SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


Oznámení

Upozornění! Forum je dočasně pouze pro čtení. Nelze přidávat nové příspěvky!

#1 03-03-2009 19:44:55

Staňa
Člen
Registrovaný: 03-03-2009
Příspěvky: 17

délka hadic pro plamenové svařování

jaký je důvod,že nejkratší povolená délka hadic je 5m-proč nesmí být kratší. Dočítám se co se smí a nesmí,ale proč to tak je už se nedovídám,tak prosím o radu,předem díky.

Offline

 

#2 03-03-2009 22:27:41

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: délka hadic pro plamenové svařování

Přiznám se, že trochu nerozumím vašemu dotazu. Prostě existují příkazy, zákazy či pravidla a hloubat nad nimi je trochu ztráta času. Prostě nesmí se třeba lézt na stožáry vysokého napětí, existují omezení rychlosti pro motorová vozidla v obcích i na dálnicích, rybář si nesmí nechat ulovenou podměrečnou rybu a tisíce jiných. Ale abych aspoň trochu ukojil vaši zvědavost - 5 m hadice je normou stanoveno proto, že nesmíte svařovat blíž, než 3 m od lahví. A to ještě potřebujete při svařování s těmi hadicemi manipulovat.

Offline

 

#3 04-03-2009 08:55:57

oldas
Člen
Registrovaný: 10-12-2008
Příspěvky: 85

Re: délka hadic pro plamenové svařování

jirkati napsal(a):

Přiznám se, že trochu nerozumím vašemu dotazu. Prostě existují příkazy, zákazy či pravidla a hloubat nad nimi je trochu ztráta času. Prostě nesmí se třeba lézt na stožáry vysokého napětí, existují omezení rychlosti pro motorová vozidla v obcích i na dálnicích, rybář si nesmí nechat ulovenou podměrečnou rybu a tisíce jiných.

V tomto s Jirkatim nesouhlasím. Je dobře že lidé používají hlavu k hlubšímu poznání věci. Když budeš vědět že tě zabije elektrické napětí několika kV aniž by jsi se dotkl drátu třeba i na jeden metr tak tam nikdy nepolezeš !!!!  Proto mnoho mladých lidí zemře při přelezání vagonů protože jim to prostě nedojde.Ale když to víš tak tam prostě nepolezeš a nebudeš to zkoušet na vlastní kůži.
Podobný dotaz je také proč se acetylenová bomba nepoužívá v leže když se ti nedostane vysvětlení že můžeš ohrozit víc než sebe lidi v plnírně kteří předpoládali že se to prostě nesmí.
No a druhá věc k diskuzi je odvolávání se na normy které nejsou volně dostupné.Nebo snad jsou???!!!
Jinak dotaz dle mého názoru byl dotaz zcela jasně věcný.Kde jinde se to někdo dozví i když zná vsechna nařízení ve kterých tuto odpověď stejně nenajde.A právě "proč" je ta správná otázka.
PS: jinak Jirkatiho si podle zdejší diskuze považuji za pana profesionála takže nic proti němu.

Offline

 

#4 04-03-2009 10:46:53

fofo
Člen
Registrovaný: 02-12-2007
Příspěvky: 160

Re: délka hadic pro plamenové svařování

Podla mna je min. 5m dlzka hadic preto, ze ked zacnu horiet tak aby bol dostatok casu dobehnut k flasiam a zatvorit ich. Inac by sa clovek ani nestihol spamatat co sa stalo a uz by bol plamen pri flasi.

Offline

 

#5 04-03-2009 22:46:33

jirkati
Moderator
Místo: Liberec
Registrovaný: 07-12-2007
Příspěvky: 4410

Re: délka hadic pro plamenové svařování

Nejen pro oldas: Samozřejmě jsem Staňovi odpověděl proč nesmí být hadice kratší než 5 m. To už ve zkopírované části příspěvku není. Pokud ale považujete odvolání se na normy za něco nevhodného, bohužel, nemáte pravdu. To, jestli jsou nebo nejsou normy zadarmo a volně přístupné nemůže být důvodem jejich nedodržování či zlehčování. To samozřejmě platí o všech normách. Dovolím si dát triviální příklad: Podle normy platné pro komíny si při vytápění pevnými palivy musíte zajistit vyčištění komína každé dva měsíce. Myslíte, že v případě požáru bude pojišťovnu zajímat, jestli jste si pořídil normu? Nebude. Důkazní břemeno je vždy na nás. To platí v plném rozsahu i při svařování. Proto také rozhodující součástí zkoušek svářečů jsou právě bezpečnostní předpisy pro svařování příslušnými metodami. A přezkušování Základních kurzů svařování je dokonce jenom z bezpečnostních předpisů.
   Když si u pana Googla dáte do vyhledávače "bezpečnostní předpisy pro svařování" tak budete mít za dlouhých zimních večerů skutečně obrovský výběr četby obvykle dobře zpracovaných zdrojů.

Editoval jirkati (04-03-2009 22:48:18)

Offline

 

#6 04-03-2009 23:30:10

oldas
Člen
Registrovaný: 10-12-2008
Příspěvky: 85

Re: délka hadic pro plamenové svařování

Kopíroval jsem jen co jsem komentoval.
Máte pravdu s odvolávání se na normu.
Ta diskuze byla myšlena k tomu proč norma není volně dostupná ne že na ni odkazujete.

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče