 2 %)
Hromadu let jsem ve firme varil pouze s CO2 a v drtive vetsine pripadu byla chyba v nastaveni a udrzbe svarecky, ale smesne plyny maji obecne mensi rozstrik a klidnejsi horeni oblouku.
Editoval Honza007 (09-10-2013 14:45:30)
Honza007 napsal(a):
Prave u nerezu neni CO2 prave vhodny tam se pouziva jiny smesny plyn(s minimalnim obsahem CO2 pokud se nepletu max 2 %)
Hromadu let jsem ve firme varil pouze s CO2 a v drtive vetsine pripadu byla chyba v nastaveni a udrzbe svarecky, ale smesne plyny maji obecne mensi rozstrik a klidnejsi horeni oblouku.
S tim nerezem jsem se spetl ale když jsem pracoval ve fabrice, kde vyrábějí roboticky katalyzátory, tak to tam vařili čistym CO2, proto jsem se domníval, že když to dělá světová jednička ve výrobě katalyzátorů, tak je to dobře.
Jinak plně souhlasím s Honza007
Editoval keltny (09-10-2013 15:49:51)
majk napsal(a):
je to na jekliku 30*20
Ten svar,ačkoli vypadá dobře,má celkově vysoké parametry v nastavení.
Kdyby byla hrana o 2mm dál,skončil by dírou.
Trošku bych ubral.
Na konci svaru maličko přejet a pak se vrátit a skončit.
Tak jenom doplním že problém s prskáním u omicron 256 jsem již vyřešil.Nebyl problém v plynu nýbrž v hořáku.I přesto že byl nový, měl drobnou vadu a držák špičky drátu ( mezikus ) byl asi málo provrtaný a to zapříčinilo že bovden v hadici neměl dost místa a tím jak ho konec tlačil tak se v hadici kroutil.Stačilo to trochu víc provrtat (cca 5mm) a je to vše v pořádku.I tak děkuju za komentáře.
prosim jeste ty co varili ci varej s WLSP pod smesi plati tam taky ze ve zkratovem prenosu sa dava vzadu R ?
zdravim uz snad posledni dotaz
podle tabulky od miller co tu je odkaz mi to sedi do hodnoty 150A tam se pohybuju kolem 19v
u 180A mam 20 az 20,5v a 200A to same kdyz sem si prosel knizku pro WLSP a to na drat 1 mm na ktery varim tak u CO2 plynu maj 130A a 20V 180A 22v 200A 22V a 230A a 22v
varim smes feromix 18 vzadu R (pri zkratovem procesu ) 130A V18,5 posuv 4m/min
u 180A mi vychazi 20,5V posuv tusim 6m/min na smesi aby to podle sluchu varilo kdyz to nastavim podle tabulky co ma miller kde je 21 az 22v tak to ma hroznej roztrik a na sluch takovej prskavej zvuk na sluch je dobrej az pri 20,5v
trafo mam zapojene do hvězdy -vysi proud
otazka zni na zkusene svarece co si o tom mysli .......
Co si o tom mám Myslet. Prostě nastav si mašinu podle sluchu a ať moc neprská. při správném nastavení parametru uslyšíš takové šumění. A na volty se moc nedívej. U většiny zdrojů to ukazovalo trochu z cesty.
Plno lidí se tu vydává za odborníky, ale uvědomit si, jak vypadá schema statické a dynamické charakteristiky MIG/MAG zdroje, to snad nikomu nic neříká. Koho to opravdu zajímá, ten si vyhledá jak vlastně to dokola okecávané svařování pod ochrannou atmosférou doopravdy vypadá a hlavně jaká je u zdroje vazba svařovacích parametrů, jak se projevují vzájemně vztahy napětí a svařovacího proudu. Jen já jsem to tady na svarfóru popisoval aspoň pětkrát. Existuje přece postupně od nejnižších proudů zkratový proces, přechodový oblouk, sprchový proces a pak ještě nejméně další tři druhy přenosu kovu v oblouku. V čistém CO2 nelze sprchového přenosu dosáhnout. Zkratový přenos - do cca 20 V - má příjemný šustivý zvuk, pak až do cca 26,5V následuje nedefinovatelný přechodový proces, dále následuje ve směsných plynech přechod do sprchového - bezskratového - přenosu kovu. To vše je podmíněno dodržováním přesného výletu drátu, správného průtoku plynu. Prodloužení výletu drátu o 1 mm znamená pokles svařovacího proudu o cca 10 - 15 A a naopak. Je- li nutné svařovat v intervalu 20 - 26,5 V je jedinou možností použít pulzní systém přenosu, kde přechodové pásmo neexistuje.
takze treba do 180A muzu mit v klidu 20V ? a od 200A varit sprchovem procesu ? pulz bohuzel wlsp nepodporuje :-D
omlouvam se ze se tak blbje ptam ale praxe 0 :-( mam 2 roky po skole na svarovne jsme varili synergi na praxi taky a tet musim varit WLSP tak se to ci nejak naucit ......