SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařování


Chcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat !


Navštivte také:      SVAR INFO
Reklama na SVARFORUM

Nejste přihlášen(a)

SVARINFO - magazín o praktickém svařování


#1 27-04-2015 23:15:37

HonzaKovo
Člen
Registrovaný: 11-01-2015
Příspěvky: 226

Odstraneni okuji na uhlikate "klasicke" oceli - chemicky.

Prosim Vas o radu, jak chemickou (popripoade elektrolizou) cestou odstranit okuje po valcovani? Mechanicka cesta neni mozna kvuli nasledne povrchove uprave a peni to moc... Nasledne budou vse koutaky.
Matne tusim ze by to mohlo jit H2SO4 ale je to jen moje domnenka a na metodu pokus-omyl neni cas a ani penize smile

Offline

 

#2 28-04-2015 07:01:59

VladaP
Člen
Místo: Strážnice
Registrovaný: 22-08-2007
Příspěvky: 101

Re: Odstraneni okuji na uhlikate "klasicke" oceli - chemicky.

Zkusím poradit, okuje tvoří oxidy železa které se rozpouštějí v kyselinách. Jako nejsnáze sehnatelné kyseliny připadají v úvahu HCl, H2SO4, H2PO4 popř. HNO3. Na rozpouštění použít řeďěné kyseliny. Jaké nejvhodnější koncentrace použít nevím, nemám zkušenost. Já jsem vždy potřeboval rozpustit celé železné věci. Vhodné je zvýšení teploty lázně a přidání oxidujících látek např. peroxid vodíku. Co je ale důležité Nedělat to někde v dílně, při reakci vzniká vodík, který při unikání z lázně strhává sebou mikrokapičky kyseliny a pak vše v dílně zrezne! Nehledě na to dýchat kyselinu taky není zrovna moc příjemné.
Tolik mé chabé víc jak 30 lest staré chemické znalosti.
Tady jsem našel pěkný článek http://www.konstrukce.cz/clanek/moreni-v-hcl/


Gude235TC + dodělaný usměrňovač s malou tlumivkou + úprava pro TIG
Malá souprava  L5 ( ac+O2, PB+O2 ) a U7+RN7 na PB.

Offline

 

#3 28-04-2015 10:45:33

Radim
Člen
Místo: Severní Morava
Registrovaný: 17-12-2008
Příspěvky: 4545

Re: Odstraneni okuji na uhlikate "klasicke" oceli - chemicky.

jak velké díly a kolik toho máš?
Malé díly a menší množství se v domácích podmínkách dají ubastlit, ale velké díly to je spíš na to to dát někde firmě do linky s mořením okují a předúpravou pod nátěr.
Navíc jenom čistě leptání okují v kyselině nestačí. Povrch musíš  dokonale opláchnout, aby v póŕech neulpěly stopy kyseliny a hlavně takový povrch je po moření aktivní a okamžitě rezne dřív než uschne. Tudíž ho musíš po oplachu od kyseliny stabilizovat pasivačními přípravky a nakonec ještě pořádně opláchnout, protože zbytky pasivačních přípravků obvykle hodně vadí následným nátěrům.
Pokud v tom oboru nemáš pořádné znalosti a praktické zkušenosti, moc se ti to nepovede a může to nakonec pod nátěrem docela rychle reznout.
Pokud to dáš do linky profíkům, jednak tohleto dělají automaticky, jednak ti pod nátěr udělají na těch dílech třeba takzvaný fosfát pod nátěr, což je velice dobrý podklad pod barvu podstatně zvyšující trvanlivost nátěru. Případně, pokud ho mají, elektrofézní základování, což je ještě o dost lepší. 

Jinak v domácích podmínkách je podle mně mnohem lepší - čistší  způsob odstranění okují pískování. Otryskáním přiměřeně jemným tryskacím prostředkem  se okuje  z povrchů určených pro lakování odstraňují běžně.

A pokud se rozhodneš pro kyselinu chlorovodíkovou HCl, v žádném případě do ní nelij peroxid vodíku! Při normální nebo vyšší teplotě dojde až k poloexplozívnímu vývinu směsi chlóru a kyslíku!

Editoval Radim (28-04-2015 10:56:16)

Offline

 

#4 28-04-2015 12:01:52

HonzaKovo
Člen
Registrovaný: 11-01-2015
Příspěvky: 226

Re: Odstraneni okuji na uhlikate "klasicke" oceli - chemicky.

Děkuji za rady, především VladoviP.
Jsou to malé díly a je to již odokujeno smile , po moření 30% HCL po dobu cca 1,5 - 2 hod jsem to řádně opláchl v Hydroxidu sodném poté opět řádně oplach čistou vodou. Byl problém ve svařování metodou Tig - pěnilo to. Následně to půjde do chromu takže stejně si budou následné kroky dělat sami v galvanizovně.

EDIT: PS: ještě uvidím jak to půjde vařit smile

Editoval HonzaKovo (28-04-2015 12:02:31)

Offline

 

Zápatí

O SvarFóru + Pravidla

Powered by PunBB

SVARFORUM diskusní fórum o svářečkách, svářečích a svařování kovů i plastů.
Ze skupiny SVARWEB - portál vašeho svařování.   2005 Notice: Use of undefined constant Y - assumed 'Y' in /DISK2/WWW/svarforum.cz/www/forum/footer.php on line 139  -  2024


Doporučujeme:  Dětské montérky a maskáče