SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Dobrý den
Chtěl bych vás zkušenější požádat o radu jak svařovat plech o tloušče 0,8mm.Na mém novém ceočku když nastavím přepínač do první polohy a chci udělat housenku na plechu 0,8mm tak se prostě propadám.Používám drát o tloušce 0,8mm a plyn mám co2-hasičák.Na plechu o tloušce 1mm už housenku udělám .Napadlo mě zda by se nedalo na prvním stupni nějak ubrat napětí.Nebo mám zkusit drát 0,6mm ?Nebo to je rukama ?
Skus si podlozit plech kde chces spravit husenku kusom hliniku. Pokial budes mat problem aj pri rychlejsom posuve, skus to s tym 0,6mm drotom.
Proč hliník ?Já na podkládání používám měď.
sedous2 napsal(a):
Proč hliník ?Já na podkládání používám měď.
to je jedno, hlinik je lacnejsi a dostupnejsi..
daj tam drot 0,6...0,8 je taky najuniverzalnejsi ale na plechy pod 2mm je lepsia 0,6-ka,jasne ze zalezi aj kolka mas s tym odzvarane pokial to mas nove tak chvilku trva kym si na new stroj zvyknes
Zkusim tedy drát 0,6mm a pak dám vědět.Ale moc tomu nevěřím že ten drát tomu tak pomůže.
Záleží jak dlouhou housenku potřebujete udělat. Jestli chcete vyvařovat auto a piplat to celé housenkami, tak to je zbytečná práce. Lepší je to bodovat. No a jestli to je něco jiného a potřebujete tam opravdu housenku, tak já vařím podlahy aut a pod. housenkami přerušovanými. To znamená, že nejedu 10cm sváru v kuse, ale jedu třeba 15-20mm, přeruším, zase 15-20mm sváru a pořád tak dokola.
Mě jde o vaření třeba vejfuku.Udělám novej plášť a chci ho po obvodu zavařit.Bodováním to jde krásně ale když chci táhnout housenku tak se po cca 2cm propadnu.Chtěl bych vědět zda když použiju drát 0,6mm se to zlepší.Kamarád má wlsp drát 0,8mm plyn co2 a u něho když vařím tak nemám problém.Kde je tedy chyba ? Nemůže dávat ten můj iskravar 170l na první svařovací stupeň moc ?
Aha, tak výfuky bývají ale většinou z hrubšího materiálu, ne? Trubky asi 1,5mm tloušťka a plášť odhadem tak 1-1,5mm. Jak jsem psal, já nejedu housenku v kuse, ale po částech a když do toho trošku přijdete, tak i napojovaný svár vypadá pěkně. A trubky výfuku se dají vařit i v kuse, je to už dost hrubý materiál. Já když dám svářečku na 3. stupeň, tak zavařím i materiál kolem těch 0,8mm v kuse, kdyby bylo potřeba, ale je to hodně o umu. Dejte jako první drát 0,6mm, já ho na takové věci taky používám a tahejte hořák trošku rychleji. Kdyžtak přidejte jemně na posuvu drátu.
Zkusím tedy ten drát 0,6mm.Pak dám vědět jak se to zlepšilo.
Tak po zakoupení drátu 0,6mm a odzkoušení už krásně vařím i plech 0,8mm bez propalu.Ale měl bych ještě jeden dotaz a to ohledně drátu.Když vařím s menším posuvem drátu tak se mi zdá že neni plynulej.Drobek jako-by houpal.Ne že by to extra vadilo ale ....třeba by se to dalo s vaší pomocí vyřešit.Každý tady přidává pomocné trafo na posuv drátu a potom je už spokojenost.Doma mám trafo : Prim 0-230-V. Sec 0-24V.100 VA.Dalo by se nějak namódit do toho mého strojku ?Zde je schéma :
Děkuji za plánek ale nejsem elektrikář.Nešlo by to nějak popsat ?
Dobrý den, jako první tam je trafo. To jsou ty dvě tlusté černé čáry u sebe. Potom následuje usměrňovač, to je ten obdélníček, který má uvnitř znak diody. Dále vyhlazovací kondík, ale to vám psal pan BOBOBO, že musíte vyzkoušet. Buď ho dáte, nebo nedáte, podle toho, jak se to bude chovat.
U originálního zapojení odpojíte motorek posuvu od hlavního usměrňovače a zapojíte na to menší trafko, které si uděláte.
neviem ci je rozumne sa hrat s elektrikou pokial s tym nemate skusenosti ?
Zapojení chápu pouze potřebuji ještě vědět jaký tam mám dát diodový můstek ?Napětí musí bejt stejný jako výstup z trafa 24v a nebo větší a na kolik ampér ? Když bude potřeba tam dát ten vyhlazovací kondík tak s jakou (asi)
hodnotou ?
Tak hodně záleží, jaký tam máte podavač. Jestli ten malý plastový, ty většinou berou kolem 2A. I těchto plastových je několik typů, tak se odběr může různit podle typu. Jestli tam máte ten větší kovový, ty mají odběr kolem 3-3,5A. Alespoň co jsem viděl v práci apod. Když dáte diodový můstek z diod, nebo už integrovaný(takovou tu kostku) kolem 5A, určitě tím nic nezkazíte. Kondík nevím, ale mě bylo kdysy řečeno, že na 1A se dává kolem 2200 mikrofarad, jak se to ale počítá na větší proudy nevím.
kondik k mustku nedavajte pak nepujde regulovat posuv dratu a motor by jel na plno.. mustek budete potřebovat třeba takovy:http://www.elektro-hofman.cz/cz-detail-656066-mustek-kbpc-3506-35a-600v-faston.html
Děkuji za pomoc a za vysvětlení.Odzkouším a pak dám vědět.
To není pravda pane ALL. Záleží jaká je regulace. Pokud přes tyristor, tak regulace nebude fungovat. Já jsem zkoušel tu moji, která asi tyristorová není, je to s IO 4049 a výonový tranzistor asi MOSFET a funguje to i s usměrňovačem i kondíkem.
Musím se zastat !!! Pan Alll měl pravdu.Namontoval jsem přídavné trafo pro posuv a přidel pouze můstek a posuv jede krásně.Je to o poznání lepší.
Však jsem ale psal, že záleží, jaké zapojení regulace posuvu svářečka používá.