SVARFORUM.cz - forum o svářečkách a svařováníChcete-li přispívat do fóra, musíte se zaregistrovat ! Navštivte také: SVAR INFO |
![]() |
Nejste přihlášen(a)
Zdravim všetkych zvaračov aj nezvaračov. Potreboval by som poradit z jednym problemom.Vlastnim jednu malu cočku varmig1600 už cca 15rokov.Do nedavnej doby som s nou bol ako tak spokojny až v poslednej dobe sa my začala kazyt.Prva chyba čo sa prihodila boly odpalene dve diody na usmernovači ktore som nahradil diodami z alternatora a ono to zase trocha fungovalo ale nie na dlho.Zvaračka znova pri zvarani strielala ako samopal.Automaticky som vybral usmernovač a znova diodi v čudu tie z alternatora.Niesom elektrikar ale selsky rozum mi napovedal že tie alternatorove budu zrejme niejake slabšie ale ked to trochu vydržalo tak som ich vymenil znovu ved ichmam peknu hromadku.Zložil som to a zvaračka opet šlapala.Raz ma navštivil chlapik s prozbov či mu neprivarim dve platky pod autom že chce ist na stk a s tymi dierami by neprešiel.Nechal som sa ukecart lebo to bola praca na par hodin.Pri tej robote sa mi to znova pokazilo ale už to bolo niečo ine lebo aj ked som nedržal spinač horaku tak som mal na špičke štavu.Par krat som si nechtiac blikol do oči.Zvaračku som otvoril ale na žiadnu chybu som nemohol prist.Nazlostil som sa do všetkeho kopol zavolal som chlapikovy že auto ma na poly spravene a zbytok nech mu spravi kto chce lebo mne sa pokazyla zvaračka.Večer na nete som zistil že ta zvaračka je spinana triakom a zrejme on je tomu na vine.Zo zvaračky som vytiahol ovladacy modul ktory som odniesol jednemu elektrikarovy lebo ja sa do elektroniky velmi nevyznam.Potvrdil sa problem stym triakom oprava ma stala 700.kč.Od tej chvile som začal uvažovat nad kupov noveho vykonnejsieho cočka.Teraz medzy sviatkami som si začal vyrabat kovovy stojan pod cca 300l.akvarko a zase sa mi ta zvaračka pokazyla a už čo je vela to je vela sadol som si na internet a par dni som začal študovat zvaračky ale čim dlhšie som pri tom sedel tym som bol hlupši.Vedel som že chcem niečo lepšie ako ten varmig.A už to išlo.Všedci vravia že tie lacne zvaračky niesu zvaračkv ked už tak dajaku lepsiu do300-400eur.Potom ma napadlo že ked zvaračku tak taku aby som s nou mohol zvarat aj hlinik.Chcež zvaret hlinik tak minimalne 250Amper+4kladka a sme prizvaračkach za1000eur.Ked už človek dava 1000ku za taku bedinku tak nech to je poriadni držak ktori ma prežije a mame tu1500eur minimalne.A tak si vravim chlape brzdi vraz par korun do opravy a par korun do tuningu a znovu prežieš par štastnych rokov z varmigom.A teraz k mojej poruche.Pri stlačenom spinačina horaku aj ked nezvaram tak mi ide posuv uplne pomaly a aj ventilator sa prestava točit ako keby tam bol niejaky skrat ale z ničoho sa nedymi ani ističe to nevyhadzuje sprava sa to ako auto v kopci na 5ke.Prosim poradte mi ako diagnostikovat zavadu čo kde mam premerat alebo čo.Ak sa mi podari prist na chybu tak by som chcel sa pustit do nejakeho tuningu.euro horak,el.mag.ventil,sofstart poriadny posuv,vyhladzovaci kond,dodatočne chladenie,oddelit el okruh posuvu,popr vetšiu bednu a podobne veci čo by tomu juhoslovanovi pomohly.Fuu.som zvedavy komu sa to bude chciet čitat.Za pomoc vopred dakujem.A ešte k tej chybe usmernovač to nebude lebo som ho meral.
stačilo to shrnout do 5 vět, bez toho plevelu kolem..good luck jestli někdo z místních fundovanejch pročte a poradí :-)
Ten invertot nieje zly napad.Už som po nich tiež pokukoval napr.Gamastar2550 ale je to stale to iste chceš vykon nad 250A.zaplat a ešte k tomu ta elektronika citliva na zymu,teplo,prach a boh vie na čo ešte.Ono raz ku tomu pride že si budem musiet kupit niečo lepšie ale čo s tym prditkom.Stejnak ho musim dat dajako do hromady aby sa to dalo predat za aku taku korunu.Len dufam že ni tam nezhorelo traf lebo to by bol pre nu koniec.Dnes idem do dielne trocha do toho čumiet možno na niečo pridem.Čo sa tyka toho stojanu je to obyčajna skrinka z lamina vystužena železnou kostrou.No ale dost toho pisania lebo je to samy plevel.
No, pokrok v elektronice nezastavíte, Vaše odbočka je zastaralá koncepčně a jistě si na sebe a náhradu vydělala. Doporučuji prodat a koupit si invertor, třeba ten od Fachowiec, pokud chcete svářet hliník Migem tak bych se odvážila doporučit něco s pulsem , jako osvědčený Picomig ale to je profi a za větší love....výkonově to na jekly s přehledem stačí.
Mám tiež tú žltú prkotinu prezývanú varmig 1600.Mne sa furt kazil horák a praskala trubička na plyn,a aby to nestačilo tak mi ešte vyhadzoval istič a drôt sa furt zapekal do špičky.Chcel som ho prerábať,už som aj nejaké diely zohnal ale nakoniec som sa nato vykašlal.Odporúčam sa ho zbaviť nemá to cenu sa stým babrať.V papieroch sa udáva životnosť 7 rokov.Mimochodom do dnes sa predáva za 480 euro.
Zdravím
Ak sa nemýlim varmig 1600 je dvojča s mig 160.Mal som podobný problém.Stále odchádzali diody.Ten stroj má dvojcestný usmerňovač tak stačí jedna prerazená dioda a trafo ide do skratu.Robilo mi to presne to isté ,ako by bolo trafo chytené, drôt išiel pomali a po pár pokusoch odišla aj pruhá dioda a vyhadzovalo istič.Mal som doma silné ČKD diody tak som tam dva ks namontoval a odvtedy je pokoj.Boli síce opačnej polarity ,tak som musel celý usmerňovač prerobiť, ale dalo sa to.Je tomu už pár rokov a odvtedy to ide ako má...
Jestli chcete mašinu za pár korun zachránit, vykašlete se na nějaký tuning a vyměňte jen špatné věci. Jestli každou chvíli odchází nějaká dioda v usměrňovači, dejte nový. Nevím jaký tam je typ, ale do 1000,- kč se vlezete. Potom bych dal jinou desku s elektronikou. Buď větší úpravy mašiny a desku z Omicrona 165, nebo sehnat nejakou, která tam bude pasovat bez úprav. Cena taky kolem 1000,- kč.
Teď nevím jak to myslíte. Je tam origo dvojité vinutí na trafu a každé jakoby usměrněno zvlášť, nebo tam je klasický můstek? Jestli tam je klasický můstek jako u většiny svářeček, tak není co řešit a koupil bych nový, třeba tady: http://www.rr-naradi.cz/telwin-vykonovy-usmernovac-220a nebo by možná stačil i slabší: http://www.alfin-trading.cz/telwin/vyko … mernovac-3
Deska s elektronikou je složitější věc, nevím kolik mašina dává maxim. proud, ale podle mě by vám stačilo něco takového: http://www.rr-naradi.cz/telwin-deska-s- … kou-980463 popř. tohle, ale to už je dražší: http://www.alfin-trading.cz/telwin/desk … kou-980465
Nějaké drobnější úpravy elektroinstalace budou potřeba, ale podle mě jen minimální.
V mojej s mig 160 je dvojité vinutie a nie mostík.
Aha, tak to je potom problém. Desku může použít co jsem mu dával v odkazu, ale usměrňovač jen vyrobit. Origo asi dvojitý nesežene, co jsem se díval, tak všechno bývají mostíky. Zkusil bych se podívat na svarinfu nebo se tady poptat v kategorii MMA, co za diody používají do mašin na elektrodu a z toho to vyrobit. Kdyby sehnal nějaké výkonné, stačily by mu teoreticky jen 2. Kdysy jsem v jednom časopise, myslím elektroinzert viděl článek, jak vyrobit usměrňovač z klasických diod řady KY 7.....
Dakujem všetkym za rady.Dnes som sa do toho lepsie pozrel a chybu som našiel.Bol to ten neštastny usmernovač.Včera som pisal že usmernovač je vporiadku ale ja som ho zle premeral lebo diody som meral v paroh.Vymenil som diodu a znova to ide.Novy usmernovač už je obiednany a doma pre istotu si jeden skladam s tych alternatorovych diod.Samozrejme mam v plane si kupit novy ovladacy modul a spravit extra obvod na pohon posuvu,vetrakov a ovladacieho modulu.Myslite že 450W zdroj z počitača by to potiahol?
Neviem ako vyzera dvojity usmernovač ale ten moj sa sklada zo štiroch hlinikovych dosiek.Na každej doske su dve diody z rovnakou orientaciov .takže dve dosky plusove a dve minusove a ten usmernovač čo si teraz vyrabam bude z troch diod na dosku a pripojenym vetrakom.
Dvojcestný v mojej zváračke mal iba dve dosky s dvomi diódami.Všetky štyri boli rovnaké.Transformátor má na výstupe tri vodiče.
Editoval Robi G (09-01-2016 20:28:26)
Ja som si obiednal toto http://www.zvaracka.eu/kategoria/prislu … 65a-1f/sk/
Z mojho trafa idu dva vyvody
Jestli máte klasické trafo s jednim sekundárním vinutím, tak máte trošku vyhráno a můžete použít klasický usměrňovač co máte v odkazu. Na napájení příslušenství v mašině bych PC zdroj nepoužíval, ale jestli chcete, tak zkoušejte. S tou stávající elektronikou vám to podle mě nepojede správně. Kdysy jsem zkoušel u své mašiny zdroj z nějakého notebooku a špatně to fungobalo, posuv jel pořád na plno.
Potom to bude v poriadku.Myslel som že Slovinci zmenili iba farbu krabice z červenej na žltú .Tú malú srandu mám tiež okolo 15rokov.Iné problémy s tým neboli.Nedávno som skúšal u priatela telwim bimax 4195 ,to je fakt iba prskavka, nedá sa to porovnať.Žiaden tuning som nerobil, "zvára" to relatívne dobre ako je.Akurát zaťažovateľ je veľmi slabý.Hodnotu to nemá asi žiadnu a predať sa neoplatí , tak ju občas požičiavam kamarátom keď niekto potrebuje...
S tym posuvom na plno som to tu už niekde čital ale ked si kupim toto http://www.rr-naradi.cz/telwin-deska-s- … kou-980463 alebo http://www.alfin-trading.cz/telwin/desk … kou-980465 tak potom možem vytvorit osobitny okruh? Neviete nahodov či ten motorček posuvu je na12 alebo24V?
U toho varmigu 1600 nevím, ale bývá 24V. Samostatné napájení můžete udělat i teď, ale jen klasickým trafkem 24V a usměrňovačem z diod, ale bez filtračního kondíku.
RobiG: telwin 4.195 je prskavka? No nevím v jakém stavu ten váš telwin byl, ale moje svařuje docela pěkně už od novoty.
Telwim bola nová.S drôtom 0,6 úplne o ničom.Vymenil som bowden ,do toho pôvodného plastového sa 0,8 ani nevošla.S hrubším drôtom zvárala trocha lepšie ale stále to nebolo ono.Myslel som že tieto slabé stroje sú všetky rovnaké ale vôbec nie sú...
Tam kde jsem byl svářečku kupovat, měli i S Mig 160, taková šedá, podobná einhelům, jen cívka nahoře naležato. Pořád mi ji nutili, že je lepší než ten telwin, ale ukazovali mi jak svařuje a moc mě nenadchla. Meli tam i ten varmig, ale myslím nějakou slabší verzi, né 1600, nejsem si jistý, ale 1000? Tu mi ale jen ukazovali, nesvařovali s ní.
Čo si myslite o tomhttp://www.zvaracka.eu/kategoria/prislusenstvo-zvaraciek/nahradne-diely-zvaraciek/posuvy-a-kladky/dvojkladkovy-posuv-plast-s-eurokoncovkou/sk/ bolo by to dobre na tu moju prestavbu?
Skús si dopredu spočítať cenu celkových úprav.Ani sa nenazdáš a bude to aj vyše 200eur.Sú to podla mňa zbytočne vyhodené peniaze.Chodí ku mne do dielne jeden chlapík od nás z dediny a nedávno si kupoval toto http://dom.bazos.sk/inzerat/56266030/20 … jednom.php a velmi si pochvaluje.Predtým mal tiež spomínaný bimax , bol úplne rozčarovaný že ako ten magnum pekne zvára.Ja osobne by som si ten Varmig opravil nech ešte slúži ale peniaze by som do toho už nepchal...
Ked si to postupne budem dokupovat,prerabat,vyrabat a zdokonalovat tak to tak finančne neboli a hlavne ten pocit že som zvladol niečo postavit vlastnimi rukami a človek sa popri tom trochu zdokonali v elertrotechnike ktora je u mna na nizkej urovi.
to vypadá jak Jasic 160 J35 bratru za 15k...tady set http://elektrospaw.webnode.cz/products/ … -magnum/#!