SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím, mám následující dotaz:
Chystám se pořídit TIG hořák k invertoru Omicron Gama 160 a chci se zeptat jestli tím půjdou vařit tenké nerezové plechy tl. 0,4 nebo 0,5mm. Jde mi o to jestli se to nebude propalovat.
děkuji
Tig s naškrabem a svařet 0,4 mm plech?Kolik mate zkušeností.O jaké svary se má jednat koutové ,tupe švové? Budu realista ne že bych vam nepřál uspěch ale tohle je už vyšší dívčí.Tohle je už věc zkušeností a citu.
Zkušenosti žádné, proto se ptám
Také by mě zajímalo na jaký minimální proud bude hořák fungovat
3 ampéry a více. Také myslím že tak tenký plech v ruce nedáte, je to na automat. Radši bych to pájel natvrdo.
Editoval samb (07-12-2014 18:54:43)
Já se snažím při tenkých plechách převést sváry na lemové. Pak jde i ta 0,4 v ruce. nechtěl bych to dělat náškrabem.
Takže náškrabem oblouk při nastaveném proudu 5A zažehnu?
U tenké elektrody (1mm) je to celkem možné. Nicméně 5A na sváření 0,4mm plechu je málo. Občas vařívám 0,8 nerez a i s HF zapalováním je to celkem maturita. To už chce mít celkem v ruce a hlavně správně nastavenou svářečku. Jinak tu 0,8 vařím kolem 30A++ a i tak to občas spálím... U toho náškrabu to bude chtít hooodně tréninku - vím o čem mluvím, sám jsem nějakou dobu používal svářečku s náškrabem u 1mm plechu a nebylo to zrovna nic moc jednoduchého...
Hele asi takhle pokud nemas zkusenost tak na to zatim zapomen!.Trenuj a až zavaříš nějakej ten kilometr sváru pak to zkus věř že takhle je to utopie.(ono i pro zkušeného svářeče kteří ti tu radí tohle není nic jednoduchého.)
Zatim si ale nenapsal další duležité informace.
Děkuji za věcné odpovědi, je mi jasné že se nejdříve musím naučit svářet na něčem jednodužším, otázka byla spíše teoretická
Řeknu svoji zkušenost s podobným postupem - jsem si to také představoval jak Hurvínek válku. Mám Gama 130. Koupil jsem k tomu hořák s ventilekm a začal zkoušet. Potřeboval jsem nějaké věcí s 0.8mm plechem. Výsledkem bylo hodně propáleného argonu a dosti obroušených elektrod. Sváry - no zatím to drží, ale koukatelné to není - samá díra, bakule, ... Zjištěním bylo, že bez zkušeností to nejde a dlouholetou praxi musí zasuplovat technika. Takže jsem koupil plnohodnotný TIG, trénuji, sleduji videa a čtu. Snad se časem propracuji k opravdovému sváru.
Chlapci co zvaracska skola ??? To by bolo urcite lacnejsie.
SO545: no já nevím jak na Slovensku, ale tady u nás musíme chodit do práce a živit rodiny. Odpoledne a navečer pak se aspoň trošku věnovat dětem a tak. Na zábavu tolik času není :-)
Mame to presne tak isto ... makam ,splacam hypo , co chvila mlademu vysoku , moto , obcas spital .... a ver ze sa da stihnut aj zvaracak.
Staci zaklady , vrati sa to na usetrenom argone ,energii atd.
Ale ked to mas pre radost a objavovanie svojich moznosti potom prosim. Nic v zlom.
Já si taky pořizuju TIG hořák kvůli tenkým plechům (okolo 1 mm) a vím že budu muset cvičit, ale pořád to bude lepší než bodování 1,6 mm elektrodou
A k jakému stroji to máte?
Pořizuji ke kotěti 165
Editoval Slayer85 (09-12-2014 07:19:40)
Tak na to honem rychle zapomeň nebo se obrň trpělivostí.
Slayer85 napsal(a):
Pořizuji ke kotěti 165
Jestli myslíš tím kotětem 165 to co já, tak v tom bych problém neviděl. Jestli jde o modrou skříňku od Třebíče, tak jsem s tím nějakou dobu taky provozoval TIG vaření... Šlo to pěkně. Ale chce to udělat nějakou praxi...
Myslím modrý box (Kitin je v angličtině kotě )
Na tenký plechy něco takovýho https://www.youtube.com/watch?v=Q5DH8G- … e=youtu.be
Anebo si vyrobte pedál http://samb.rajce.idnes.cz/Baubautrafo_ … proudu.jpg a dokážete totéž s jakýmkoliv tigem. HF zapalování je zbytečnost, bez problémů se zapaluje přes odpor proudem 4 A. Na hrotu elektrody to nezanechá ani stopu poškození, stačí ťuknout a už oblouk hoří. Proč dělat věci složitě když elektroniku nahradí odpor.
Tak já plánuju k tomu koupit elektroventil na plyn a dotáhnout si spínač až na hořák
Já jsem si na to udělal přípravek, kde tlačítkem ovládám(12V) impulsní spínač, kterým ovládám elektroventil. Takže stisknu tlačítko ventil otevře, stisku podruhé ventil se uzavře. Jde to řešit také pomocí bistabilního relé. Ušetří se tím hodně plynu. Používám to na kitin la.
Elektroventil to chce, poustet plyn rucne je vopruz a hodne se ho vyplytva.
Slayer85 napsal(a):
Myslím modrý box (Kitin je v angličtině kotě )
A jo, to mě nenapadlo... Takže se potvrzuje co jsem psal. Tou 165 jsem pár měsíců vařil tigem 1mm plechy a není to nemožné. Po troše cviku se oblouk zapaloval už lehce bez nějakého ťukání jak s elektrodou... Kolikrát mi bliklo myslí, zda jsem se materiálu vůbec dotkl...
Nicméně slabší plech než 1mm jsem s tím nevařil a ani nezkoušel... 0,8 by měla být ještě relativně v pohodě. Horší (ne li nemožné) to bude u ještě slabších plechů...