SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 21-01-2014 16:53:02

antipepek
Člen
Registrovaný: 21-01-2014
Příspěvky: 25

Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

Zdravím Všechny,
mám spíše "papírovou" otázku ohledně rozsahu kvalifikace u koutového svaru při postupu dle EN 287-1 paragraf 5.3.c

předpokládejme následující kvalifikaci pro tupý svar
EN 287-1 135 T BW 1.3 S t12,0 D60,3  H-L045 ss nb 

po svaření doplňkového kusu na plechu t10mm v poloze PB na jednu vrstvu mám získat stejný rozsah jako pro tupý spoj. Mě zajímá následující věc. Budu mít kvalifikováno svařování FW svaru  jako jednovrstvé nebo jako vícevrstvé???? (doplňkový kus svařen jako jednovrstvý, tupý spoj svařen jako vícevrstvý, navíc  u tupého spoje není počet vrstev proměnná která se do certifikátu/osvědčení zaznamenává.

Trochu mi uniká smysl tohoto postupu
Navíc u zkoušky svářeče, která by měla ověřit schopnost svářeče svařovat a kdy se zároveň aplikuje pro hodnocení EN 5817 mi toto dělení na jednovrstvý nebo vícevrstvý svar uniká. ( svar musí vždy odpovídat jakostímu stupni B)

chápu že toto kritérium(sl/ml) má vliv na vnesené teplo do svaru, deformace, (na důležitých aplikacích požadavek vždy vícevrstvého svařování) atd... můžete mi napovědět třeba další věci které souvisí.

Díky za odpověď a Váš čas

Offline

 

#2 21-01-2014 19:21:02

jaczub
Člen
Místo: Jihomoravský kraj
Registrovaný: 28-04-2009
Příspěvky: 67

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

Dle mého názoru bude FW kvalifikovaný jako vícevrstvý - tedy stejně jako BW.

Je pravdou, že toto ustanovení EN 287 je poněkud matoucí a nejednoznačné. I z tohoto důvodu je vždy vhodnější, pokud je předpoklad že svářeč bude převážně svařovat koutové svary, udělat zvlášť zkoušku na FW. Navíc je pravdou, že někteří auditoři, zákazníci, atp. odmítají uznávat "pokrytí" pouhým zavařením doplňkového kouťáku při zkoušce na tupém spoji a výslovně vyžadují certifikát zvlášť.

Offline

 

#3 22-01-2014 17:13:52

ŽOS
Člen
Registrovaný: 17-07-2012
Příspěvky: 105

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

Doplňkový svar musí být svařen v poloze PB, na plechu 10mm, na jednu vrstvu.Velikost a4.Kvalifikuje všechny koutové svary v rozsahu jako svar tupý svařený při zkoušce(BW PF-FW PB,PF,PA).Kvalifikuje jednovstvé i vícevrstvé svary.Ve výrobě pak požadavek na velikost svaru  udává, jestli bude svar jedno nebo vícevrstvý.Svary do velikosti a5 se svařují většinou na jednu vrstvu, větší svary už se musí pro dosažení požadované velikosti svařovat ve více vrstvách.Ještě je si třeba uvědomit, co vrstva u koutového svaru je.Někdo tak nesprávně nazývá jednotlivé housenky tvořící vrstvu.Takže třeba krycí vrstvu koutového svaru v PB, velikosti a6, budou tvořit dvě housenky nad sebou elektrodou 3,2 při metodě 111.Jinak při zkoušce svařeče není celý svar hodnocen ve stupni jakosti B, u vad typu nadměrného převýšení svaru a překročení velikosti koutového svaru, jsou požadovány tolerance v jakosti C.
Ještě podotknu, že ve firmách kde se svařují železniční kolejová vozidla, tato doplnková zkouška koutového svaru neplatí-svářeč musí mít zvlášť zkoušku pro koutové svary, v případě svařování tlakových částí cisternových vozů nepostačuje obvyklé rozlomení svaru při vyhodnocování zkušebního vzorku, ale i koutové svary musí být podrobeny zkoušce RTG a dalším dodatkovým zkouškám.

Editoval ŽOS (22-01-2014 17:21:18)

Offline

 

#4 22-01-2014 20:34:00

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

Nedělejte si žádné iluze o úlevách při působnosti normy EN ISO 9606-1. A navíc do října 2015 je možné dělat zkoušky podle EN 287-1. Ta 9606-1 je velice podobná (skoro shodná) s ASME a AWS kódem, takže to nebude až tak jednoduché. Svářeč bude kvalifikován podle přídavného materiálu a tl. svařovaného materiálu, ale bez ohledu na svařovaný materiál. A kombinované zkoušky s doplňkovým svárem prakticky zmizí. Problémy určitě nastanou s návazností na ostatní normy včetně norem pro WPQR.
Je trochu paradoxem naší doby, že musíme dodržovat normy, které si musíme koupit. Navíc normy tvoří provázaný systém, kdy na sebe různě odkazují a navazují. Nestačí si tedy koupit jednu normu, ale i všechny související. Naštěstí existuje možnost za pro firmy poměrně nevelký fixní poplatek si zajistit kompletní přístup ke všem platným i neplatným normám.

Offline

 

#5 26-01-2014 13:38:27

antipepek
Člen
Registrovaný: 21-01-2014
Příspěvky: 25

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

díky za odpověďi,
i když ne se vším co ŽOS napsal souhlasím,tak mi na zásadní otázku odpověděl,tak mu děkuji.
Stále žiju v přesvědčení,že normy mají být vodítko a technické niance či nedostatky jsou právě prostorem pro odbornou diskuzi mezi zákazníkem a výrobcem,ale stále častěji se setkává s tím,že na jedné straně odborník chybí nebo se strachem druhé straně oponovat a prosadit svůj názor. Vidím v tom velké riziko, protože to spěje do bodu,kdy technický problém bude řešen pouze jako něco co nesedí s něčím co je předepsáno. Ale měl bych ještě jednu otázku.
představte si svařování koutového svaru na plechu t1=2mm,t2=7mm. Prosím jakou musí mít svářeč kvalifikaci s ohledem na tloušťku materiálu? A k nové normě jsem rád,že dojde k těmto změnám,které se přibližují ASME. A platnost na 3 roky zní lákavě,ale co akreditované organizace? Che se mi říct tu legendární hlášku a skláři nebudou mít.......

Offline

 

#6 28-01-2014 10:41:53

jaczub
Člen
Místo: Jihomoravský kraj
Registrovaný: 28-04-2009
Příspěvky: 67

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

antipepek napsal(a):

... A platnost na 3 roky zní lákavě,ale co akreditované organizace? Che se mi říct tu legendární hlášku a skláři nebudou mít.......

Inu.. už teď jsem se setkal s řadou názorů zástupců některých svářečských škol: "Zkrátka zvýšíme cenu o 1/3 a hotovo!"... spíš by bylo dobré říkat: "Tím, že se prodlouží interval, se zvýší riziko toho, že svářeči něco zapomenou, nebudou umět atp., tedy i takové zkoušky budou muset být logicky delší, důkladnější a zevrubnější" a stejně tak i zaměstnavatelé by si měli uvědomit, že nelze svářeče nutit, aby za půlden byli hotovi se zkouškou.

Offline

 

#7 28-01-2014 11:04:48

bobobo
Člen
Registrovaný: 20-08-2009
Příspěvky: 4074

Re: Rozsah kval. u FW svaru po svaření doplňkového kusu

Ano Jirko , celoroční poplatek nebude dosahovat jednoho měsíčního odpisu JEDNOHO auta .smile Nám taky trvalo několik let , abychom se opravdu účastnili ročního školení jako řidiči , předtím jsme jen obdrželi podepsaný papír ...

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče