SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Szabitch napsal(a):
TaggerxXx napsal(a):
...take sisate diery nebol to kruh ...
Tohle udělá i vrták se špatnou geometrií - nesvádět na vrtačku
Presne tak.Bol to večný problém vo firme kde sa vyrábalo nábytkové kovanie.Vrtákmi vo výrobe zahlbovali 90° otvory na zapustené skrutky.Vrtačky boli výborné VS32 a aj tak to robilo hranaté zahĺbenia.Málokto si vedel dobre nabrúsiť vrták.Potom to brúsenie prischlo nám v nástrojárni.
Na čínskej vrtačke mi vadil hlavne ten slabý motor.Po výmene je to znatelne lepšie.Je pravda že stolček je ohybný ,no ak sa ktomu človek nespráva ako prasa tak to vrtá relatívne v pohode.A presosť (okrem kolmosti) je taká ako presne si obrobok narysujem a ojamkujem.Aj podla mňa je to všetko na jedno kopyto.Najlepšiu cenu má Eurotek ale tých 1650w je len taký fór.
euroteky som videl predavat len na bazosi preto im zaial moc neverim az sa vsetko podari budem mat
vs 16 az nie kupime daco nove po tom euroteku sa este raz popozeram
vs 16 je určite stokrát lepšia
Já koupil min. rok tuhle : http://www.strojekovo.cz/stolni-vrtacky … 13-ii.html
jsem max. spokojený, je fakt že cena vyšší, ale od určitého věku nekupuju laciné věci, ikdyž teď jsem zahluboval
pro M8 šrouby a to už je vidět, že tuhost je za limitem.
Mám jí hlavně na přesnou mechaniku a vrtání děr do pásoviny, jeklů.
Editoval milosak (22-11-2014 07:09:42)
Ešte dodám k číne že pre velkú vôlu pinole je s ňou problém vrtať malé priemery.Už vrtanie pod závit M4 si už vyžaduje maximálnu opatrnosť a dobrú jamku.Inak len puk a je po vrtáku...
milosak napsal(a):
Já koupil min. rok tuhle : http://www.strojekovo.cz/stolni-vrtacky … 13-ii.html
jsem max. spokojený, je fakt že cena vyšší, ale od určitého věku nekupuju laciné věci, ikdyž teď jsem zahluboval
pro M8 šrouby a to už je vidět, že tuhost je za limitem.
Mám jí hlavně na přesnou mechaniku a vrtání děr do pásoviny, jeklů.
Podobnou (o neco starsi)mame taky v praci dela na ni kdo ma ruce .Do 13 vrtaku do oceli do 10 do nerezu supr delník. (Uz na sebe asi 1000* vydelala) .Je pravda ze na hoby praci staci mnohdy i ty "cinske vytvory" ktere nechci jakkoli zatracovat .Bohuzel ve chvili kdy chce clovek vrtat presne otvory nebo potrebuje vyvrtat vetsi diru nebo vetsi objem prace tak je vic problemu nez radosti z prace.
Jen tak se mě honí hlavou variátor na vrtačku (origo je drahý).Nepřemýšlel jste někdo jak ho udělat třeba variátoru ze skůtra ten není drahý.Co vy na to je to reálné.
na vrtacku je to zbytocne drahe ked uz tak nahodit frekvencny menic a je klud
No nevím nevím jestli FMěnič na 230V by vyšel méně než variátor ze skůtra.
neviem kolko stoji variator zo skutra ale menic je zapojeny bez akychkolvek dalsich veci za 30 minut montaz variatora bude trvat urcite dlhsie a bude aj ovela narocnejsia,pochybujem ze daky vyrobca s jeho montazov pocital tym padom sa to cele predrazuje ale kazdy ma svoju cestu,treba ho kupit a nahodit
pavol.sk napsal(a):
neviem kolko stoji variator zo skutra ale menic je zapojeny bez akychkolvek dalsich veci za 30 minut montaz variatora bude trvat urcite dlhsie a bude aj ovela narocnejsia,pochybujem ze daky vyrobca s jeho montazov pocital tym padom sa to cele predrazuje ale kazdy ma svoju cestu,treba ho kupit a nahodit
pokud tam má motor na 220 jednofázový tak je mu měnič k ničemu leda by si ho vystavil na záchodě když by trůnil tak by se na něho mohl dívat
Kramliku, kdyby byl kšeft vyřezat trapézový závit, průměr cca 35mm, délka 1metr, zmákl by jsi?
Kramlik napsal(a):
pavol.sk napsal(a):
pokud tam má motor na 220 jednofázový tak je mu měnič k ničemu leda by si ho vystavil na záchodě když by trůnil tak by se na něho mohl dívat
že jo taky si myslím
milosak: Kupoval jsi vrtačku na tom webu , co si dával odkaz ? Taky bych chtěl něco kvalitnějšího pořídit , ted jestli do toho dát tolik peněz:-)
Tiger:
Ano od nich, samozřejmě je za hodně peněz, ale mám jí do smrti, teda pokud mně jí někdo z garáže neukradne
Třeba svářecíMAG invertor jsem ošidil uznávám , ale nejsem svářeč profi, jenom OSVČ zámečník a na sváření jsou
u nás jiní.
1F motor + kondenzátor by měl jít provozovat na frekvenční měnič bez problému bez kondenzátoru. Se sníženým napětím a výstupní kroutivý moment ?? provozuji tak jen 180W ventilátor.
Lepši je 3F 3x220V přes frekvenční měnič na 1x220
Krom změny rychlosti otáček bych jako klad bral v uvahu reverzaci směru /možnost okamžitého zastaveni DC brzdou/omezení kroutivého momentu/moznost ovládání jen tlačítky/použít i 100Hz/ochrana motoru atd...
K vrtačce doporučuji
Znížením otáčok fr. meničom stúpa krútiaci moment potrebný na vačšie priemery ako pri mechanickom prevode?
Robi G napsal(a):
Znížením otáčok fr. meničom stúpa krútiaci moment potrebný na vačšie priemery ako pri mechanickom prevode?
naopak klesá a navíc se snižuje chlazení motoru a tím jeho zátížitelnos a doba chodu, čili on frekvenční měnič není žádná až taková výhra, bych tak nějak řekl že to je nouzové řešení
Tieto strojky sú už samo o sebe slabé.Zprevodované akotak vŕtajú.Frekvenčný menič je iste dobrá vec ,ale sem asi nie.
Mne osobne prehadzovanie remeňa na podobnej vŕtačke prekáža z jej neduhov asi najmenej.
kramlik sorry ale ty si videl vs16-ku z jednofazovym motorom ? alebo mi chces snad tvrdit ze Drtikol chce nahadzovat variator na daku cinsku vrtacku ? ale v principe mas pravdu demontaz jednofazveho a montaz 3f motora na to treba mat specialne 4 rocne skolenie to neni iba tak !
pavol.sk napsal(a):
kramlik sorry ale ty si videl vs16-ku z jednofazovym motorom ? alebo mi chces snad tvrdit ze Drtikol chce nahadzovat variator na daku cinsku vrtacku ? ale v principe mas pravdu demontaz jednofazveho a montaz 3f motora na to treba mat specialne 4 rocne skolenie to neni iba tak !
spletl sis téma ty nebo já, tady je téma "Stolní vrtačka quantum"
zakladatel vlakna sice skutocne chcel vediet daco o quantumke ale debata sla trosku inym smerom,pred drtikolovym dotazom ohladne variatora sa v prispevkoch objavuje len vs16-ka
Vrtačka ako taká ani nepotrebuje plynulé nastavenie otáčok.Variátor je skôr o šikovnejšej zmene prevodu.
Ak už je potreba plynulého radenia tak kombinácia stupňových remeníc a fr. meniča je riešenie,Ale mechanický prevod ním nahradit nejde.
Npr. Vs16 má motor 550w/ 910ot.Pre vrták fí 16 je tam 280ot.Krútiací moment je väčší 3,25x ako má samotný motorPoužitím iba.fr. meniča by sa znížila sila na štvtinu oproti remeňovému prevodu.