SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 02-03-2009 22:01:32

Petr
Moderator
Registrovaný: 10-02-2007
Příspěvky: 703
Web

Kovové páry

Offline

 

#2 03-03-2009 22:02:14

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4392

Re: Kovové páry

Přednášku s velmi podobným obsahem jsme již slyšeli od uvedené firmy na několika svářečských setkáních, seminářích a školeních. Na dvou těchto akcích jsem vyvolal diskusi na dané téma a nutno říci, že výsledky obou diskuzí byly velice poučné.
   Při výuce svářečů vždy zdůrazňujeme, že svařenec má být při svařování umístěn vždy co nejvýš, nejlépe v úrovni hrudníku. Pak není možné se nad svařenec nahnout a šlukovat svařovací dýmy z plných plic. A protože funguje Archimedův zákon i u plynů, odcházejí teplé plyny přirozeně nahoru mimo oblast dýchání. A samozřejmostí při svařování je a musí být účinné odsávání, které ještě dále snižuje nebezpečí vdechování svařovacích aerosolů.
   Sleduji statistiky kolem negativních vlivů svařování na svářeče již desítky let. Občas se vynoří nějaký předpoklad, ze kterého chytří podnikavci vytvoří nějakou teorii a co udělají z té teorie, to už je čistý kšeft. Jen namátkou - WTh elektrody, vznik ozonu při svařování TIG, WIG, vlivy jednotlivých kovů na člověka, vlivy svařovacího CO2 na klima planety atd.

Offline

 

#3 04-03-2009 14:00:10

Frank
Člen
Místo: USA
Registrovaný: 24-11-2007
Příspěvky: 2406
Web

Re: Kovové páry

Petr napsal(a):

To stojí za přečtení:
http://multimedia.mmm.com/mws/mediawebs … chCOrrrrQ-

Zajímavý přehled, co sem dal Petr a naprosto souhlasím, že by svářeči měli být informování o zdravotním riziku výkonu jejich profese.
Nicméně, není tam vzpomenut kovový prvek, který se svářečů velmi dotýká a to Kadmium. Chemická značka Cd, lat. Cadmium, je měkký, lehce tavitelný, toxický kovový prvek. Slouží jako součást různých slitin a k povrchové ochraně jiných kovů před korozí. Dnes je jeho použití limitováno, používá se ke galvanické ochraně pouze Zinek. Avšak ani Zinek se nedá vyrobit úplně čistý a vzhledem k podobnosti obou kovů vždy nějaký obsah Kadmia tam je. Je také složkou některých pájek. Takže kdo pracuje se svařováním pozinkovaných materiálů ap., může být vystaven riziku Kadmia. A nejen to. Sloučeniny Cd jsou používány jako pigmenty v různých nátěrových hmotách, ap.
Více Zde:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kadmium
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kadmium#Zd … .AD_rizika

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče