SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
Zdravím všechny na fóru,
mám problém s průvarem hliníkových jeklů (2 mm), když je svářím kouťákem. I když na začátku sváru dostatečně dlouho čekám na řádné natavení, tak stejně svár vypadá dost podobně jako na obrázku. - Je to jakobych jen můstek mezi těma stěnama, ale není to provařené do masy materiálu. Po rozkliku obrázku to bude vidět i na té mojí ilustraci. Zajímalo by mě, co dělám špatně. Zkoušel jsem to i různě s rozkyvem. Balance tak na 30 procent, proudu tam mám kolikrát tolik, že se to už propaluje a stále mi to dělá tohle. Je to u hliníku normální? Jak to udělat líp? Mám starou mašinu ještě s trafem a bez pulzu. Takže co se přímo svářecích parametrů týče, můžu hýbat akorát s balance, proudem, náběh/doběh a svýma rukama. :-)
Nebýt to trafo tak Vám poradím přidat frekvenci Jakou používáte elektrodu? zkuste zlatou nebo modrou průměr 2,4 mm nabrousit do otupené špičky, držet co možná nejkratší oblouk(důležité) a v začátku sváru nepřidat materiál dokud se obě svařované plochy samy neslijí. Jestli nemáte pedál tak si uberte startovací proud ať to nepropalujete a trpělivě počkejte až se to prohřeje a spojí. Musí to jít
Používám vlastně odjakživa na hliník zelenou a na ocel šedou. Zkusím tedy modrou nebo zlatou, jestli v tom bude schválně nějaký rozdíl. Na hliník elektrody nebrousím, jen srazím hrany, tak uvidíme, jestli třeba i to vybroušení nepomůže. To slití dvou ploch dělám. Když si to ale třeba vyzkouším na odřezech a rozlomím to, tak vidím, že to stejně pořádně do hloubky provařené není. Ne, že by to na nějaké rámečky nebo skříňky vadilo, spíš jsem perfekcionista a deptá mě to. Rád dělám věci pořádně. :-)
Editoval koumes (09-02-2015 17:22:31)
Zlatá nebo modrá elda nemá takovou tendenci dělat kuličku - získáte tím trochu "ostřejší" oblouk, rozhodně ale nečekejte při frekvenci 50 - 60 Hz perfektní ovladatelnost v koutu.
Co nejkratsi oblouk to chce. S trafem jsem jeste hlinik nezkousel, teprv ho stavim, tak jsem tedy zvedav zda to pujde hure provarit koren. :-(
tak jak napisal Szabitch: chcelo by to vecsiu frekvenciu v kute,ja varim v kute aj na 100 hz a spicka co najostrejsia-najlepsie je zlata elektroda,viac prudu a pockat s pridavanim dratu až tam bude pekna lazen a sup sup
Já osobně si myslím, že je to normální, nejde ani o frekvenci, trafo, či něco jiného. Je to tím, že elektrický oblouk přeskakuje tam, kde to ma nejblíž a to je u koťáku po stranách. Kdyby to byla elektroda, tak ji do toho koutu vmáčneš, ale ten oblouk tam nikdy nedostaneš. Kdo má něco odsvařováno tigem- hliník , ví, že je to stejné i u tupého sváru, pokud ho chceš provařit, nikdy nedosáhneš stejného kořene jako u oceli. Musíš přesně trefit okamžik, až se materiál začne propadat a přidat materiál a stejně nebude svár provařený, jelikož se z druhé starny okysličuje a tudíž se neslévá.
moja osobna skusenost je ta ze zlata elektor. je super mam masinu magnum viper a ostal som po pravde dost mimo ked som vymenil zelenu elektro. za zlatu masina lepsie startuje, da sa pekne regulovat plamen a halvne gulicka sa pekne drzi a nemeni tvar lebo pri zelenej ihle sa mi gulicka pocas zvarania menila stale mi akokeby utekala niejako na bok elektrody nedrzala sa pekne na strede ako pri zlatej.