SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 12-02-2009 00:09:48

sqad
Člen
Registrovaný: 04-01-2008
Příspěvky: 246

Úloha procesora u mig/mag

Dobrý deň, mal by som dotaz ohladne procesora - funkcia v invertoroch na TIG(MMA) mi je celkom zrejmá, ale ako je to u zváračiek mig/mag...
V jednom vlákne bolo spomenuté, že zváračka s procesorom zvára s co2 tak, ako zváračka bez procesora so zmesným plynom - zaujímala by ma presná úloha procesora (ak si odmyslíme základné funkcie riadiacej jednotky - predfuk, dofuk, softstart).

V článku o chopper-och bola spomenutá PWM - ide v ,,procesore" teda o to, aby dokázal udržať presne nastavenú hodnotu napätia s presným prúdovým obmedzením, prípadne zabezpečil aj pulzáciu prúdu? (resp. či je myslené že procesor ?= chopper)

Rád by som sa pokúsil nejakú jednoduchú riadiacu jednotku vyvinúť (prípadne porozmýšlať či by sa to vôbec dalo spraviť), len mi nieje jasné čo presne je žiadaným výstupom a na základe akých vstupov.
Vďaka za pomoc, sqad.

Offline

 

#2 12-02-2009 07:57:18

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Úloha procesora u mig/mag

moje skúsenosti: Processor v krokovo regulovaných zváračkách môže slúžiť na automatické nastavenie rýchlosti podávania drátu, merania prúdu a napatia, ale z riadením zváracieho procesu nemá(nemusí) mať nič spoločné.
Ale ak zváračka je tyristorová alebo chopprová tak riadenie týchto usmerňovačov može byť procesorové, procesor dostáva informácie o výstupnom prúde, napatí, rýchlosti drátu, nábehu prúdu, o nábehu jednotilvých fáz, o frekvencii v sieti a napatí v sieti o teplote jednotlivých komponentov............ a všetko vyhodnocuje a popritom optimálne riadi process zvárania, ale to je na dlhú tému.
Používajú sa rozne tdruhy procesorov, osobne mám skúsenosti s 8-bitovým (20Mhz) a 32-bitovým (60Mhz) ako 486-ky PC smile

Copper je sekúndárny invertor, potrebuje riadenie, ktoré je veľmi dôležite,
jedn z mnohých výrobcou:
http://www.scomes.com/Pagine/Choppers%20Catalogue.htm

Editoval arno (12-02-2009 07:59:41)


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

#3 12-02-2009 17:29:27

admin
Administrator
Registrovaný: 07-06-2006
Příspěvky: 1167
Web

Re: Úloha procesora u mig/mag

Squad, to co se obvykle prodává pod názvem "Processor" nemá s řízenými invertory či choppery vůbec nic společného. Jedná o o klasické odbočkové zdroje s transformátorem a procesory v nich řídí většinou jen sekvenční funkce (to různé časování předfuků, dofuků, dovaření kráteru, apod.). Dále se procesor obvykle stará o regulaci otáček podávacího motoru pomocí PWM. K tomu se může přidat ještě zpětná vazba a případně přibližovací/svařovací rychlost a jejich přepínání. Vrcholem "sofistikovaného" řízení je pseudosynergie, která jen vhodně kombinuje výše popsané parametry a nastavuje je třeba na základě volby tlouštky materiálu a jeho typu. Ale ono v této koncepci nic jiného svěřit procesoru snad ani nejde.

Zdroje typu invertor či chopper jsou jiná káva. Zde by se procesor uplatnil. Jenže... Klasické "low-cost" osmibity na precizní řízení takové svářečky se střídačen běžícím na 60-100 KHz výkonově nestačí. A to nemluvíme o dalších funkcích souvisejících s komunikací s obsluhou svářečky. Použití výkonných mikrokontrolérů je pochopitelně možné, ale je to jako jít s kanónem na vrabce. Tyto procesory mají obvykle "hafo" pinů (i stovky), které se nevyužijí. Navíc díky pouzdrům typu "ježek" vyžadují opravdu profesionální přípravu desek a jejich osazování. Problémy jsou i s jejich odrušením.

Proto je v současné době stále ještě nejpoužívanější řízení analogové pomocí speciálních jednoúčelových obvodů a procesory se starají o komunikaci s obsluhou (displeje, tlačítka) a o další funkce, které jsem popsal výše. Vlastní zdroj však řídí analog.

Ale jsou určitě vyjímky potvrzující pravidlo. A také se blýská na lepší časy. Řekl bych, že si výrobci procesorů uvědomují, že s nárůstem výkonu procesoru nemusí nutně souviset nárůst počtu I/O pinů, čítačů, časovačů a dalších funkcí procesorů. Určitě existuje poptávka po procesorech relativně jednoduchých (jako jsou současné osmibity), ale s velkým výkonem = velkou rychlostí zpracování instrukcí. A myslím, že se tato mezera začne rychle zaplňovat. Pak teprve dojde k masové produkci plně digitálních invertorů.

Offline

 

#4 12-02-2009 21:11:18

arno
Člen
Registrovaný: 02-08-2007
Příspěvky: 778

Re: Úloha procesora u mig/mag

admin, s ťažkosťami osadzovania procesorov by som nesúhlasil, myslím tým tie 8 bitové, lebo v dnešnej dobe všetci lepší výrobcovia dosiek majú špeciálne osadzovačky na SMD a procesory. A cenovo tito dosky sú oveľa výhodnejšie ako analógy.
Obrovská výhoda procesora je variabilita nastavovania roznych funkciíí a ďalších možností pomocou softvéru, pri analógoch takáto možnosť neni, len pri zmene hardvéru. Ale zase nevýhoda procesora + smd, že klasické servisné centrá nemajú možnosť, skúsenosť alebo technológiu na opravu pokazených zváračiek, vačšinou sa do toho nepúšťajú a zákazníkovy dajú zaplatit celú dosku smile

A na záver by som dodal, že naší čínsky spoluobčania môžu mať veľký problém pri kopírovaní softvéru, lebo pri analógovom toto nemali.
Ale ja si myslím že oni si vždy poradia.smile


Zablokovaný z vlastní vůle z důvodu napadení jiným uživatelem.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče