SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Stránky: 1
Zdravím všechny svářeče!
Potřeboval bych poradit s touto mojí situací.
Před několika lety jsem měl těžký úraz a ocitl jsem se v plném invalidním důchodu. Teď po letech, co mě doktoři dali dohromady, mám jen důchod částečný.
Vlastním svářecí průkaz s těmito zkouškami:
Z-G1, Z-E1, Z-M1
EN 287: 111 TBW W01 B t 10 D 159 H-L045 ss nb
EN 287: 135 TBW W01 B t 10 D 159 H-L045 ss nb
Na přezkoušení z bezpečnosti dle ČSN 050705 jsem byl naposled v březnu 2013 (v lednu nebo únoru mám v plánu jít na proškolení).
Rád bych se ke svařování vrátil, ale nevím zda-li projdu lékařskou prohlídkou. Z mého hlediska se cítím zdravotně v pořádku s minimálním omezením. Zajímalo by mě jakou mám šanci projít a nebo jak to udělat, abych prošel.
Dále by mě zajímalo jestliže projdu lékařskou prohlídkou a udělám veškeré zkoušky, jak z bezpečnosti tak ze svárů, jaké mám pak šance získat práci jako zaměstnanec a nebo jako živnostník.
Děkuji za veškeré názory.
Zdravím Vás
Mal som kolegu zvárača na polovičnom invalidnom dôchodku(mal problém s chrbticou).Firma ho s radosťou zamestnala keďže dostala dotáciu za vytvorenie chráneného pracovného miesta.Bol vynikajúci odborník ,neraz za 6hod toho nazváral viac ako mladý zvarači za celú smenu.
Nevím, jak dlouho jste byl nemocen, ale musím vám připomenout, že se situace ve svařování docela rychle a významně mění. Základní kurzy, ač si to mnozí nechtějí přiznat, ztrácejí díky postupnému zpřísňování norem využitelnost. Certifikáty podle ČSN EN 287-1 mají platnost dva roky a je možné je "obnovovat" ještě do druhé poloviny příštího roku. Pak už budou, až na nějaké výjimky dané výrobkovými normami, certifikáty jen podle ČSN EN ISO 9606-2. Nevim jaká je souvztažnost mezi částečným invalidním důchodem a příjmem z pravidelného zaměstnání či z podnikání.
Jestli získáte nebo nezískáte práci jako svářeč je závislé na tak velkém množství faktorů, že vám na to nikdo nebude moci seriózně odpovědět.
Pokud máte částečný invalidní důchod, tak doporučuji jít do metody TIG. je to pěkná prácička, navíc ne taková dřina. Pokud máte zkušenosti a cítíte se být fit, tak není problém......
no já bych odpověděl spíše takto že sehnat práci jako ze zdravotního hlediska je jak na vaší upřímnosti k budoucímu zaměstnavateli tak na vašem obvodním - praktickém lékaři u vás že zatajíte případné problémy a na lékaři co mu dovolíte napsat do vstupní zdravotní prohlídky možná že u invalidního buď částečného nebo plného to je možná jedno nevím je možnost té zmiňované dotace na chráněné místo (sice o tom pochybuji leč možná snad ..) já osobně mám problém se zády po úrazu ještě s koleny záda že nesmím zvedat těžké věci těší jak 5kg (pětkilogramů) a s koleny že nevydržím dlouhodobě -víc jak 5-6hodin (podle počasí) trvalého stání někde (prostě mě začne bolet koleno že musím jít sednout a dělat něco jiného) dle doporučení lékaře různorodá pracovní náplň bez zvedání břemen, co ale za irmu si vezme jako zaměstnance krypla co nic nezvedne navíc kde hrozí časté marodění a bez inv. důchodu čili bez možnosti oné zmiňované dotace zkoušel sem ale nevlezl sem se do tabulky takže zbývá jedině zdravotní stav před zaměstnavatelem utajit a riskovát svoje zdraví doktorovi nakecat že se v budoucím zaměstnání nic těžkého nezvedá případně je k dispozici jeřáb, já dělal kolik let na kovárně doktorce sem řekl to s tím jeřábem a bylo je teda pravda že občas se mi záda zablokovali tak že sem odcházel po čtyřech tak to vidím já osobně a jako živnostník to je absolutně váš problém prvních 14dní dostanete to co ste si našetřila patnáctý den od státu podle výše nemocenského pojištění: http://www.penize.cz/kalkulacky/nemocen … censkaOSVC a to taky nevím co chcete jako invalida ač částečný jako živnostník vytvářet, beru to podle sebe je to v p.r.d.e.l.i
Editoval Kramlik (06-12-2014 10:12:54)
Na Sk to vyzerá asi takto http://www.upsvar.sk/sluzby-zamestnanos … e_id=13090 Čiastočný invalidi tam pracovali traja ,sluchovo postihnutý chalan a ešte jeden schizofrenik.Ten zvarač bol odborník ,ale tý ďalší dvaja to mali na háku ,keďže ich dva roky nemohli prepustiť.
A samozrejme firma na dielňach žiadne úpravy nerobila...
Dnes má většina firem svého smluvního lékaře, který pro ně zajišťuje vstupní zdravotní prohlídky. Tento lékař má docela podrobné informace o pracovní náročnosti na jednotlivých pracovních místech. A protože je taková smlouva pro lékaře docela výhodná tak se do firmy lidé, kteří by z nějakého důvodu nemohli podávat požadovaný pracovní výkon, prostě nedostanou. Samozřejmě, překážky jsou od toho, aby se překonávaly, a to platí i o smluvních lékařích. Jenže pak ještě nastupuje institut zkušební doby a to je docela často problém, protože makat tři měsíce v plném zatížení a při tom "držet hubu a krok" dokáže jen málokdo.
Pokud jde o člověka s omezenou pracovní schopností, vždy záleží na dohodě s firmou, do které chce nastoupit. A hlavně záleží na tom, zda takového člověka firma potřebuje. Doporučil bych nejdříve zkusit nějakou brigádu jako svářeč pro ověření vlastních možností a schopností. Zrovna teď, na konci roku, hledá řada firem svářeče aspoň na brigádu pro splnění svých závazků do konce roku.
Zabývat se coby invalidní důchodce výrobou to chce odhodlání a pevnou vůli-vím dobře o čem mluvím.Člověk se musí povznést nad to bolí,měl bych se šetřit a hlavně o svém stavu informovat zákazníky.Delší výrobní časy jim nějakým způsobem kompenzovat,ale ve valné většině to pochopí. Držím pěsti každému "postiženému" který se rozhodne jít takto s kůží na trh.(ono dost často ani nic jiného nezbývá)
Stránky: 1