SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
Nejste přihlášen(a)
zdravím, mám takovej problém, teprve se učít tak nějak svařovat s co2 a chtěl bych se zeptat čím může být způsobeno zalepování (zavaření) kontaktní trubičky, svářečka je to Einhell BT-GW 190 D Blue, a drát jsem koupil co tam zrovna měli Kowax. Díky za odpovědi.
Kontaktní trubička - my svářeči jí říkáme průvlak - je místem, kde dochází k přechodu svařovacího proudu do drátu. K "zalepení" dojde tehdy, když drát při ukončování sváru odhoří až do průvlaku. Chyba může být buď v ruce, která neudrží při ukončování sváru stále stejnou vzdálenost průvlaku od svařovaného základního materiálu a poklesne dolů. Pokud má svářečka programově ošetřené ukončení posuvu drátu při ukončení svařování může být nastaven příliš dlouhý čas dohořívání oblouku. U úplně obyčejných MAG zdrojů se to rafinovaně řeší pomalým oddálením hubice při ukončování sváru. Využije se v tom případě skutečnost, že s každým prodloužením délky výletu drátu o 1 mm se sníží proud na oblouku o 01 - 15 A.
aha..ok..děkuji za info
Pripadne ked mas tensi drot ako je ta trubicka alebo uz je velmi opotrebovana tj ma vecsiu dieru.
Zapomněl jsem sem potom napsat, vyměnil jsem průvlak a už to nedělá, diky za rady
Celou špičku včetně průvlaku je třeba čistit a mazat nebo vystříkávat sprayem. Je třeba používat mazadla a spraye na sváření určené, nesmí obsahovat silikonové oleje.
Taky se to stává když se konec drátu při zmáčknutí tlačítka hořáku dotýká základního materiálu.Udělá to prsk a drát se přilepí k průvlaku nebo hubici
Dotaz pro VašekP - co myslíte pojmy průvlak a špička? Právě pro prostříkávání svařovací hubice jsou určeny spreje s obsahem silikonu, který výrazně omezuje lepení kuliček v ústí hubice a na konci průvlaku. Tento silikonový sprej ale nesmí přijít na svařovaný materiál, protože způsobí ošklivé velké póry na povrchu svarové housenky.