SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Čau, mam problem mam na svařečce hasičák a furt mi zamrzá ventil ted sem si sehnal ventil s ohřívačem ale nemam na svářečce pčipojení na ten ohříveč, Nevíte jak toto vychytat ? zda se tam da někam přidělat nebo nejake trafo ktere bych dal do svařečky a připojil na to ten ohřivač ? Díky moc za rady
Hodiny s předehřevem jsou obvykle na 24 nebo 42V, což je na zařízení označeno štítkem. Sežeňte si trafo s patřičným výstupním napětím a výkonem 100W nebo vyšším, buď ho lze do některých svářeček zabudovat nebo se použije se samostatným přívodem, což je nepraktické, ale někdy nutné pro nedostatek místa. Jinak doporučuji při plnění nechat hasicí přístroj upravit (uvnitř se odstraní stoupací potrubí, které odebírá CO2 v kapalném stavu ze dna lahve).
Lidi vy snad nečtete že? už to tu bylo snad 1000krat probrané.
nahoře HLEDAT a nemusíte zakládat zbytečné vlákno
Jako první krok zkuste postavit láhev s CO2 vzhůru nohama - tedy ventilem dolů. A hlavně si nastavte správný průtok plynu na hubici. Pro ruční svařování stačí 10 l/min. coč se nejsnáz zjistí trubičkovým průtokoměrem za pár kaček přímo přitisknutým na hubici. Ty manometrové systémy měří nesmysly a svářeči si radši "trochu přidají". Je to ale chyba. Nejenže je to ztráta peněžní, ale při příliš vysokém průtoku vznikají na sváru povrchové póry. Zamrzající regulační ventil zpravidla znamená příliš velký průtok plynu, kdy je strhávána do ventilu kapalná složka, která expanduje a tím ochlazuje.
Takže když jsem donedávna používal taky neupravený hasičák, kde mi zamrzaly budíky a na redukčáku jsem měl nastavené třeba 8l/h, tak to není pravdivý údaj a je to třeba mnohem více. Např. 20l/h a proto ty budíky zamrzají?
Nemusí to být tím.Dnes jsem vytáhl taky hasičák,došly naráz dvě bomby a potřebovali jsme vařit se třemi svářečkami.
Byl jsem rád,že jsem tam ten hasičák vyhrabal.Ale byly to dlouhé sváry a budík zamrzal i na 7/min (kdyby to bylo za hodinu,tak by určitě nezamrznul)
Měřeno dvěma průtokoměry na hubici - ani jinak průtok nenastavujem,budíkům se fakt věřit nedá.
Vyřešil jsem to tím,že jsem hasičák dal na jinou mašinu,která má předehřev...
Ano, varoku, už se to tady mnohokrát psalo. Dva diskutující nezávisle na sobě s odstupem roku zkoušeli porovnávat budíkové průtokoměry s průtokoměrem na hubici a rozdíly byly i 100 %! Tím jenom potvrdili řadu diskusí a zkoušek starých asi 6 let, kde byly i tabulky. Nechce se mi to hledat, ale už z principu není možné průchodem plynu přes clonku při proměnném přetlaku regulovat tak malá množství plynu, jak jsou pro svařování potřebná. A pro dokreslení - firmám ukládá metrologický zákon v pravidelných intervalech průtokoměry přezkušovat a označovat je kalibrační značkou. Žádná firma provádějící kalibrace redukčáků manometrový průtokoměr nedělá. Jenom "skleničkové", u kterých sice také časem klesá přesnost, ale to je v jednotkách procent.
Redukční ventil se dvěma manometry, kde jeden oklikou přes kalibrovanou trysku má ukazovat průtok, je známé, že jsou to bludy (mám nějaký německý typ a nepoužívám ho). Naše hodiny s manometrem a trubičkovýn průtokoměrem (KUA 3, 4 - ty mám na dvou svářečkách i se zapojeným předehřevem a pracují výborně) jsou obvykle docela přesné, pokud někdo nemá prasklou skleničku. Při použití hasičáku v nich pěkně sněží dřív než začnou zamrzat.
Láhve mám svářecí, hasičák používám vyjímečně, ale předehřev je výborný i tak. Občas vařím venku, jednu svářečku mám v nevytápěné dílně, takže se předehřev hodí v zimním období i na správnou lahev.
Edit:
Ještě mě napadá, pokud má někdo redukční ventil k hobby svářečkám v provedení bez jakéhokoliv budíku či průtokoměru (většinou italská výroba), tak ten při použití s hasičákem zamrzne a odejde v něm přetlaková pojistka a můžete ho vyhodit.
Editoval VašekP (20-01-2014 23:41:58)
Jirkati, neboj tlak mam nasatavejnej dobře měřen vystupně na hubici nastaven na 8 litru zamrza to i přii tech 8litrech jinač bych sem nedaval vlakno
přesně jde videt jak ten snichlita v te trubičce na prutokači. takže jedine sehnat trafo ? to zas za to vyplacnu majlant ne ?
Kdyby jsi cetl co zde je napsano uz maz vyreseno!!!(staci precist prispevek cislo 2) Trafo s timto vykonem se da sehnat v kdejakem bazaru nebo snad musis mit nove?
ps:kdyby mnozi z tech co to tu resi davali pozor v zakladni skole tak by techto otazek bylo mene(pri zmene stavu hmoty plyn kapalina tuha latka musi dochazet i ke zmenam teplot)
no zadarmo asi nebude ale tych par stoviek dako naskrabes a budes mat klud,kukaj na bazosi alebo tam rovno napis ake potrebujes a ludia co sa toho chcu zbavit sa ti ozvu
koleji napsal(a):
Jirkati, neboj tlak mam nasatavejnej dobře měřen vystupně na hubici nastaven na 8 litru zamrza to i přii tech 8litrech jinač bych sem nedaval vlakno
přesně jde videt jak ten snichlita v te trubičce na prutokači. takže jedine sehnat trafo ?to zas za to vyplacnu majlant ne ?
proc by jsi mel za pomocny trafo vydad hodne penez stačí prolezt ve meste technickej bazar a vždycky se tam nějaky trafo najde nebomrkni na aukro..
Jj našel sem na aukru za 150 kč myslel jsem že to je dražší tak to je v pohodě, Kdyby někdo chtěl tak mam jeětě jeden ohřivač podařilo se mi sehnat dva tak jeden prodam.
koleji napsal(a):
Jj našel sem na aukru za 150 kč myslel jsem že to je dražší tak to je v pohodě, Kdyby někdo chtěl tak mam jeětě jeden ohřivač podařilo se mi sehnat dva tak jeden prodam.
typ, cena, na kolik je V?
ježiš typ nevim a voltu myslim 48
moje zjištění-po přečtení tohoto fora jsem si zakoupil též rotametr na hubici a dodnes řeším problém,proč mi vždy sedí budík s tímto rotametrem....možná náhoda a časem se nové budíky rozjedou a rotametr využiju.
tak to koukam že ti to sedi s budikem, v praci vym akorat jednomu co to sedělo jinač sem se s tim nesetkal
Stránky: 1