SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování

Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !

Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování

#51 31-12-2013 15:01:01

m4rt4s
Člen

Re: Jak velký průtok ventilátoru zvolit na mig

Jelikož mi je 22, tak kamarád eletrikář žádnej nejni big_smile spíš jezdí kamarádi za mnou, ale to jen s autama a motorkama - tohle je něčem jinýho když sem nevěděl jak to má makat a ani nemám schéma správnýho zapojení.

#52 31-12-2013 17:57:01

Radim
Člen
Místo: Severní Morava

m4rt4s: Nojo, jenže diskuze tady na fóru nenahradí  znalosti  a případně x let praxe. Můžeš se zeptat na 2 - 4 věci nebo tak nějak, ale ostatní musíš znát nebo se to naučit. Jinak dříve nebo později buďto ty pochopíš špatně odpověď nebo někdo jiný tvou otázku a místo spravování naopak v tom budeš dělat koniny. Nemůžeš se ptát na každý čudlík, který v té svářečce objevíš, dálkově se to prostě dělat nedá.

#53 31-12-2013 19:52:43

m4rt4s
Člen

Radim napsal(a):

m4rt4s: Nojo, jenže diskuze tady na fóru nenahradí  znalosti  a případně x let praxe. Můžeš se zeptat na 2 - 4 věci nebo tak nějak, ale ostatní musíš znát nebo se to naučit. Jinak dříve nebo později buďto ty pochopíš špatně odpověď nebo někdo jiný tvou otázku a místo spravování naopak v tom budeš dělat koniny. Nemůžeš se ptát na každý čudlík, který v té svářečce objevíš, dálkově se to prostě dělat nedá.

Je mi to jasný. . .  nechystám se tam zatim něco přepojovat a proměřováním asi nic nezkazím, teď už vim jak to zmeřit a jak to pracuje takže až bude čas tak se na to podívám smile

#54 31-12-2013 21:50:50

varok
Člen
Místo: Havířov

Nevím jestli jsem to psal tady na tomhle foru, nebo někde jinde, ale je to o něčem jiném. Fora jsou od toho, aby si lidé navzájem pomáhali, někdo se ptá, jiný odpovídá pokud ví. Když se na nějakých forech objeví nějaký pan BOBOBO, JardaV apod., tak se nevyřeší nic. Akorát ty debilní pindy. Na foru o autech se taky může někdo zeptat na nějakou závadu, neodpoví mu ani jeden automechanik ale nějaký amatér, protože třeba už taky tuhle závadu řešil, zatímco ti automechanici nee. Hezkého silvestra a šťastný Nový rok přeji.

Omicron GAMA 1900L HF, Omicron GAMASTAR 176L, kukla BOHLER Guardian 62

#55 31-12-2013 22:27:29

m4rt4s
Člen

varok napsal(a):

Nevím jestli jsem to psal tady na tomhle foru, nebo někde jinde, ale je to o něčem jiném. Fora jsou od toho, aby si lidé navzájem pomáhali, někdo se ptá, jiný odpovídá pokud ví. Když se na nějakých forech objeví nějaký pan BOBOBO, JardaV apod., tak se nevyřeší nic. Akorát ty debilní pindy. Na foru o autech se taky může někdo zeptat na nějakou závadu, neodpoví mu ani jeden automechanik ale nějaký amatér, protože třeba už taky tuhle závadu řešil, zatímco ti automechanici nee. Hezkého silvestra a šťastný Nový rok přeji.

Díky za zastání smile , souhlasím s vámi.

Taky přeji pěkný Nový rok.

#56 31-12-2013 22:43:52

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Náhodou snaha se cení big_smile i kdyby to schořelo 10x dneska se dotoho pustí 1 z 1000 lidí ... ostatní to strčí radši do servisu i když jim to bude divně svářet protože mají vyšoupanou špičku v hubici nebo na to budou nadávat že to stojí za .... .Nakreslení schématu taký nebylo za 5min big_smile Tak oceňte zájem a opravte chybky v příspěvcích .Ač se to tu někdy omílá pořád dokola stále tu jsou lidé co mají trpělivost big_smile big_smile
Ješťe tu chybi u aspoň okres/město u infa člena aby mohl někoho otravovat o pomoc osobě big_smile

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#57 31-12-2013 23:11:33

jirkati
Moderator
Místo: Liberec

Sakra chlapi, kdy už konečně přestanete s těmi pindy o tom, kdo a co a jak napsal. Nikdo nemá to nejmenší právo tu o někom jiném napsat jakékoliv jiné než než kladné hodnocení. Plivat umí každý blbec, ale pomáháme naprosto dobrovolně. Kdo umí a vidí, že to má smysl, tak se snaží pomoci. Když ale z dotazů postupně vyplynou základní neznalosti z oboru, pak je velice obtížné udržet jakoukoliv úroveň odpovědí. Pak je naprosto normální navrhnout takovému tazateli kratší a schůdnější cestu - návštěvu odborníka. Udělat si na invertorové svářečce maličkým kiksem škodu za 2000 Kč je velmi snadné. Elektronik by ale původní závadu zřejmě odhalil a opravil za 1 hodinu po třeba 500 Kč. Plus materiál třeba za 500 Kč. Následná oprava už bude za 3000 Kč. Takže často snaha o co nejlevnější zprovoznění zařízení vlastními silami končí fiaskem. Ale to už se tu nedozvíme, protože s takovým neúspěšným postupem se nikdo nepochlubí a vlákno jednoduše odumře. Což samozřejmě nemusí být případ tohoto vlákna.
Je velice naivní si myslet, že ušetřím na tom, že budu opravovat invertorovou svářečku  podle rad z internetu. Ten rádce - je-li odborník - potřebuje mraky zkušeností a soustavné a náročné  průběžné měření (včetně nezbytného osciloskopu). A na jeho základech pak určuje nejdříve možnosti a postupně konkrétní místo poruchy. A invertory jako výkonové spínané zdroje jsou o to náročnější.
Jen příklad: Málokoho napadne opravovat spínaný zdroj napájející domácí PC. A to je prcek s desetiprocentním výkonem proti  svařovacímu invertoru. Ale do invertoru by se pustil každý.
Takže ano, buďme kritičtí, ale hlavně vůči sobě.

#58 01-01-2014 02:37:51

varok
Člen

JARDA V: promiňte, nevěděl jsem, určitě to není urážka vůči vašemu nicku, ale nevěděl jsem, že velké a malé písmena udělají tolik škody. Nikoho jiného pod tímto nickem jsem tady nenašel.
Za druhé, ukažte mi, kde jsem psal, aby tazatel na stávající vedení napojil jiný silnější jistič, místo 16A tak 32A? Jestli to tak vyznělo, tak se opět omlouvám. Samozřejmě to bylo myšleno, že si najme profi elektrikáře nebo firmu, která mu to celé předělá na silnější jistič se vším všudy i s vedením apod., jestli to bude možné.

jirkati: jsem nevěděl, že se jedná o invertorovou svářečku. Z prvního dotazu a z informací na netu jsem pochopil, že je to klasický trafo odbočkový zdroj.

#59 01-01-2014 14:21:37

JARDA V
Člen
Místo: Velké Meziříčí

varok napsal(a):

JARDA V: promiňte, nevěděl jsem, určitě to není urážka vůči vašemu nicku, ale nevěděl jsem, že velké a malé písmena udělají tolik škody. Nikoho jiného pod tímto nickem jsem tady nenašel.
Za druhé, ukažte mi, kde jsem psal, aby tazatel na stávající vedení napojil jiný silnější jistič, místo 16A tak 32A? Jestli to tak vyznělo, tak se opět omlouvám. Samozřejmě to bylo myšleno, že si najme profi elektrikáře nebo firmu, která mu to celé předělá na silnější jistič se vším všudy i s vedením apod., jestli to bude možné.

jirkati: jsem nevěděl, že se jedná o invertorovou svářečku. Z prvního dotazu a z informací na netu jsem pochopil, že je to klasický trafo odbočkový zdroj.

Jo, v pohodě i já jsem asi zbytečně přestřelil. smile
Ani já nechci samozřejmě nikoho urazit. Původně jsem chtěl trochu ironicky téma odlehčit odkazem na "Elektrický valčík" a poukázat na správné jištění el. vedení, protože považuju některé rady za "ne úplně vhodné či správné" smile smile sad
Asi nebylo pochopeno.
V principu je totiž svářečka "vyhrazené zařízení", jakékoli zásahy by měl dělat jen ten, kdo má příslušné oprávnění. Pokud si na ní něco opravujeme sami, je potřeba mít stále na paměti, že člověk pracuje se síťovým napětím, které může i zabít. sad sad

#60 01-01-2014 19:28:31

varok
Člen

To máte pravdu. V podstatě jestli se nemýlím, tak by i přívodní kabel, třeba nový zemnící kabel apod. měl dělat nějaký elektrikář. Přitom si většinou takové věci dělají kolikrát i lidé, kteří nemají o elektrice šajn. Poté ale co vidím v práci s našim slavným elektrikářem, tak se mi chce hrozně zvracet. Ten náš elektrikář i jiní si mohou tvrdit, kolik mají papírů, ale když je někdo hovado, tak kolikrát bych bral spíše tu možnost, že si to kutil udělá sám a elektrikář mu to jen zkontroluje a popř. mu odstraní chyby které udělal.
PŘÍKLAD: Odejde vám na svářečce zemnící kabel, který je originál asi 4m dlouhý, gumový kabel asi 35mm2. Elektrikář přijde a je shnilý někde sehnat nový kabel, popř. říct mistrům aby mu koupili kousek kabelu v elektroprodejně, tak natáhne dva paralelně spojené žlutozelené kabely 16mm2.
To se vám zdá košér? A takhle bych mohl pokračovat. Omlouvám se za OT.

#61 02-01-2014 04:55:33

pavol.sk
Člen
Místo: Stredné Slovensko

ako docasne riesenie aby isla vyroba dalej sa to za zniest

#62 02-01-2014 08:34:47

varok
Člen

Hm, dočasné řešení na rok, možná déle. sad

#63 03-01-2014 18:34:02

m4rt4s
Člen

Dneska sem měl zase chvíli času, vyndal jsem drát, aby svářečka běžela na prázdno. A měřil jsem na výstupu napětí a regulace napětí taky funguje, nevim kolik bylo na nejmenším, ale na max tam šlo 38V přidávalo se vždycky tak po 2-3 V. Na 5. stupeň to vyhazovalo s drátem jističe na první zmáčknutí, těď jen když jsem cvakal hodněkrát za sebou a na poslední 6. to na poprvé na prázdno šlo (držel jsem asi 10 vteřin sepnuto) a jak jsem znova cvaknul tak to vyhodilo jističe . . . takže si myslim, že to bude v jištění, ještě musim zjistit co má soused za jističe nebo někoho kdo má silnější, abych měl jistotu.

Předtim jsem tam měl hlavním 3x25 (starej) za ním 3x9 starej a za nim v garáži 3X20 B (novej). Padala furt jedna fáze na hlavním a 3x9 i 3x20 B. Ten 9A jsem vyměnil za 3x20 C (novej)  - teď už drží a padá na hlavním jedna fáze a v garáži 3x20 B.
Mluvil jsem s tátou a prej kdysi dávno zapojoval na hlavní jističe šroťák a ten byl spálenej nebo co a prej od tý doby hlavní jistič tak nějak blbnul, aby se naohodil musí se domáčknout dolu a pak natáhnout  (je to stará elektřina a starý hlavní bakelitový jistič). Dá se nějak hlavní jistič proměřit ? Kdybych je chtěl teda od Eonu nebo nějakýho smluvního eletrikáře zkontrolovat a vyměnit ?

#64 03-01-2014 22:18:05

Juggernault
Člen
Místo: Karlsbad

Stačí zavolat na CEZ nebo koho tam máte . a nahlásit vyměnu třeba z důvodu vyhřatí atd.. nebo se jich zeptat  co je třeba... 
Jistič se musí vyměnit za stejnou hodnotu pak to přijedou zkontrolovat a zaplombovat atd..
Nutno předtim vyndat hlavní pojistky před jističem . Hlavní jistič bych asi nechal na nějakou firmu.
A hlavně tam nedávat nějakej levnej jistič !!  Radši takovej Siemens,ABB,Omron,Moeller
Takovej Legrand nešel už nahodit po 3 zkratech big_smile ale zase byl levnej big_smile

Chtel bych nějakou hobby svářečku do garáže na smrkání prahu u auta a nejaký výfuk ale rád bych aby stím šel i nerezový a možná taky hliník a kolejnice vařit.

#65 04-01-2014 09:58:26

varok
Člen

A jestli už přijedou z Energetiky, nebo jak se tomu nadává, tak ať  vám rovnou překontrolují celé vedení, nebo si zavolejte nějakou firmu, která vám to přeměří. Pořád se mi to nějak nezdá.

#66 04-01-2014 12:24:42

tomvec
Člen
Místo: Kojetín

to m4rt4s: jak poznáš na třífázovém jističi, že ti vypadne jedna fáze? Pokud vypadne, tak shodí všechny tři fáze, pokud ne, tak je vadnej. Jinak fajn nápad, napojit do vedení za starou 3x9A novej 3x20 a čekat zázraky. Pokud to vyráží jistič až na baráku, tak může být nekde pěknej zkrat (dělá to zkrat fáze na nulu, lidově řečeno).

#67 04-01-2014 13:46:02

m4rt4s
Člen

tomvec napsal(a):

to m4rt4s: jak poznáš na třífázovém jističi, že ti vypadne jedna fáze? Pokud vypadne, tak shodí všechny tři fáze, pokud ne, tak je vadnej. Jinak fajn nápad, napojit do vedení za starou 3x9A novej 3x20 a čekat zázraky. Pokud to vyráží jistič až na baráku, tak může být nekde pěknej zkrat (dělá to zkrat fáze na nulu, lidově řečeno).

Njn tak garáž zapojoval nějakej eletrikář asi tak před 15 lety, to jsem do toho ještě nemoch mluvil.

To že je spadlá jen jedna fáze bych řek podle tohodle jističe https://www.google.cz/search?q=star%C3% … B631%3B476
(jen ilustrační foto) že je vyskočenej jen jeden "kolíček" ze tří dole.

Je mi divný, že by to byl zkrat, když na nižší výkon to jde a na vyžší né . . . vedení ve svářečce je stejne jen je to rozšířený o vinutí na trafu jestli vim a to jsem taky proměřoval a odpor se přidával tak o 0,1 - 0,2 ohm (na drátech co vedou na přepínač výkonu)

Editoval m4rt4s (04-01-2014 13:48:43)

#68 04-01-2014 16:38:25

Pruduch
Člen

To varok: "Energetiku" tohle vůbec nezajímá. Všechno si musí zajistit zákazník prostřednictvím oficielních firem (jimi požehnaných pokud jde o části před měřením). Takže pokud něco nefunguje za hlavním jističem a elektroměrem, rozhodně distributor energie nebude dělat revizi ani nic opravovat. Ani hlavní jistič nemění "energetika", ale uživatel, resp. jím najatá firma (oficielně).... bohužel. Dokonce se i stává, že se zkouší nehlásit ani k přívodnímu kabelu k hodinám, nebo se dokonce nehlásí ani k trafu, jen aby nemuseli nic řešit...

Editoval Pruduch (04-01-2014 16:49:35)

#69 05-01-2014 00:11:03

m4rt4s
Člen

Pruduch napsal(a):

To varok: "Energetiku" tohle vůbec nezajímá. Všechno si musí zajistit zákazník prostřednictvím oficielních firem (jimi požehnaných pokud jde o části před měřením). Takže pokud něco nefunguje za hlavním jističem a elektroměrem, rozhodně distributor energie nebude dělat revizi ani nic opravovat. Ani hlavní jistič nemění "energetika", ale uživatel, resp. jím najatá firma (oficielně).... bohužel. Dokonce se i stává, že se zkouší nehlásit ani k přívodnímu kabelu k hodinám, nebo se dokonce nehlásí ani k trafu, jen aby nemuseli nic řešit...

Takže je to jako všude a se všim, co si člověk neudělá sám, tak to nemá smile

#70 05-01-2014 13:48:37

alll
Člen
Místo: ...

Jenom že do zablombovaneho rozvaděče janom tak vlezt nemužete jinak vam hrozí , že  firma od ktere odebirate proud vas obvini že berete proud načerno a manipulujete z elektromerem... nevim jak teď, ale dříve se zašlo na  energetiku z žadostí o rozblombovaní rozvaděče kvuli vyměně jističe na urcite datum a jistič si mohl človek vyměnit sam aspon tak to jsem to mel umožneno ja, protože soused naproti v baraku byl revizák zamestnany  u byvalé SME  tak jsem zadost sepsal na pobočce SME soused se podepsal a ja sam jsem si jistič vymenil  soused skontroloval dal vyhotovil nejaky dokument podepsal a dal razitko a zablomboval rozvaděč a bylo..

Parkside Pmsg 200 A1/ kukla ESAB origotech.

#71 05-01-2014 15:05:31

tomvec
Člen
Místo: Kojetín

Když jsem před pěti roky přehazoval elektroměr ze stavebního do domovního elektroměrového rozvaděče, zavolal jsem na zákaznickou linku, oznámil to, knedla řekla ať si to rozplombuju a přehodím, že do tří dnů si to přijedou zaplombovat. Nedělali s tím zádný problém. Myslím že výměna hlavního jističe za stejný taky nebude problém.

#72 05-01-2014 16:15:18

varok
Člen

Aha, no já to myslel jako né přímo ČEZ, ale firma která to chodí opravovat a vyměňovat jističe.

#73 07-01-2014 13:52:19

bobobo
Člen

No jo zase plky . Psal jsi něco o tom , že to původní majitel nějak překopával . Stačí , že přehodil nějaký drát na přepínači a je vykydáno . Pak při navolení nižšího výkonu může docházet ke zkratu části vinutí , ale to je na zkušenosti elektromechanika , ne truhláře . Sice už došel k tomu , že by to elektrikáře chtělo , ale stejně bude zítra psát bludy . Z toho schema je zřejmé , že se nejedná o nejhorší šunt . Zvláště napájení PWM atd . Bylo by škoda stroj rozčurdit .

#74 07-01-2014 14:02:03

m4rt4s
Člen

Nejdřív chci zkusit svářečku zapojit u někoho kdo má pořádný jištění pak když nepujde ji to teprve dám k eletrikáři . . co jsem já něměřil tak si myslim že je všechno okey, samozdřejmě s tim, že jsem měřil jen to co jsem věděl jak nebo jak mi tu někdo poradil . . . proměřil jsem všechny součásti ale třeba u vinutí nevim jaký maj bejt odpory atd . . .
Až svářečka pujde tak se určitě ozvu čim to bylo wink

#75 07-01-2014 14:54:07

varok
Člen

bobobo: To bylo na mě? Na štěstí nejsem truhlář smile

Editoval varok (07-01-2014 14:54:20)

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla