SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1 2
ahoj,
sháním "tuhle" černící (brynýrovací ) pastu na ocel, od které se mi dostal pouze prázdný obal:-(
jmenuje se "BLACKBULL 182" - chemicky černící pasta
na začátku to vypadalo jednoduše, ale na netu ani škrt.
zajímalo by ne , jestli se sní někdo nesetkal , popřípadě bych ocenil tip na prodejce.
aby to si to nakonec někdo nemíchal doma v kýblu:-)
dík!
Editoval tibet (08-08-2014 10:43:09)
Jedná se pravděpodobně o černicí gel BF182.
http://www.vseprolov.cz/mini-souprava-b … -5884.html
zkusil bych na př.toto:http://www.alliancze.cz/cernici-pripravek-perma-blue-paste-gun-blue-56g/d-70029/
hmmm, tedy to byla rychlovka, klobouk dolů pánové !!!
Editoval tibet (08-08-2014 10:54:25)
na co to potřebuješ?
Přímo Blackbull(dělá se kapalina i gel) mám v dílně,měl bych tam ještě mít i kontakt na výrobce-pokud si dobře pamatuju měl by být z Varnsdorfu.Po neděli mrknu a dám vědět.L
Editoval Ládes (08-08-2014 19:45:55)
Jaký vlastnosti má železo tím ošetřený ? Rezne ? Jak dlouho to vydrží ?
Reznout to rezne celkem normálně tak jak všechny brynýry,je to spíš na efekt.Vydrží to dokud se o to alespoň trochu staráš-vhodnou konzervací chráníš před korozí,na exponovaných místech se to po čase "ochytá"
Aha,takže je to něco jako přípravek na zbraně ?
Sender napsal(a):
Aha,takže je to něco jako přípravek na zbraně ?
Ano přesně
Existuje něco černícího,aby to dalo materiálu trošku odolnost proti korozi ?
jo barva
Taky galvanický zinek s černou pasivací nebo KTL (kataforéza).
Vse je relativni a zalezi na podminkach.On i nerez neni defacto nerez ale jem ocel se zvysenou odolnosti proti korozi nic vic.
jonky napsal(a):
na co to potřebuješ?
někomu se líbí taková industriální povrchovka , jenom zalakovaná ocel.
takže zkusím tím zapucovat lesklý místa po broušení.
Sender napsal(a):
Existuje něco černícího,aby to dalo materiálu trošku odolnost proti korozi ?
brali jsme to na pohledovku černým luxolem, ale jednalo se většinou o věci do interiéru.
Editoval tibet (11-08-2014 08:06:07)
S určitou nedůvěrou jsem vyzkoušel tzv. "kovářskou barvu" na venku umístěnou ocelovou konstrukci. Ani po třech letech na ní není ani náznak degradace. Není to pro ekologické fajnšmekry, protože není ředitelná vodou. První vrstvu trochu naředím ředidlem S6006, druhou a třetí už normální tenký nátěr. Teď už s tím natírám všechny kovové díly kolem baráku, syn si s tím asi před rokem máznul po vybroušení nějakou rezatinu na autě a zatím ani stopa rzi. Akorát na venkovním grilu tato barva nepřežila, ale tam nepřežila ani specielní silikonová barva pro teploty nad 500 st.C.
Tibet:máš mejlíka
Jirkati:kovářská barva celkem funguje.Mně se třeba osvědčilo kovářské černění s následným zakonzervováním povrchu.Je to ale spíš na drobnější věci.
Editoval Ládes (11-08-2014 20:09:58)
Tibet : ja se ptal proto, ze to používám na stejny použití tj. Konstrukce... Mám levnější řešení než to cerneni přímo na zbrane...koukni na www.pauch.cz , když te to bude zajímat napis mi meil (mám ho v kontaktech)... Jinak tyhle cernici roztoky gely maj perfektní va statech ale silene draha doprava ( toxic)... Za galon jen dopravny 250 USA+ cena gelu cca 150usd
Ládes napsal(a):
Jirkati:kovářská barva celkem funguje.Mně se třeba osvědčilo kovářské černění s následným zakonzervováním povrchu.Je to ale spíš na drobnější věci.
moc díky ta info, je vidět že ty znalosti kluci ve vás jsou ...:-)
jonky napsal(a):
Tibet : ja se ptal proto, ze to používám na stejny použití tj. Konstrukce... Mám levnější řešení než to cerneni přímo na zbrane...koukni na www.pauch.cz , když te to bude zajímat napis mi meil (mám ho v kontaktech)... Jinak tyhle cernici roztoky gely maj perfektní va statech ale silene draha doprava ( toxic)... Za galon jen dopravny 250 USA+ cena gelu cca 150usd
díky za další odkaz, již jsem objednal 2 věci, co zmiňoval Zdenek11 a Famater
chce to pořádně vyzkoušet, potom můžeme pokračovat na dalším...
Ještě ke korozi. Černění vytváří na povrchu porézní vrstvu, která se musí napustit (olejem, voskem). Tím je předmět do značné míry chráněn, Já jsem černil (dávno) podle nějakého receptu (hydroxyd sodný a dusitan sodný a možná ještě něco). černilo se při teplotě 140°C. Pak jsem povrch napouštěl parafinem a vyleštil.
myslel jsi asi něco takovýho...?
http://www.mmspektrum.com/clanek/alkalicke-cerneni.html
---
a tady maj taky hezký postřehy...
http://forum.gunshop.cz/jak-ernit-nejje … 71-60.html
chce to asi spoustu času, trpělivosti a hlavně zapálení:-)
obávám se však, že s tím časem je to na štýru, protože rodina, mazlíčci a další koníčci taky něco zaberou...
všem tedy přeju hodně zdaru!
Editoval tibet (12-08-2014 12:36:57)
já jsem to dělal asi před 40lety. Ale princip je stejný. Tehdy se nedaly koupit konfekční přípravky, jen sehnat recept a zkoušet. Dnes je to jednodušší. Já už mám myslít tohle pousničení za sebou. Černění oceli, Elox, chemoxydace hliníku, pokusy o tvrdý elox ap. Ať se ti daří.
Ládes napsal(a):
Můžu vědět čím je vhodné konzervovat kovářské černění? Nějaký bezbarvý lak? Já to zkoušel navrch přetřít fermeží a tu už nevypalovat ale nechat jen zaschnout. No není to ono povrch zůstane lepkavý.
Pro Jirkati:Rád bych se zeptal o jakou značku kovářské barvy se jednalo.Zkušenosti s ní nemám,ale kamarád o ní taky mluvil v superlativech.Děkuji za odpověď.
Pro momák - teď jsem zaběhl dolů do dílny a na piksle z OBI je jen nápis "Kovářská barva 3 v 1" bez značky.
Stránky: 1 2